En ilkel durumu sorsalar ben "gösteriş" yâni şov derim. Dünya toplumu bir gösterişe sürüklenmiştir. Filozoflar filozof değil, şâirler şâir değil, sanatçılar sanatçı değil...Hepsi şov peşinde, para pul derdinde. Sobalı evler yerini Disko İnfernolara, Starbuckslara bıraktı. Ben Edgar Allen Poe'yu, Dostoyevski'yi, Van Gogh'u, asla Metallica'ya, Lil Wayne'e, Shaggy'e değişmem şahsen. Yazılacak çok şey var lâkin buraya sığmaz.
❖ Ali Mekke ÇAYLI
Cemil Meriç'in deyimiyle; sefâlet ve yalnızlık, dehânın ezelî yoldaşlarıdır. Hakîkâten öyle... Dostoyevski, Kafka, Van Gogh, Charlie Chaplin vs... Biyografisini okuduğum/izlediğim her kim varsa, sefil bir hayat, köhne bir yalnızlık sürmüşlerdir.
kan sporu // (1988)
— 1988 yapımı, `jean-claude van damme`'ı jean-claude van damme yapan, mahalledeki her çocuğu bacak açma egzersizleri yapmaya zorlamış efsanevi filmi. (bkz: bloodsport).
trt ekranlarında `pazar sineması` kuşağında ya da star tv'nin bol reklamlı gece yarısı kuşağında `parliament sinema kulübü` de az izlemedik bunu. `frank dux` isimli bir abimizin (ki kendisi gerçekte var olduğunu iddia etse de hikayeleri hep bir şehir efsanesi tadındadır) gizli bir yer altı dövüş turnuvası olan "`kumite`"ye katılmasını anlatır.
filmdeki her şey mi ikonik olur arkadaş?
`jcwd`'ın turnuvaya alınmak için tuğlayı değil de altındaki tek bir mermeri kırdığı o sahne.
`gözlerine kireç fırlatıldıktan sonra kör` `topal dövüşüp, hocasının` "gözlerinle değil kalbinle gör frank!" felsefesiyle `chong` li'yi patates etmesi.
her dövüşçünün kendine has dövüş stili (özellikle maymun stili dövüşen abimiz favorimdi).
ve tabii ki filmin ana kötüsü `chong li`'yi oynayan `bolo yeung`. adamın göğüs kaslarını oynatarak yaptığı psikolojik baskıyı bugün mc fit spor salounda ki hocalar yapamıyor.
— dövüş sahnelerindeki o yavaş çekimler (`slow motion`) ve `van damme`'ın havada döner tekme atarken attığı o unutulmaz çığlıklar sinema tarihine altın harflerle kazınmıştır. oyunculuklar yerlerde sürünür, senaryo düz çizgilidir ama hissettirdiği o saf `80'ler` aksiyonu ve gaza getiren müzikleri için bugün bile oturup baştan sona sıkılmadan izlenir.
- `frank dux`'ın `kumite`'de finale çıkıp `chong li`'yi pes ettirirken attığı o son çığlık eşliğinde bacak bacak üstüne atıp çay içmek... 90'larda çocuk olmanın en büyük lükslerindendi. hastasıyız.
appraf.com/title/movie/blo...
[cdn.eksisozluk.com/2026/6/11/f/f9b...
Geçmişin ağlarına yakalanmış bilge sinek
Ölüm örümceği seni bulmadan kurtulmayı seç
İçindeki var olmaya çalışan yıkımın esareti
Seni karşıma ruhsuz bir varlık olarak dikti
Ağın üzerinde rahat ve mutlusun
Gördüğüme göre de sigara üstüne sigara
Kahve üstüne kahve içiyorsun
Cansız arkadaşlarınla dedikodu yapıyorsun
Ruhunu hiç caiz olmayan şekilde katletmişsin
Bedenin ağın üzerinde kulluk etmeye hazır
Şimdi söyle bana kendini görmekten aciz sinek
Neden kendine hoşuna gidecek şekilde eziyet edersin?
Fuat Adıgüzel
Van Gogh'un bu cümlesi sert bir şekilde vuruyor:
“Eğer ileride bir değerim varsa, şimdi de bir değerim var. Çünkü buğday buğdaydır, insanlar başlangıçta onu bir ot sanmasalar bile.” Vincent Van Gogh