Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Teklif
§ Teklif edildiği gibi öncelikle görüşüldü. Nihayet kanun birçok konuşmacının , "Yaşasın Cumhuriyet!" sesleriyle alkışlanan konuşmalarıyla kabul edildi. §
Sayfa 530 - OlympıaKitabı okudu
İlim ile Bilim arasındaki fark nedir? Atatürk'ün İlminin Manası Nedir?
Mustafa Kemal Atatürk'ün sahip olduğu ilmin ne anlama geldiğini Atatürk'ü dine yamama çabalarını boşa çıkarmak için açıklamak zorundayım. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini bilmek, öğretmek, öğrenmek aşamasını geçtik. Şimdi o sözlerin manasını öğrenerek yarım kalan devrimi tamamlama aşamasına geçiyoruz. İlim sahibi olmak
Reklam
Yaşasın Cumhuriyet
Cemalettin Çelebi, Mustafa Kemal Paşa'ya, 'Paşa Hazretleri' diyor, "Cesaretli ve öngörüşlü yönetiminizde Türk ulusunun düşmanı kahredeceğine inancım sonsuz. Ulu Tanrı'nın ulusumuza bağışlayacağı zaferden sonra cumhuriyet ilanını düşünüyor musunuz?" Çelebi'nin cumhuriyet sözcüğünü böylesine açık yürekle söylemesi üzerine, Mustafa Kemal Paşa, heyecan ve dikkatle Cemalettin Çelebi'nin gözlerine bakıyor, biraz daha yaklaşıyor, onun elini avucunun içine alıyor, kulağına fısıldar gibi yavaş fakat kararlı bir sesle: 'O mutlu günün ilanma kadar aramızda kalmak koşuluyla evet, Çelebi Hazretleri."
Bir meşe palamuduyla başladı hikayemiz..
Yaşasın Cumhuriyet! nidalarından sonra meclis boşalınca Mustafa Kemal dışarı çıkmadan bir ara durdu, etrafına baktı, gözlerini meclisin tavanında, pencerelerinde, ahşap sıralarında gezdirdi.. Uzun uzun duvarda asılı Türk bayrağına baktı. Duygulandı. Sonra kürsüye eski bir dostu okşar gibi dokundu. Hafızası yıllar öncesine gitti. “Salih”, dedi yaverine dönerek “Sence bu kürsü, meşeden mi?”
Sayfa 546
"Yaşasın Cumhuriyet!"
Sayfa 543 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - Hükümetimizin şekli mutlaka cumhuriyet olacaktır
Reklam
Resmi tarihçilik, Erzurum Kongresi sırasında Millet Bahçesi'nde yürüyüş yapan Mustafa Kemal'in etrafını saran halkın “bir ağızdan,” “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırdığını iddia etmişse de bunun, “cumhuriyetçilik”i geriye taşıma amaçlı romantik bir kurgulama olduğu, toplumda böyle bir eğilimin bulunmadığı açıktır.” 36 Bu tarihi arka plana karşılık, BMM'nin açılışı ve 1921 "Teşkilât-ı Esasiye Kanunu'nun kabülü ile “Hey'et-i Vekile'nin Vazife ve Mes'uliyetine Dâ'ir” yasa tasarısı üzerine gerçekleşen müzakereler sonrasında, adı koyulmayan bir “cumhuriyet” şekillenmeye başlayınca, kavrama olumlu atıfta bulunarak onu kurulacak devletin yönetim şekli seçeneği olarak sunan bir tartışma gündeme taşınmıştır.
Sayfa 423Kitabı okudu
Yaşasın Cumhuriyet
"egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir" dedikten sonra kime sorarsanız sorunuz, bu cumhuriyettir. doğan çocuğun adıdır. ama bu ad bazılarına hoş gelmezmiş, varsın gelmesin.
Sonunda, Başkanlık kürsüsünde oturan Başkan Vekili İsmet Bey (Paşa) Meclis’e şu bilgiyi verdi: “Kanun-ı Esasî Encümeni, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda değişiklikler yapılması ile ilgili tasarının öncelikle ve derhal görüşülmesini teklif ediyor.” “Kabul!” sesleri üzerine tutanak okundu. Teklif edildiği gibi öncelikle görüşüldü. Nihayet kanun, birçok konuşmacının “Yaşasın Cumhuriyet!” sesleriyle alkışlanan konuşmalarıyla kabul edildi.
Sayfa 575 - Alfa
71 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.