Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih

216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
Kadın kültürdür
Ütopya distopya seven biri olarak oldukça beğendiğim bir eser. 3 erkeğin hep bahsedilen efsane olarak sandıkları bir yerde tamamen kadınlarda oluşan doğum ölüm günlük hayata dair herşeyleri kadınların yaptığı bir ülke ile ve o ülkeyi tanımlarını anlatıyor. Çok fazla fantastk kurgu yok. Sakin bir duru bir ifade ile anlatılmış. Evlilik din çocuk yetiştirme tarzları hakkında farklı fikirler sunuyor. Biraz sosyalist bakış açısı ile anlatılmış gibi geldi bana. Bilimkurgu severlere tavsiye ederim.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 201812,2bin okunma
Reklam
216 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
At Avrat Silah
İdefix listesine göre 2018 de en çok okunan kitap olduğu için satın almıştım. Standup gösterisi yapan bir vatandaşın kendi hayatında kendisinde travma yaratan bir olayı anlatmasını dile getiriyor. Gösterisi esnasında bildiğim ve bilmediğim fıkraları öğrendim. Bazılarını anlamak için o kültüre (kişi Yahudi birisi) ait olmak veya bilmek gerekiyor. Zannımca gereksiz uzun olmuş. Lafı çok dolandırmış. Çerezlik olarak okunabilir.
Bir At Bara Girmiş
Bir At Bara GirmişDavid Grossman · Siren Yayınları · 2018623 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Sırça Köşk’e İmar Affı
“Kürk mantolu Madonna” son zamanların en çok okunan eseri ama ben bu eseri ya anlamadım ya da beğenmedim. Belki de kapasitem yoktu. Her ne kadar bu eserden dolayı yazara küsmüş olsam da (kendisi bunu asla bilemeyecek). Edebiyat bilgisine güvendiğim dostlar sayesinde yazarın öykülerini okudum. Kısa kısa öyküler halinde yazılmış. Daha çok köy hayatı, fakir, fukara arka fonundan ilham alan öyküler var. Hastane ve hastalık ile ilgili kısımları oldukça beğendim. Esere ismini veren “Sırça köşk” öyküsü ise adeta sosyal deney (günümüzde çok sık yapılıyor. Bir gün çok fena geri tepecek) kıvamında olmuş. Bu kitaptan sonra yazara olan küskünlüğüm gitti. Zaten çok da uzatmamak lazımdı. Telif süresi bitince kitaplarının marketlerde satıldığını görse acaba ne derdi?
Sırça Köşk
Sırça KöşkSabahattin Ali · Ren Kitap · 201956,6bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
264 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İyi Kötü Çirkin
Çirkin kadın yoktur bakımsız kadın vardır deyip bir klişe ile başlayayım. Aristo kadınları insandan saymıyor. Kızıl saçlı kadınlar şeytanı simgeliyor diye lanetleniyor. Cadı denen kadınların aslında çirkinlikten ziyade bekar ve çocuksuz kadını simgelediği. Antik Yunan’da kadınların çocuk doğurmak dışında bir değer olmadığını. Erkek ise tarih boyunca daima ideal estetik, zeka ve gücün sembolü olmuş. Kadın ise zekası bedeni gücü her şeyi ile eksik ve geri kalmış kabul edilmiştir. Her ne kadar günümüzde Avrupalı kadın bunun aksini iddia ediyor gibi gözükse de geçmiş böyle söylemiyor. Kadınların tarih boyunca görmüş olduğu zulmün kısa bir tarihini merak ediyorsanız okuyunuz. Kadınlardan ziyade erkeklerin okumasını tavsiye ediyorum. Anne eş kız kardeş arkadaş olan diğer yönümüze dogmatik bakış açılarından ziyade doğru bakmak istiyorsak öncelikle doğru kaynakları okumalıyız. Başlangıç için bence gayet iyi bir eser. “Aman Bizde Adet Böyledir Güzeli Ağlatırlar Aman Çirkini Söyletirler”
Kadın Çirkinliğinin Tarihi
Kadın Çirkinliğinin TarihiClaudine Sagaert · Maya Kitap · 201782 okunma
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Mahalle Maçı
Dinde reform gerekli mi yoksa dinin kendisi zaten dinamik bir yapı mı? 1400 yıl öncesine ait uygulamalar günümüzde uygulanabilir mi? Adeta bir köprü ve yola geçen hanı olan bu topraklarda (Anadolu-Mezopotamya) dinin etkisi asla inkar edilemez. Peki çölde doğan İslam dini şehre gelince ne olur? Ülkemizde son 20 yıldır bazı kavramlar adeta baştan yazıldı. Beyaz Müslümanlar, muhafazakar demokrat, ılımlı islam, anti kapitalist Müslümanlar vs vs. Sosyolojik bir araştırma yaparak Ankara Çukurambar’da yaşayan insanların zaman içinde (son 20 yıl) değişimini olumlu ve de olumsuz yönde inceleyen bir kitap. Kimine göre karşı mahalle kimine göre bizim mahalle olan tarafların bir akademisyen tarafından deney ortamında değil de kişiler ile görüşerek ve o insanlar ile zaman geçirip aynı havayı teneffüs ederek yazdığı bir eser. Ülkede “laiklik elden gidiyeah” mı yoksa ülke seküler hale mi geliyor yoksa aslında değişen bir şey yok mu bunları merak ediyorsanız okuyunuz. Başlangıçta kavramları anlatırken çok akademik bir dil kullanılması biraz sıkıcı olsa da devamında akıcı şekilde okunan bir eser.
Zarif ve Dinen Makbul
Zarif ve Dinen MakbulAksu Akçaoğlu · İletişim Yayınları · 201849 okunma
Reklam
395 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Tilki tilki saatin kaç
Bazı romanları okumak için belli bir yaşa gelmeli insan veya her yaşın kendine göre bir romanı var. 2013 yılında almışım ama 6 sene boyunca adeta kuluçka döneminde benim okumamı beklemiş. 1950li yıllarda yazılmış bir eserin zamanın bu kadar ötesinde yazabilecek yeteneğe hayran olmamak mümkün değil. 35 yaşıma kadar okuduğum kitaplar arasında en iyi kitap diyebilirim. İlerleyen günlerde bu cümlenin devamına “Tutunamayanlar” ı da ekleyeceğim. Hayri İRDAL, Halit AYARCI ikilisinin adeta bir masal tadında kurmuş olduğu – daha önce bir örneği olmayan- enstitünün giriş gelişme sonuç şeklinde anlatılması. Enstitü kitabın neredeyse yarısında ortaya çıkıyor ama o ana kadar geçen tüm karakterler hepsi için ayrı birer roman yazılabilir. Tarihte yaşamamış biri hakkında yazılan bir kitap, o kişiye mezar taşı bulunması, bir resmi kurumun açılması, insanları dernekleşmesi vs vs. Tüm bu olayların tam ortasında yer alan ama zerre kadar etkisi olmayan bir karakter olan Hayri İRDAL. Bazı bölümlerde kahkaha atmamak mümkün değil, kara mizah dense daha doğru olur. Edebiyatçı ve yazar olmadığım için teknik olarak değerlendirme yapamam ama okumuş olduğum Türk Edebiyatı eserleri içinde istisnasız en iyisi diyebilirim. Şahsi olarak 30 yaş öncesi okunmasını önermem. Elbette okuyup beğenecek insanlar olabilir ama ben belli bir olgunluğa oluşmadan aynı lezzetin alınabileceğini tahmin etmiyorum. Kitaptan sonra uzun bir süre kendime saat almak için araştırma yaptım. Beğendiğim saat 200 bin ₺ olduğunu görünce sevdam kursağımda kaldı. “Ne içindeyim zamanın, Ne de büsbütün dışında; Yekpare, geniş bir anın Parçalanmaz akışında.”
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202341,7bin okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Önemli olan dış güzellik
Eğer erkek iseniz sokağa çıkınca ilk olarak dikkatinizi çekecek olan şey kadındır. Artık evrimsel süreç mi yoksa sosyal bir gerçek mi bilinmez. Zıtlıkların bir olması. Siyah beyaz. Elmanın diğer yarısı. Kitap 1800’lerden itibaren kadın olgusunun Avrupa ve ABD’de nasıl değiştiğini anlatıyor. Daha çok Sinema, magazin, moda kozmetik gibi sektörlerin kadın figürünü nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. En basit örnek ile geçmiş yıllarda kilolu kadın gösteriş ve çekicilik sembolü iken zamanla nasıl değişti. Kadınların yıllarca kendilerinin hem bedensel hem de fikirsel olarak ifade edememesi sorunu dünyanın her yerinde en büyük sorun. Bu sorun nasıl şu anki hale geldiğinin kısaca özeti olarak okunabilir. Döneme uygun filmlere, parfümlere, resimlere yer verilmiş ama sanki okuyucuların hepsi bunları biliyormuş gibi yazılmış. Bir de hızlıca yazıp bitirilmesi hedeflenmiş gibi geldi bana.
Gösteriş
GösterişCarol Dyhouse · Can Yayınları · 201558 okunma
472 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
En büyük aşkı elektrik
Yapmasaydı yapamazdık. Ulaşamaz konuşamazdık. Zeka genetik mi yoksa çevresel koşullar mı insanları zorluyor bilinmez. Okuması yazması olan, birazcık bilimle ilgilenen herkes mutlaka Tesla ismini duymuştur. En kötü ihtimal “The prestige” filminde tarlaya ampül dikip yakan adamı hatırlarsınız. İşte o adam bu adam. Fakir ve oldukça sarsıcı bir çocukluk geçirmiş. Kelimenin tam anlamı ile ne bulsa okumuş. Sürekli çalışmış sürekli bir şeyleri kafaya takmış bulmak için gecesini gündüzüne katmış. Ne olursa olsun asla pes etmemiş. Para peşinden ziyade keşif peşinde koşmuş. Kendisinin hayat hikayesini kısa bir internet araması ile bulabilirsiniz. Kitap biyografiden ziyade roman formatında yazılmış. Tarihler belli değil. Okuyucunun sanki bir şeyleri bildiği sanılarak yazılmış. Çok fazla içsel sorgulamalara rüyalara yer verilmiş. Gerçek mi değil mi bilemedim. Roman olduğu için doğal olarak kitabın sonunda kaynakça yok. Tesla’yı tanımak isteyenler okusun ama çok da fazla beklentiye girilmesin. Üslubu sade ve sürükleyici. Kitap puntosu biraz küçük basılmış sanırım sayfa sayısı daha olsun diye.
Tesla
TeslaVladimir Pistalo · Zeplin Kitap · 20171,639 okunma
264 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Eğitim dört duvar arasında değildir
Eğitim sistemimizin iki sorunu var. 1. Eğitim 2. Sistem 1940-1954 yılları arasında uygulanmış ve zamanın şartlarında gayet başarılı sonuçlar alınmış bir projeyi yüzeysel de olsa merak edenler başlangıç için okyabilir. Konu hakkında gerek araştırma yapmış, gerek ise sistemin içinde yer almış kişilerin görüşleri ve anıları yer alıyor. Eğitimin tabiri caizse dört duvar arasında olmadığını. Bunun dışında içinde bulunduğu doğa ile iç içe olması gerektiğini anlatan, köylerde yaşayan insanlara ekonomi tarım üretim gibi kavramları öğretmenler vasıtası ile öğreten bir sistem. Müzik ve sporun eğitimde ve toplumsal gelişimde ne kadar önemli olduğunu çok güzel ifade anlatılmış. Sistemi kuran mevcut iktidarın yine siyasi nedenler ile kendi kurduğu okulları kapatması da bu ülkenin nadide özelliklerinden biridir. Ütopya mıdır bilemem ama belki de bu sistem devam etseydi ülkemiz hem teknik hem de eğitim alanında çok daha iyi yerlerde olabilirdi.
Köy Enstitüleri Dosyası
Köy Enstitüleri DosyasıAhmet Özgür Türen · Destek Yayınları · 2018439 okunma
39 öğeden 31 ile 39 arasındakiler gösteriliyor.