Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

RUKNETTİN

RUKNETTİN
@turkader
Her taraftan bana yönelir seni arayan sesim
Talebe
Diş Hekimliği
190 okur puanı
Kasım 2018 tarihinde katıldı
Dünyada hâlâ yaşanmaya değer şeyler var.
Bu dünyada hayatta kalmayı hak eden şeyler var, diyordu Filistinli şair: Nisan ayının tereddüdü, seher vakti ekmeğin kokusu, bir kadının erkekler hakkındaki görüşleri, aşkın başlangıcı, bir taşı sarmalayan çim, savaşçıların anılarından korkması ve de eylülün sonu, diyerek sıralıyordu kendi tahayyülündeki hayatı. O, uzun seneler boyu mezalime uğrayan bir milletin ferdiydi. Lakin hayatta güzel olan şeylerin farkındaydı. En büyük ızdırapların bile arasında, yaşamaya değer şeyler var, diyor bu şiir bana. Çoğumuz bunca şaşanın içinde göremiyoruz güzellikleri. Kıymetini kaybetmeden anladığımız şeyler ne kadar az. Bu dünyada hayatta kalmayı hak eden şeyler var ve biz bu hak eden şeyleri tanımak zorundayız. Farkına varmak ve kıymetini bilmek zorundayız. Bir nimet ancak kıymeti bilindiği ölçüde bütünleşir insanla. Kıymeti bilinmeyen meta zayidir.
Reklam
Derken zaman hızlanır, seneler bir kâğıdın yanıp tutuşması gibi hızla tükenir. Büyüdün mü yollar kısa- lır aniden. Uzun emellerin bir ehemmiyeti kalmaz, ayaküstü muhavereler dahi sanki ömründen çalar senin. Mecburiyetlerin artar sonra, sorumlulukların ve kaygıların da. Ömür çizgisi kısalırken hayaller git- gide uzaklaşır; elveda bile demeden gider düşlerin, bakakalırsın artlarından. Her nerede büyüdüğünün farkına vardıysan oradan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Nihayet bir yerde farkına varırsın bunun, farkına varınca hüznün artar. Büyümekti hani küçükken tek emelin, büyüdün ama neden mem- nun değilsin? Sorarsın aynalara, yüzündeki çizgilere sorarsın sorularını. Fakat aynaların lisanı yok, sadece dinlerler seni; sana senin cümlelerinle karşılık verir ve dinlerler. Büyüdün ve cevaplar da uzaklaştı zaten senden, farkına varırsın bu hakikatin de.
İlginç! Buradaki inceleme yazılarına bakıp da kitap almamam gerektiğini bir daha anladım. Bahsettiği kita ı yeni oldu bitireli ve aksine ben en son ne zaman böylesine mükemmel bir roman(sadece roman desem haksızlık olur) okumuştum hatırlamıyorum:))
Merve

Merve

@mglerve
·
30 Mart 01:52
Semerkant ve dogudan uzaktadan sonra beklentimi karşılamadı. Kitap uzun zamandır elimde ondan dolayıda olabilir, adam çok fazla yere gitmiş çok isim geçir ondan da olabilir yani birkaç sebepten okurken yoruldum. En son artık bugun bıtıreceğim dedim saat şuan iki ve bitirdim şükür. Açıkçası birine önerebileceğim akıcılıkta gelmedi bana, vay be dediğüm şaşırdığım yerler olmadı. Bilemiyorum, çok beğenmedim ama yarım bırakmamış olmak bile benim için bir başarı tabi.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Sevgim Acıyor*
Seni yazmak geçti bugün içimden Türküler her şeyden seni hatırlar Saatim lâl olup aktı içimden Kırılmış dört yanım seni hatırlar Seni yazmak geçti bugün içimden Ruhumda bir sızı tanımadığım Sevdiğin gitti der delice bir ses
Dirilene kadar yeniden!
RUKNETTİN

RUKNETTİN

@turkader
·
19 Şubat 20:31
Daha kaç defa ölmem gerekiyor?
Reklam
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Sözün bittiği
Bir tanış vardı aramızda, henüz dünyayla nişanlanmamıştı mücerretti herkesten, gözleri mahremliğini yitirmemişti, yerinde durdurmamış hiçbir söz onu geriye döndürememişti, herkesin ateşler içinde kaçtığı gün, kardelenlerin açmasını beklemişti;
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Yakuphan Ustaoğlu yazdı: "Kurtuba Yerlilerinin Paris’e Hakikat..."
"içimden geçmiş değildi, bu yolu çıplak ayaklarla yürümek sen isteyince, olur dedim…" nedametdergisi.com/2024/02/17/kurt...
Daha kaç defa ölmem gerekiyor?
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Allah her insana doğduğu coğrafyanın sevgisini verir. İnsan annesini özler gibi doğduğu toprağı özler. Mültecilik aslında yarım kalmışlıktır.
Reklam
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Toplama kampları
Toplama kamplarında bugün sırf bir köyden bir köye izinsiz cenaze yıkamaya gittiği için tutulan insanlar var. Suç belgelerinde tam olarak böyle yazıyor. Doğu Türkistan'da yüz tanıma sisteminden yapay zeka yoluyla insanın davranışlarını tespit etmeye kadar birçok dijital gözlem yöntemi kullanılıyor. George Orwel'ın 1984 romanında tasvir ettiği distopik kontrol aslında Doğu Türkistan'da şuan uygulanıyor.
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
"Aile Olmak" adı verilen bir programa göre her ayda 8 gün Doğu Türkistanlılar Çinliler ile beraber yaşamaya zorlandı. Çin yönetimi bunu Çin kültürünü Doğu Türkistanlılara tanıtmak için yaptığını söylüyordu. "Aile Olmak Kampanyası" nda yüzbinlerce Çinli erkeğin Doğu Türkistanlı ailelerle aynı evi paylaşmaları, mahremiyetin yerle bir edilmesine, insanların şeref ve haysiyet duygularıyla oynanmasına neden olmuştu.
RUKNETTİN tekrar paylaştı.
Doğu Türkistan'da 1200'den fazla Çin'in toplama kampı bulunuyor. Çin başlarda bu kapmları reddetse de çıkan delillerle beraber artık varlığını kabul ediyor. Fakat bu kampların Doğu Türkistan için faydalı yerler, eğitim öğretim yerleri olduğunu iddia ediyor. Dikenli teller, uzun duvarlar ve kameralarla çevrili kamplarda genel olarak Çinçe dil eğitiminin yanında komünizm propagandası yapılırken, İslam ve Türk karşıtı günlük ideolojik programlar düzenleniyor.
957 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.