Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Le Corbusier

Le CorbusierMimarlık Öğrencileriyle Söyleşi yazarı
Yazar
8.1/10
68 Kişi
358
Okunma
36
Beğeni
4.473
Görüntülenme

Le Corbusier Gönderileri

Le Corbusier kitaplarını, Le Corbusier sözleri ve alıntılarını, Le Corbusier yazarlarını, Le Corbusier yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“ Kişinin işini tapınırcasına inandığı bir amaç uğruna yapması, yaşamı boyunca düş kırıklıklarına uğrasa bile ona asla tükenmeyen bir enerji ve yaşama sevinci verir. İşte Le Corbusier bu tür bir yaşama sevincine sahipti.”
“ Mimarlık, ışık altında bir araya getirilen kütlelerin ustalıklı, doğru ve görkemli bir oyunudur.”
Reklam
213 syf.
7/10 puan verdi
Kitap hakkında… Kitaptan bahsetmem gerekirse ben biraz zorlanarak okudum açıkçası normalde anı ve gezi türündeki kitaplar merak duygumu eşelediği için hoşuma gider ama bu kitabın dilini pek akışkan bulmadım, bazı yerlerde merak duygumu en derinden dürterken bazen de hiç bir etki yapmadan geçti gitti. Kitap ve ben hakkında… Le Corbusier gibi pek sevilmeyen ama önemli bir mimarın tam da benim yaşlarımdayken çıktığı şark seyahatinde edindiği gözlemleri ve anıları okumak çok iyi geldi. Mimarlık eğitimimin son demlerindeyken böyle önemli bir mimarın çoğu şeyi benliğine gezerek ve görerek kattığını görmek bana umut da verdi açıkçası. Mezun olmanın eşiğindeyken ve nasıl bir yol çizicem şimdi kaygıları içinde her yolu denemeye çalışırken bana farklı bir seçenek sunarak kafamı daha da karıştırmadı aksine yolumu buldurdu. Sanırım istediğim bu bir şark seyahati tabi benimki konumumdan ötürü garp seyahati olacak ama olsundu kararımı verdim istediğim yol bu.
Şark Seyahati
Şark SeyahatiLe Corbusier · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 200938 okunma
Şarkın tamamı da bana simgelerden yapılmış gibi geldi. Şarktan aklımda kalan, çoklukla masmavi olsa da, sarı bir gökyüzü görüntüsü; toprakların esmer görüntüsü ile ahşap ya da kerpiç evler ve taştan mabetlere ilişkin eşsiz hatıralar.
Sayfa 134Kitabı okudu
Oysa tayyareciler kuş gibi uçayım derken hayatlarından oluyorlar, mühendislerin yüzyıllık çalışması sonunda ortaya çıkan birer yeni dünya olan akıl almaz yolcu gemileri okyanusu birkaç saat hızlı geçeyim derken denizde kayboluyorlar, dağlar delik deşik edilip engel olmaktan çıkartılıyor, vb. İşte bunların karşısında ben de bazen ölesiye utanıyor, kendimden nefret ediyorum.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
Şehrin Tarihsel Mirası
Mimari değerler korunmalıdır (tek tek antlar ya da kentsel bütünlükler). Bir şehrin yaşamı, yollar ve yapılar gibi maddi eserler aracılığıyla yüzyıllar boyunca ortaya çıkan sürekli bir olaydir; bu eserler şehre kendine özgü bir kişilik verir ve "şehrin ruhu" dediğimiz şeyi meydana getirir. Bu eserler, geçmişin değerli tanıklarıdır ve ilk olarak tarihsel ve duygusal değerlerinden türü, ikinci olarak da, bazılarının en yüksek derecede insan dehasının eseri olan plastik bir değer taşımasından dolayı, saygıyı hak etmektedirler. Bu eserler, insanlarin sahip olduğu mirasin bir parçasıdır ve onlara sahip olanlar veya onlar korumakla görevli bulunanlar, bu yüce mirası, bozulmadan, gelecek yüzyıllara iletmek için her türlü meşru yola başvurma sorumluluğunu ve yükümlülüğünü taşımaktadırlar.
Sayfa 79 - 65Kitabı okudu
Ekonomik, toplumsal ve siyasal değerlerin yanında yer alan, insan kişiliğine bağlı psikolojik ve fizyolojik değerler de, bireysel ve toplumsal düzene ilişkin kaygılardan ileri gelen çekişmelere dahil edilmişlerdir. Yaşam, ancak, insan kişiliğini yöneten bu iki çelişen ilke -birey ve topluluk- birbiriyle uyuştuğu zaman gelişebilir.
Sayfa 34 - 02Kitabı okudu
Kendime ve Mimarlık, Sanat ve Felsefeye Meraklı Olanlara Okuma Listesi
Elimde Olan Kitaptan Yola Çıkarak: Kitap
Edebiyatta Mimarlık
Edebiyatta Mimarlık
İçindekiler Kısmında I. Mimarlığa Referans Veren Klasikler 1.
İlyada
İlyada
2.
Odysseia
Odysseia
Bu her şeye uyarlanabilir gibi geldi bana
Geçmişi körü körüne taklit etmek, kendini yalana dolana mahkum etmek, prensip olarak, eskinin yerine “sahte” olanı koymak demektir; çünkü eski çalışma koşulları yeniden canlandırılamaz ve zaman aşımına uğramış bir ideale modern tekniği uygulamak, her türlü canlılıktan mahrum bir sahtelikten başka hiçbir şeye bizi ulaştırmaz.
Reklam
İlkel insan yoktur, ilkel gereçler vardır. Düşünce ta baştan beri aynıdır, güçlüdür.
Parthenon, buharlı gemi, insanoğlunun özünde var olan yalnızlık.
Geçmişi körü körüne taklit etmek, kendini yalana dolana mahkum etmek, prensip olarak, eskinin yerine "sahte" olanı koymak demektir; çünkü eski çalışma koşulları yeniden canlandırılamaz ve zaman aşımına uğramış bir ideale modern tekniği uygulamak, her türlü canlılıktan mahrum bir sahtelikten başka hiçbir şeye bizi ulaştırmaz.
Bir şehrin yaşamı, yollar ve yapılar gibi maddi eserler aracılığıyla yüzyıllar boyunca ortaya çıkan sürekli bir olaydır; bu eserler şehre kendine özgü bir kişilik verir ve "şehrin ruhu" dediğimiz şeyi meydana getirir.
323 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.