Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
168 syf.
5/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Spoiler içerir!!!
(Spoiler içerir) Bu kitabımızın başrolündeki padişah, Valide Kösem Sultan'ın küçük oğlu Sultan İbrahim'dir. Yazarımız isim vermeden de olsa anlattığı olaylarla bunu belli etmiştir. Livaneli severek okuduğum bir yazar. Ve tarihe çok ilgili biriyim. Karakter ve olaylar tamamen kurgu olmadığı için bazı tarihi yanlışlıklar maalesef çok
Engereğin Gözü
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201916,3bin okunma
Piristû Kadın Efendi
II. Abdülhamit manevi annesini çok severdi. II. Abdülhamit 1876 yılında tahta çıktığı sırada manevi annesi Piristû'dan özellikle siyasete karışmamasını rica etmiş ve ricasını yerine getirdiği takdirde el üstünde tutulacağını ve çok nüfuz sahibi olacağına dair söz vermişti. Piristû da bunu kabul etti ve böylece manevi oğlu tahta geçince Valide Sultan oldu. II. Abdülhamit'ten sonraki padişahlar tahta geçtikleri zaman anneleri zaten ölmüş oldukları için Piristû Kadın Efendi Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan olarak hatırlanır.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Piristû Kadın Efendi
II. Abdülhamit tahta geçtiğinde valide sultan oldu. II. Abdülhamit'ten sonraki padişahlar tahta geçtikleri zaman anneleri zaten ölmüş oldukları için Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan olarak hatırlanır.
Pertevniyal, ikinci ikbalken 9 Şubat 1830'da Abdülaziz'i doğurdu, beşinci kadınlığa yükseldi. 1839'da II. Mahmud ölünce 9 yaşındaki oğlu Şehzâde Abdülaziz'le Beşiktaş Sarayında kendilerine ayrılan daireye yerleşti. Bu hanedan geleneğine uymayan bir ilk uygulama idi. II. Mahmud ve önceki padişahlar şehzadeliklerini "Kafes" hapsinde geçirirlerken anneleri de Eski Sarayda kapalı bir hayata terk ediliyor; şayet oğulları tahta çıkarsa, valide alayı düzenlenerek saraya dönüyorlardı. Sultan Abdülmecid analığı Pertevniyal'e, kardeşi Abdülaziz'e bunu reva görmedi.
Sayfa 35 - Alfa Yayıncılık, 1. Baskı: Kasım 2015 {Genişletilmiş, geliştirilmiş yeni baskı}
Haremin Padişahı:Valide Sultan Padişahlar ve Anneleri
Yatak odasının kapısının yanında, mermer üzerine şöyle bir dua yazılıdır: Lâ ilâhe illallah, Muhammedun Resûlullah Dem bedem saat besaat bâd ikbâlet fizûn Düşmenet çün şişe-i saat bemişe ser nigûn Bu ocağın dûd-i dâim sünbül izhâr eylesün Sahibine hazret-i Hak nârı gülzâr eylesün. “Allahu Teâlâ’dan başka ilah yoktur, Muhammed (aleyhisselam) O’nun Resûlüdür. Her ana her saattalihin yükselsin!.. Düşmanın, saat şişesi gibi baş aşağı olsun. Bu ocağın daimi olan dumanı sünbülgibi görünsün. Sahibine hazret-i Hak, ateşi gül bahçesi eylesin!”
Sayfa 137 - Nesil Yayınları
CAMİLERİN SATILMASI
Ecdat, başta padişahlar, sadrazamlar, vezirler, şehzadeler, valide sultanlar (padişahların anneleri), hasekiler (padişahların hanımları) ve sultan hanımlar (padişahların kızları) olmak üzere, herkesin maddi kudreti nispetinde hayratta yarıştığı bir cemiyet kurmuş, İslâm Dini'nin yardımlaşmayı teşvik eden hükümleri etrafında organize olup, memleket
Sayfa 168Kitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.