Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Saygın Ersin

Saygın ErsinPir-i Lezzet yazarı
Yazar
8.7/10
450 Kişi
1.708
Okunma
104
Beğeni
6,1bin
Görüntülenme

Saygın Ersin Sözleri ve Alıntıları

Saygın Ersin sözleri ve alıntılarını, Saygın Ersin kitap alıntılarını, Saygın Ersin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rivayetler-
Rivayet olunur ki, kadim zamanlarda büyü denilen kudret cennetin ve cehennemin kapılarının ardında kilitliymiş. Zaman yeniymiş, zaman körpeymiş daha. Akıl ve emek hüküm sürmekteymiş yeryüzünde. Tarlalar işlenmekte, nesiller yürümekteymiş. Topraktan evler, evlerden şehirler, şehirlerden ülkeler kurulmaktaymış. Her iki alem de kıvanç duyarmış eylediklerinden. Lanetlenmişler ise, zamanlarının gelmesini beklerken, öfke, kin ve sabır biriktirirlermiş kuytu köşelerde.
Sayfa 7
Ne merhametsiz şeydi, insanın kendi yasının tutulduğuna şahit olması.
Reklam
Korkma! Kimsenin yokluğundan korkma. Seni sen yaptığını düşündüğün kimsenin yokluğundan korkma. Çünkü öyle birisi yok..
Aşçıbaşı işte o an, karşısında kitaplar gibi birinin durduğunu anlamıştı: cildi eski, yaprakları sararmış, ama her zaman var kalan ve yaşayan...
Sayfa 269Kitabı okudu
Reklam
Üstad Fuzuli der ki; " Beden diyarının en gözde yeri gönül şehridir." ... " Bu şehrin üç dostu, üç de düşmanı vardır. Dostları; ferah, muhabbet ve ümittir. Düşmanları ise; garez, korku ve gamdır. Bu dostların ve düşmanların her birinin etrafında yandaşları bulunur. Garezin yandaşları; yalan, kin ve haset; korkunun yandaşları; şaşkınlık, dehşet ve sıkıntı; gamın yandaşları ise; dert, mahrumiyet ve hasrettir. Gönül şehrinin dostlarına gelince; ferahın yandaşı; güzellik, muhabbetin yandaşı; aşk, ümitin yandaşı ise akıldır. Gördüğünüz gibi düşmanların yandaşları, dostların yandaşlarından daha fazladır. Bu durumda, gönül şehrini beden diyarının en hassas yeri haline getirir. Onun rahatsızlanması bedenin de rahatsızlanması, sıhhatin bozulması anlamına gelir ki; İlm-i Tababet'te bunun adına "maraz" denir.
İnsanların çoğu farkedemez ama her lezzet mutlaka ve mutlaka bir hatırayla, maziden gelen bir duyguyla alakalıdır. Lezzetler, insanın geçmişidir ve duyguların bir başka lisana tercümesidir.
İntikam denen şeyin acemisiydi. İlk defa tadına bakıyordu ne de olsa. Ve intikamın öfkeyi silip atmak yerine, onu taşa işlenen yazılar gibi insanın yüreğine hiç çıkmamacasına kazıdığını daha yeni öğreniyordu.
Eğitimini yarım bırakman , daha 'ham' olduğun anlamına gelmez. Çünkü 'pişmek', yalnız rahle ve kitapla olmaz. Pişmek kendini bilmektir.
Sayfa 265Kitabı okudu
Reklam
Tezgahın üzerinde bir tutam tuz, küçük bir kase bal, yarım bir limon ve küçük bir kırmızı biber vardı. Usta hepsinin tadına bakmasını istemişti, aşçıbaşı da bakmıştı. Tuz tuzlu, limon ekşi, bal tatlı, biber de acıydı. "Bunlara tat denir." demişti Usta. Sonra küçük bir havuç almış, çabucak soymuş, üzerine limon sıkmış, biraz da tuz gezdirmişti. "Ye." demişti uzatarak. Aşçıbaşı havucu kemirirken, ince iki dilim de peynir kesmişti. Birinin üstüne bal dökmüş, diğerinin üstüne de boylamasına ikiye böldüğü kırmızı biberi koymuştu. "Ye." demişti bir kez daha. Aşçıbaşı biberli peynirden ısırdığı lokmayı yuttuktan sonra "İşte" diye devam etmişti Adem usta, "Bunlara da lezzet denir. Hepi topu dört tat vardır ama lezzetler sonsuzdur."
"Usta!" dedi,sitemkâr bir sesle. "Pir-i lezzet benim sıfatım, ismim o değil ki benim."
İyi bir aşçı yemek seçmez, hiçbir şeyden tiksinmez. Aslında yeryüzünde sadece iki tür yemek vardır: iyi yemek ve kötü yemek. Bir aşçı ya beğenir, ya beğenmez ama mutlaka tadına bakar.
“İstedikleri şey ise imparatorluk... Yeni ve büyük bir Türk İmparatorluğu!... ”
Sayfa 49 - Altın KitaplarKitabı okudu
893 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.