Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sora
ChatGPT'yi geliştiren OpenAl şirketi, metin formatındaki "prompt"lara yani istemlere göre gerçekçi videolar oluşturabilen yapay zekâ uygulaması Sora'yı tanıttı. Sora, kullanıcılar tarafından verilen yönergeleri takip ederek, bir dakika uzunluğunda videolar oluşturabiliyor. Uygulama gerçekçi görüntülerden animasyona farklı formatlarda videolar üretebiliyor. Ayrıca farklı kamera açılarının bir arada kullanıldığı karmaşık görüntüler oluşturabiliyor. Sora, metinden video oluşturmanın yanı sıra sabit bir görüntüdeki ögeleri hareketlendirerek videoya dönüştürebiliyor.
Akıllı cihazlar Yararlı mı Zararlı mı?
Artık kimsenin telefonunu ezberlememize gerek yok. Çünkü hepsi telefon rehberimizde. Ya da bir yolu akılımızda tutmamıza gerek yok. Çünkü navigasyon sayesinde bilmediğimiz bir yere giderken bile saati bize söyleyen uygulamamalarımız var. böyle bir çok uygulama sayesinde, hayatımızdaki işlerin bir kısmını akıllı cihazlara devredip rahatladığımızı
Sayfa 68 - Ketebe DergiKitabı okudu
Reklam
Tarihte insanlığın teknolojideki gelişmelerin dünyayı köklü şekilde değiştirmesi nedeniyle çağ atladığı birkaç devrim yaşamıştır. Bu dönüşümlerin en önemlileri olan Tarım ve Sanayi Devrimleri insanların yerleştikleri alanlardan diğer canlılarla ve gezegenle ilişkilerine, toplum yapılarından dinlerine varıncaya dek neredeyse her şeyi değiştirdilerse de, ortak etkileri (uzun vadede) insan nüfusunun ve ortalama refahın artması olmuştur. İnsanların işlerini kitlesel olarak makinelere devredeceği yeni bir dönüşümden de aynı mutlu sonucu bekleyebilir miyiz?
Yapay zekanın gelişmesinin şimdiden gözlediğimiz sonuçlarından biri de, gelmekte olan bir teknolojik devrimin yaratması olağan olan kaygılardır: Her geçen gün bazı konularda insanları geçtiğine ilişkin haberler duyduğumuz YZ, bizi işsiz bırakır mı? Mesleğimi bir makine yemeden, içmeden, yorulmadan, grev yapmadan, benden daha ucuza yapabilirse ben hayatımı nasıl kazanacağım? Toplum nasıl değişecek Haydi buna da cevap verin yapay zekacılar!
Gelecek Senaryosu
• Robotların yoğun emek gerektiren işleri gerçekleştirebilmesi • Hukuki hakları olan humanoidler ve robotlar • Humanoid eşler, karı ve kocalar, • Yapay hayvan zekâsı • Sporcu robotlar, • Güç ve kuvvet gerektiren işler için insana destek olacak dış iskeletler • Robotik protezler • Zihin bağlantısıyla uzaktan kontrol edilen robotlar • Güvenliği sağlayan polis, android ve asker robotlar • Genetik kodlu yapay zekâ; robot kasiyer, satıcı, müzisyen, evcil hayvanlar, böcekler, böcek ve sinek casuslar, cankurtaranlar, berber ve kuaförler • Dijital para, dijital mütercimler • Anti-teknoloji grupları • Transhumanizm (insan makine birleşimi) modaliteleri
Başka canlılarla, özelde de insanlarla birlikte yaşamak zorundayız. Onları birbiriyle etkileşen katrilyonlarca molekül veya binlerce program olarak düşünürsek, nasıl davranacaklarını mevcut zaman ve bellek kısıtlarımızla hesaplayamayız. O yüzden bizimkine çok benzeyen o başka bedenleri, kafamızdaki dünya benzetiminde birer özerk "birey" olarak modelliyoruz.
Reklam
Demem o ki, beyin bir bilgi işlem makinesidir. Kelimeyi renkli bir benzetme olarak değil, teknik bir terim olarak kullanıyorum; beyin tam teşekküllü bir bilgisayardır.
Telefonunuza bugün yeni bir uygulama program indirip kullandınızsa, o artık dünkü telefonunuzdan farklıdır. Ne değişti? Yazılım. Aynı uygulamayı milyonlarca başka insan da yükleyebilir, ama bu yüzden ne sizin ne de onların telefonlarının ağırlığı birazcık bile artmaz. Demek ki yazılım madde ve enerjiden değil, bilgiden oluşan ilginç bir şey. İnsanın donanım/yazılım ilişkisine “beden/ruh ilişkisiyle aynı şey” diyesi geliyor akla!
Gelecek Senaryosu!
- Transhümanizm - Sentetik yaşam - Gen ve DNA tedavisi ve manipülasyonları - Yapay ve/veya kök hücre bazlı yedek organlarla yaşama - Gen tasarımıyla ısmarlama bebekler - Akıllı ve kişiselleştirilmiş ilaç ve cihazlar - Siborglar - Biyonik implant ve uzuvlar - Çeşitli hayvan genlerinin insanlara transferi - Kopya insan ve klonoidler - Soyu tükenmiş canlıların yeniden klonlanarak hayata kazandırılması - Yapay zekâ hekimler ve cerrahlar - Robotik ameliyatlar
günümüz yapay zeka çağındaki düşüncelerin neredeyse aynısı
Morozov, "the Internet"in gelecekte iş dünyasını ve devletleri bekleyen köklü dönüşümün lokomotifi olarak görülür hale gelmesini kapsamlı bir şekilde eleştiriyor. Morozov'a göre, bir şirket "the Internet"e ne kadar uyum sağlarsa çağı o denli yakalamış sayılıyor ve bu eğilimlere sırtını dönmek, otomotiv çağında hâlâ at arabası yapmaya çalışmakla bir tutuluyor. İnternette satışa sunulan hizmetlerin ve uygulamaların, arkasında risk sermayedarlarının ve başında yirmilerindeki gençlerin olduğu şirketlerce pazarlanan ürünler olduğunu unutmuş gibiyiz. Çabucak idolleş- tirdiğimiz bu dijital zımbırtıları ilerlemeyi simgeleyen ve (söylemeye dilim varmıyor ama, cesur) yeni dünyayı müjdeleyen birer elçi olarak değerlendiriyoruz.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.