Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Uluhiyet Tevhidi
Hz. Muhammed ile küfür ile iman, kazanç ile kayıp, hidayet ile dalalet. kurtuluş ile kötü son, sapma ile doğru yolda olma, sapıklık ile doğruluk, cen- net ehli ile cehennem ehli, muttakiler ile facirler, Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerin, sıddıkları, şehitlerin ve salihlerin yolunda ilerlemeyi tercih edenler ile O'nun
Sayfa 61 - DARU 'L İMANKitabı okudu
490 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Selamun aleykum. İlahi ente maksudi ve rizâke matlubi. (Allah'ım maksadım sensin ve amacım senin rızandır.) Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in tevhidin sınırlarını koruması, onu kendisini bozacak ya da ortadan kaldıracak sözlerden ve amellerden korumasıdır. Bu kitap muhtasar olarak bu sözlerin ve amellerin çoğunu
Kitabu't - Tevhid Şerhi
Kitabu't - Tevhid ŞerhiAbdurrahman İbn Hasen · Neda Yayınları · 202019 okunma
Reklam
Muhammed Bin Abdilvehhab (تعالـے اللـہ رحمـہ) Rububiyet tevhidi, Uluhiyet tevhidi ve Sıfat tevhidi hakkında sorulan bir soruya şöyle cevap vermiştir: Rububiyet tevhidi, kafirlerin de kabul etmiş olduğu tevhiddir. Uluhiyet tevhidine gelince; ibadetleri mahlukattan ayrı olarak sadece Allah'a has kılmaktır. Zira "ilah" kelimesi Arab’ın kelamında ibadet için yönelinen varlık manasına gelir. O müşrikler şöyle diyorlardı: "Allah ilahlar ilahıdır. (en yüce ilahtır)" Fakat bununla beraber Onun yanında salihler, melekler ve benzeri başka ilahlar ediniyorlardı. Ve diyorlardı ki: Allah bundan razıdır ve bunlar da Onun katında bize şefaat edecektir. Sen bu hakikati iyice öğrendiğin zaman dinin ne kadar garip kalmış olduğunu da iyice anlamış olursun. Allahu teala müşriklere karşı onların kanaatlerinin batıllığını isbat etmek gayesiyle onların rububiyet tevhidini kabul etmelerini delil getirmiştir. Zira kainattaki işleri düzenleyen sadece Allah olup Onun haricindekiler zerre ağırlığında bir şeye dahi sahip değilken ve de onlar bunu da kabul ettikleri halde, nasıl olur da bir yandan Allah'a dua (ibadet) edip, Onunla beraber bir başkasına dua ederler? Sıfat tevhidine gelince; sıfatları kabul etmeksizin ne rububiyet tevhidi ne de uluhiyet tevhidi düzgün olmaz. Fakat şurası da var ki kafirler, sıfatları inkar edenlerden daha akıllıdır.
Rububiyet ve Uluhiyet Tevhidi Arasındaki Fark Uluhiyet, ibadetlerde Allah'ı birlemektir. İbadet, insanın fiilleri olduğu için, uluhiyet kişinin kendi fiillerinde Allah'ı birlemesidir. Rububiyet ise, kişinin, Allah'ın (yaratma, rızık verme, hüküm koyma, gözetme ve benzeri) fiillerinde Allah'ı birlemesidir. Rububiyet tevhidinin esasları, Araf Sûresi 54. ve Yunus Sûresi 31. ayetlerdedir. "Şüphesiz, Rabbiniz o Allah'dır ki gökleri ve yeri altı günde yarattı. Sonra arsa istiva etti. Geceyi durmadan kovaladığı gündüze bürür O. Güneşi, ay'ı ve yıldızları emriyle ram eden O'dur. İyi bilin ki, yaratma da emretme de yalnız O'nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah'ın şanı ne yücedir!" "De ki: "Size gökten ve yerden rızık veren kimdir? Yahut o gözlere ve kulaklara malik olan kimdir? Ölüden diriyi çıkaran ve diriden ölüyü çıkaran kimdir? İşleri yerli yerince kim yönetiyor?' Hemen 'Allah' diyeceklerdir. De ki: 'O hâlde (O'na isyan etmekten) korkmaz mısınız?"
Uluhiyet Tevhidi
"Ey kavmim Allah'a ibadet edin. Sizin için O'ndan başka ilah yoktur."(7/A'râf, 59) Bu ayette 'Sizin için başka ibadet edilecek yoktur.' demek yerine "...ilah yoktur." denmiştir. Bu da: Kur'an'ın ıstılahında 'İlah' ve 'ibadet edilenin' eş anlamlı olduğunu gösterir. O zaman uluhiyet tevhidinin içeriği, kulun fiillerini ve bu fiillerinin sadece Allah'a yapılmasını ve sadece Allah için olmasını incelemesidir. Uluhiyet tevhidinin daha net anlaşılması için ibadet kavramının anlaşılması lazımdır. Çünkü bu tevhidin özü, ibadette Allah'ı birlemektir.
a. Uluhiyet Tevhidi: İlah; kendisine ibadet edilendir. Uluhiyet tevhidi; kulun ibadet cinsinden olan fiillerini sadece Allah’a yapması, hiçbir şeyi O’na ortak/şirk koşmamasıdır. İbadet cinsinden olan dua, adak, namaz, tavaf ve yasa yapma hakkının verilmesi gibi amellerden birini dahi Allah (cc) dışında bir varlığa, şahsa ya da kuruma veren, onu, Allah’ın dışında ilah edinmiştir.
56 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.