Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Catherine Eagleton

Catherine EagletonParanın Tarihi yazarı
Yazar
7.8/10
8 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
951
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

14 okur okudu.
35 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Roma Para Sisteminin Başlangıçtaki Gelişimi Belirli ağırlıktaki bronzların erken dönem Rom a’sında para yerine kullanılmış olduğu anlaşılıyor. İtalya’da bulunmuş bronz çubuk ingotlar ve kırıntı biçimindeki bronz par- çaları, bu tarz paranın M .Ö. 4. yüzyıl itibariyle Roma’nın komşuları arasında kulla- nıldığını düşündürüyor. Roma kendi bronz ingotlarını M .ö . 3. yüzyıl başında piyasa- ya sürmüştü. Bunların bir kısmı çubuk şeklindeydi, bir kısmı da Yunan stili sikkelerin yuvarlak biçimini almıştı, ancak kayda değer miktarı daha büyük ve dökme çubuk şeklindeydi. Güney İtalya ve Sicilya’daki Yunan kentleriyle ilişkisi de Roma’yı, onla- rın para biçimlerini kopya etmeye ve darbedilmiş gümüş ve bronz sikkeler üretmeye yöneltmiştir. Bu yeni sikkeler tasarımlarıyla, varlıklarının sorumlusu Yunanların etki- lerini ele vermektedir. Altın sikkeler yalnızca ara sıra darbedilmckteydi. Rom a’nın Kartacalı general HannibaPe karşı verdiği İkinci Kartaca Savaşı’nın (M .Ö. 218-201) ilk yıllarında, savaşın maliyeti Romalıları sikkelerinde düzenleme yapmaya zorlamış- tır. M .ö . 210 dolaylarında, as olarak adlandırılan bronz birim cinsiyle değer biçilmiş bir gümüş sikke olan denarius’a dayalı yeni bir parasal sistem kurulmuştur. Denarius Roma’nın en uzun soluklu para birimlerinden birisidir.
Hem Eşnunna yasalarında hem de ondan iki yüz yıl sonraki ünlü Hammıırabi Yasaları’nda, borçlara uygulanacak faiz oranından, gümüş cinsinden yüzde 20 olarak söz edilmektedir. Ayrıca, eğer borçlunun gümüşü yoksa, borçlarını faiziyle birlikte belirli bir tahıl-giimüş oranına göre tahıl cinsinden de ödeyebil- mektedir.
Reklam
Roma ve Ravenna’da imparatorluk tarzı altın sikkelerle bazı gümüş ve bronzlar yeniden darbedilmeye başlandı. Roma benzeri bir bağlamda sikke sistemini uygulamaya koyan diğer barbar ardıl devletler şunlardı: Kuzey Afrika’daki nihai yurtlarında Vandallar; kuzeydeki krallıkları ve güneydeki Beneven- to dukalıklarında İtalya’nın Lombardları; önce Güney Galya’da ve ardından İspanya’da Vizigotlar; Merovenj hanedanı altında Fransa’da Franklar ve doğu sınırları boyunca, bir diğer Germen halk olan Bur- gundialılar. Roma sikkeleri, bir tek Britanya dışında bütün eski Batı Roma toprakları üzerinde üretilmeyi sürdürdü. Britanya’da Roma sikkeleri zaten 5. yüzyıl başlarında dolaşımdan kalkmıştı ve 600 yılı civarında Anglosakson baskılarının başlamasına değin başka sikke basılmamıştır.
Sikke Basımı ve Kent-devletleri M .ö . 6. yüzyıl boyunca gümüş sikkeciliğinin Yunan dünyasında yaygın biçimde benimsenmesi, sikkeleri üreten kent-devletlerin otoritesini gösteren desen ve betimle- melerin ortaya çıkışına eşlik etmektedir. Devletin otoritesi, sikkelerin kalite ve değe- rini güvence altına almış ve sahtecilik gibi kötüye kullanımlara karşı koruma sağla- mıştır. Tasarımlar, kentin dinsel kültlerine ve mitolojik geçmişine gönderme yapmak, kentin adını vurgulamak için sÖ7.cük oyunlarına başvurmak suretiyle, kentin otoritesini sim- gelemek üzere seçilmekteydi ve bu tasarımlara kentlerin isimlerini belirten yazılar eşlik ediyordu. Sikkelerin biçimleri ve sanatsal tarzları önemli ölçüde değişmişse de, bu gele- nek, Hellenistik dünyada beş yüzyıl sonra üretilen ilk Yunan sikkelerinden sonuncula- ra dek özgünlüğünü korumuştur.
Yukarıda Tekvin’den alıntılanan pasajda tasavvur edilen, bir köle karşılığında belirli miktarda gümüşün verilmesi işlemi, Yusuf’a ilişkin bu Eski Ahit hikâyesinin gerçekleştiği tarihsel dönem açısından (M .Ö . ikinci binyıl başları) son derece akla yat- kındır, ancak çok önemli bir çekinceyi göz önünde tutmak şartıy- la: 17. yüzyılda metni İngilizceye çevirenler, bu pasajın sikkelere gönderme yaptığını düşünme yanılgısına düştüler (“gümüş parça- sı” ). Mezopotamya ve M ısır’da metallerin para yerine kullanımlarina ilişkin akılda tutulması gereken en önemli nokta, mübadelede kullanılanın sikkeler değil, tartılmış külçeler olduğu ve bir ödeme de kullanılırken bu külçelerin ağırlıklarının her seferinde bir tera- ziyle saptanmakta olduğuydu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap, bilinen ilk ödeme kaydından günümüzün elektronik parasına dek, dünya genelinde Paranın Tarihi’ni incelemekte ve farklı kültürlerde para tarafından kışkırtılmış çeşitli ahlaki, siyasi ve dini tutumların yanı sıra, ekonomik ve sosyal düzeyleri de içeren bir arka plan içine yerleştirmektedir. Eski Mezopotamya ve Mısır uygarlıklarından Yunan ve Roma dünyalarında sikkeciliğin kurulmasına, parasal sistemlerin gelişiminin ve büyümesinin izini süren yazarlar, Avrupa, İslam dünyası, Hindistan ve Çin’in Ortaçağ’daki parasal sistemlerine de göz atarak geniş bir coğrafi bakış açısı geliştirmektedir. Kitabın son kısmı ise, modern dönem başında Avrupa ve her iki Amerika’nın artan rolünü, Avrupalılarla temasın Afrika ve Okyanusya’nın yerel ödeme sistemleri üzerindeki etkilerini ve geçmiş iki yüzyılın iktisadi düşüncesinin parasal ilişkiler üzerinde giderek artan etkisini irdeleyerek, paranın küresel bir olgu halini aldığı süreçler üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Paranın Tarihi
Paranın TarihiCatherine Eagleton · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201315 okunma