Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Leonardo da Vinci'nin ünlü çıplak erkeğini gösteren soluk sarı bir parşömen- Vitruvius Adamı. Bu ismi De Architectura metninde Altın Oran'ı öven Romalı muhteşem mimar Marcus Vitruvius'dan almıştı. "Kimse insan vücudunun ilahi yapısını Da Vinci kadar iyi anlayamadı. Da Vinci insan kemik yapısının tam oranlarını ölçmek için cesetleri mezardan çıkarırdı. İnsan vücudunun, oranları her zaman PHI sayısına eşit olan yapı taşlarından meydana geldiğini ilk o bulmuştur."
Vitruvius Adamı:
1487 yılı dolaylarında Leonardo da Vinci tarafından yapılmış bir çizimdir. Etrafında Eski Roma dönemi mimarlarından Vitruvius'un bir kitabina dayanan notlar yer alan ve bir çemberle bir karenin içine çizilen erkek figürü, insan vücudunun ideal oranlarını gösterir. Vitruvius, kitabında klasik mimari tarzlardaki oranların insan figürüne dayandığını açıklamıştır. Bu eskiz, Leonardo'nun oranlara anatomiye olan merakıyla sanat ve bilim arasında bağlantı kuran yeni düşünceyi göstermektedir. Leonardo, aynı zamanda insanvücudunun işleyişiyle evrenin işleyişi arasında bir ilişki olduğuna inaniyordu.
Reklam
"Anatomik açıdan zamanının en doğru çizimi olarak kabul edilen Da Vinci'nin Vitruvius Adamı..."
Ana­to­mik açı­dan za­ma­nı­nın en doğ­ru çi­zi­mi ola­rak ka­bul edi­len Da Vin­ci’nin Vit­ru­vi­us Ada­mı tüm dün­ya­da pos­ter­ler­de, ma­use­pad­ler­de ve ti­şört­ler­de ken­di­ni gös­te­re­rek, mo­dern kül­tü­rün iko­nu ha­li­ne gel­miş­tir. Bu ün­lü es­kiz­de, içi­ne çıp­lak bir er­kek yer­leş­ti­ril­miş mü­kem­mel bir da­ire gö­rü­lür... er­ke­ğin kol­la­rı ve ba­cak­la­rı yan­la­ra doğ­ru açık­tır.
Kartal duruşunda* kusursuz orantılandırılmış bir erkeği, bir çember ve bir kare içinde çizdiği Vitruvius Adamı'yla ikonlaşan resim ve bilimi birleştirme yeteneği sayesinde tarihin en yaratıcı dâhisi oldu.. * Kol ve bacakları X şekli oluşturacak biçimde iki yana açılması
Sayfa 1 - Domingo YayınlarıKitabı okudu
Sanatçıları, bir tavan arasına kapanmış, ilham gelmesini bekleyen yalnız yaratıcılar olarak düşünme eğilimindeyiz. Oysa Leonardo, defterlerinde ve Vitruvius Adamı çizimine uzanan süreçte açıkça görüldüğü gibi, işbirlikçi bir düşünce yapısına sahipti. Leonardo, Verrocchio'nun sanat-üretim atölyesinde geçen çıraklık günlerinden beri bir ekibe sahip olmanın sağladığı lütuf ve avantajların farkındaydı.
Sayfa 231Kitabı okudu
Reklam
Vitruvius Adamı
Vitruvius Adamı, 1487 yılı dolaylarında Leonardo da Vinci tarafından yapılmış bir çizimdir. Etrafında eski Roma dönemi mimarlarından vitruvius 'un bir kitabına dayanan notlar yer alan ve bir çemberle bir karenin içine çizilen erkek figürü, insan vücudunun ideal oranlarını gösterir.Vitruvius, kitabında klasik mimari tarzlardaki oranların insan figürüne dayandığını açıklamıştır. Bu eskiz, leonardo'nun oranlara ve anatomiye olan merakıyla sanat ve bilimin arasındaki bağlantı kuran yeni düşünceyi göstermektedir. Leonardo, aynı zamanda insan vücudunun işleyişiyle evrenin işleyişi arasında bir ilişki olduğuna inanıyordu.
İbn-i Sina'nın kitaplarını okuduğu için olabilir mi acabaa
*** Bu eskiz, Leonardo'nun(Vitruvius adamı) oranlara ve anatomiye olan merakıyla sanat ve bilim arasında bağlantı kuran yeni düşünceyi gös­termektedir. Leonardo, aynı zamanda insan vücudunun işleyişiyle evrenin işleyişi arasında bir ilişki olduğuna inanıyordu.
" Bir küratör eseri (Vitruvius Adamı) getirip önümdeki masaya koyduğunda, Leonardo'nun metal uçlu kaleminin sivri ucunun yarattığı oyuklar ve pergel ucunun açtığı on iki nokta beni benden aldı. Beş asırdan uzun bir süre sonra ustanın eline tanık olmanın tüyler ürpertici ve mahrem hissine boğuldum."
Sayfa 155Kitabı okudu
Vitruvius Adamı, Da Vincinin el yazmaları arasında bulundu. Eskizin etrafında, büyük dâhinin notlarını görmem mümkün. Ne var ki daha sonraları Da Vinci, çizimlerinde yakalanan kusursuz orantının gerçek hayatta var olmadığını anladı.
Reklam
VİTRUVİUS ADAMI Rönesans’ın sembolü olarak dünyada milyonlarca insanın görür görmez tanıyacağı Vitruvius Adamı, kuşkusuz Da Vinci’nin en muhteşem çalışmalarından biri. Büyük dâhinin, Antik dönem Romalı mimar Marcus Vitruvius Pollio’nun, De Architectura isimli eserinde insan vücuduna dair açıkladığı oranlardan esinlendiğini biliyoruz. İç içe geçmiş bir çember ve bir karenin ortasına çizilmiş erkek vücudunun yer aldığı eskizle Da Vinci acaba neyi kanıtlamak istemişti? O, insana ve yaradılışa büyük bir hayranlık besliyordu ve bu çalışmasında doğa ile insanın kusursuz uyumunu göstermek istedi. İnsan vücudu, evrenin işleyişinin bir analojisiydi. Bunu, kadim inanışlarda ruhsal varlığı sembolize eden çember ve maddeselliği temsil eden kare ile betimledi. İnsan, hem ruhani hem de maddesel bir varlıktı çünkü.
Vitruvius Adamı
Buradaki erkek, Leonardo'nun üzerinde çalıştığı dört kanatlı yusufçuklar gibi adeta hareketlidir;canlı ve hayat doludur.Leonardo bize, bacaklardan önce biri sonra diğeri yana açılıp geri gelmiş gibi kollar uçarmışcasına kanat çırpıyormuş hissi verir, hatta neredeyse bunları görmemizi sağlar.
Sayfa 157 - Domingo 4.baskıKitabı okudu
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.