Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Merter

Mustafa MerterDokuz Yüz Katlı İnsan yazarı
Yazar
8.6/10
268 Kişi
1.134
Okunma
224
Beğeni
12,7bin
Görüntülenme

Hakkında

1947 yılında İstanbul'da doğdu, ilkokulu Cihangir'de okudu. Ortaokula Avusturya Lisesinde devam etti. Orta 3'ten sonra tahsiline devam etmesi için ailesi tarafından İsviçre'ye gönderildi. St. Moritz'de Montalya Lisesine ve daha sonra Lozan Lemania Lisesine devam ederek 1969 yılında İsviçre Federal Lise Diplomasını aldı. Lozan Tıp Fakültesinde tıp tahsilini tamamlayıp 1975 yılında mezun oldu. 1976-77 yıllarında Ankara'da 18 aylık askeri hizmetini tamamladı. 1977 yılında İsviçre'de tanıştığı Teresa Spescha ile evlendi ve bu evlilikten 1979 yılında oğlu Tahsin Can ve 1986 yılında da kızı Selma dünyaya geldi. Almanya Wesel'de 2 sene dahiliye asistanı olarak çalıştıktan sonra, İsviçre'ye geri dönerek psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. Eğitimini Zürih Üniversitesi Hastanesi'ne bağlı Burghölzli Psikiyatri Hastanesinde ve psikiyatri polikliniğinde, doktorasını biyolojik psikiyatri alanında "Flufenazin Dekanoat" nöroleptik çalışması ile tamamladı. 1987 tarihinden itibaren Türkiye'ye yerleşti. Bodrum'da serbest psikiyatrist olarak mesleğini icra etti. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Psikoterapi alanında Zürih'te Jung'çu ve Varoluş Analizi ekollerinden etkilendi, daha sonra I.Yalom grup terapisi metodunu benimsedi. Son 10 senedir varolan tecrübesini Benötesi/transpersonal psikoterapisi alanına aktardı. Özellikle tasavvufi açıdan benötesi psikolojisini anlamaya gayret etti. Bu alanda uluslar arası araştırmalardan feyz alarak bir sentez oluşturmaya çalıştı. 2005 yılında İstanbul Üsküdar'da Türkiye Benötesi Psikolojisi Derneğini kurdu.
Tam adı:
Nesip Mustafa Merter
Unvan:
Psikiyatrist
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 21 Haziran 1947

Okurlar

224 okur beğendi.
1.134 okur okudu.
244 okur okuyor.
1.261 okur okuyacak.
129 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Uluslararası psikanaliz derneğinden ve üniversiteden ayrılan Jung, bir çok deha gibi yaratıcılık hastalığına düçar oldu. İçine kapandı ve kendine özgü yöntemle kişisel analizini gerçekleştirmeye başladı. Her sabah rüyalarını yazıp resimlemdiriyor ve hayallerinden kaynaklanan fantezileri kaleme alıyordu. Amacı, Freud’un “serbest çağrışım” metodu ile yaptığı “kendi kendine analizi” gerçekleştirmek ve bilinçdışının derinliklerine nüfuz edebilmekti.
Biz, ego veya ben denen insanın nefs yapısını, nefs-i emmare olarak anlıyoruz. Nefs-i emmare; nefs-i şehvani, nefs-i natıka, nefs-i derrake diye üç gelişim mertebesi çerçevesinde anlaşılır. Nefs-i şehvani, Freud’un id kavramına uyarlanabilir ve birincil süreç düşünme ve hareket tarzlarını temsil eder. Nefs-i natıka, konuşan/insani nefs manasına gelir ve hayatın ilk yıllarını ve erken çocukluk dönemlerini kapsar. Nefs-i derrake ise idrak eden, kavramsal işlevler gösteren nefs mertebesi olarak anlaşılır.
Reklam
Nietzsche’ye göre ilkel insan; “vahşi tabiatlı, zafer ve kurban arayan, sarışın bir hayvandır.” Toplumsal hayat, dürtülerin dışa dönük yaşanmasını engellediği için, bunlar yön değiştirip “kendi kendini yok etme dürtüsü” olarak içe yöneltilir, böylece suçluluk duyguları oluşur. Tüm bu nedenlerden dolayı, insan kendi kendine küstün bir hale gelmiştir. İçinde kötülüğ, kıskançlık, nefret ve şiddet taşır. Bastırılan duygular kimi zaman kamufle edilerek “sahte ahlaklılık” şeklinde topluma yansıtılır.
Tüm dinlerin, insan varoluşu konusunda buluştukları ortak nokta, insanın temel bir " huzursuzluğunun" olduğu ve yüksek değerlerle temas kurarak bu huzursuzluğunu aşmaya çalıştığıdır.
Maslow, Dinler, Değerler ve Doruk Deneyimler adlı kitabında, yeni fark edilen ama insanlık tarihi kadar eski olan duygulardan doruk deneyimler diye söz eder. Doruk deneyimler, karanlık gecede çakan bir şimşek gibi bilincimizde iz bırakan, olağanüstü yaşantılardır.
Reklam
“Psikoloji ilminin doğuşu, kendi dini ile kavgalı olan Batının, kendi dinine alternatif bir çözüm; bir çıkış yolu araması ile olmuştur.” •••
Mustafa Merter
Mustafa Merter

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
450 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Aziz dost! Sen, tek bir kişi değilsin; sen, bir âlemsin! Sen derin ve çok büyük bir denizsin. Ey insan-ı kâmil! O senin muazzam varlığın, belki dokuz yüz kattır; dibi, kıyısı olmayan bir denizdir. Yüzlerce âlem, o denizde gark olup gitmiştir! Mevlana'nın Mesnevi'sinde geçen bu ifadeler, Psikiyatrist Dr. Mustafa
Dokuz Yüz Katlı İnsan
Dokuz Yüz Katlı İnsanMustafa Merter · Kaknüs Yayınları · 2007915 okunma
450 syf.
5/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Spoiler değil, eleştiridir! Amaç yoksa niye ilmi bir kitap yazıyoruz ki?! Bence şiir kitabı yazarsak çok daha iyi! Moda mı olmuş yoksa tasavvuftan yazmak veya herhangi konuların tasavvufta karşılığını bulmak çok rağbet mi kazandırıyor acaba?! Belki de tasavvuf bilmek batılı ilim adamlarına yukardan bakma olanağı sağlıyordur, bilmiyorum?! Ya
Dokuz Yüz Katlı İnsan
Dokuz Yüz Katlı İnsanMustafa Merter · Kaknüs Yayınları · 2007915 okunma
296 syf.
9/10 puan verdi
Mutlaka okunmalı ve Gafletten uyanmalı
İlkin Mustafa Merter beyefendi hakkında bilgi edinmek isteyen okurun ,gerekli araştırmaları yapabileceğini düşünerek, direkt kitap ile ilgili kanaatlerimi ifade etmek isterim. Evvela bu kitabın yazım aşamasındaki sıkıntılar ve hali hazırda satışıyla ilgili olası spekülasyonlar açısından da önemine işaret etmek isterim. Zira muhakkak birilerinin
Hekaton'la Son Tango
Hekaton'la Son TangoMustafa Merter · Ketebe Yayınları · 202365 okunma