Ümit Kıvanç

Ümit KıvançHaysiyet yazarı
Yazar
Çevirmen
Tasarımcı
7.6/10
22 Kişi
105
Okunma
27
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Ümit Kıvanç (d. 1956), Türk belgesel sinemacı ve yazar. 1956'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni, İÜ Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. Altın Kitaplar Yayınevi, Birikim dergisi, Milliyet yazıişleri, CumhuriyetHaber Merkezi’nde, Yeni Gündem haftalık haber dergisinde çalıştı. Radikal gazetesinde yazdı. İletişim Yayınları için kapak tasarımları yaptı. Mozaik'te ve Ayşe Tütüncü Piyano-Perküsyon grubunda davul çaldı. Halen Birikim Dergisi'nde yazıyor. 2012 yılına değin Taraf gazetesinde yazdı. Belgesel ve kısa film çalışmaları yapmakta. Edebiyat eserleri 1989’dan itibaren yayımlanmaya başlandı. Halit Kıvanç'ın oğludur.
Unvan:
Türk Belgesel Sinemacı ve Yazar
Doğum:
İstanbul, 1956

Okurlar

27 okur beğendi.
105 okur okudu.
3 okur okuyor.
77 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Hayatımızın yarısını uyuyarak geçiriyoruz, diğer yarısını da uyutularak...
Ortalıkta dolaşan bir söz var, kime ait, bilmiyorum açıkçası: "Şöhret, insanın avam nezdindeki değeridir; itibar, seçkinler nezdindeki değeridir; haysiyet de kendi gözündeki değeridir." Genel olarak doğru görünüyor.
Yüzünden hiçbir şey okunmasın. Dünyayı aldatacaksan onun rengine bürünmelisin.
Sayfa 31 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
O kadar abartmayın sayın Macbeth, Bu ülkede her seçilenin bir feshedeni bulunur.
Reklam
Bir insanı, seçme şansının bulunmadığı bir konuda, şu millete, bu dine mensup bir aileden doğmuş olma konusunda ya da doğduktan sonra anası babası tarafından terk edilmiş olma ya da benzeri bir konuda suçlayanların, genellikle, aynı konuda bir komplekslerinin, zaaflarının, açıklarının olduğu çoğu defa kanıtlanmıştır. Bazı suçlamalar, sahiplerinin cibiliyetini ortaya koyar. -
Ümit Kıvanç
Ümit Kıvanç
Paradan büyük tanrı icat edemedi insanlık.
Ümit Kıvanç
Ümit Kıvanç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
99 syf.
·
Puan vermedi
Yakın siyasi tarihte gördüğümüz, tanık olduğumuz tipik bir hadise vardır. Tahta geçmek için baştakini türlü karaçalmalarla indirmek, masum görünüp içten kurnazlıklar beslemek, yakın çevresine güven aşılayıp milleti de buna ikna ederek kendini tek seçenek haline getirmek. Politikanın panoramik görüntüsü. İş bu kadarla da kalmaz. Yeni siyasi yönetimi beğenmeyen, vatan, millet sevdalısı askeri üniformalılar, bol yıldız bol kepçeli ve haşin bakışlılar bu çirkin işlere dur demek için işe el atarlar. Askeri bir darbe ile varolan yanlışları, çirkinliği giderecek kişilerin kendileri olduğunu düşünerek herkesi biörnek hale getirirler. Asılanlar, kesilenler, başına ne geldiği bilinmeyenler...hep bu el atışta belirir. Ve sonra denize düşen yılana sarılır. Yine başta olduğu gibi millet, kendisini soyup soğana çevirecek kişi ve kişilere yanaşır. Her zaman da bir bahanesi vardır bu yanaşmaların; daha demokrat, daha milliyetçi, daha dindar, daha... Shakespeare'nin Macbeth'inden neredeyse bire bir uyarlama ile politik dünyanın taban olan halka da sirayetiyle günümüze gelen; güç, hırs, şiddet tutkularını ele alıyor bu oyun. Shakespeare döneminin oyunlarındaki gibi kafiyelere başvuruyor, mizahı dw eksik etmiyor oyunda. Zaten bir kara mizah değil mi politika. Ağlanacak halimize gülmemiz her şey. En kötüsü de her şeyi biliyor olmamıza rağmen yine bunları yaşamamız için çabalıyor oluşumuz.
Macbeth
MacbethÜmit Kıvanç · İletişim Yayınları · 19916 okunma
156 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Gaye Boralıoğlu ve Ümit Kıvanç'ın haysiyet kavramını uzun uzun tartışıp, örneklendirdikleri söyleşileri, Kıraathane Kitapları tarafından yayımlandı.Kıraathane Kitapları, Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi ile eş zamanlı kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir oluşum.Haysiyet ise Kitap Stüdyosu serisinin ilk kitabı.Umarım devamı gelir.️ Gaye Boralıoğlu ve Ümit Kıvanç haysiyet kavramını, bu kavramın kendileri için ne ifade ettiğini altı aylık bir sürede zaman zaman bir araya gelerek konuşmuş.Ortaya çok samimi, anlaşılması kolay bir metin çıkmış. Alain Touraine ile Edgar Morin'in Liberation gazetesi için insanlığın vaziyeti üzerine yaptığı konuşmadan, Ümit Kıvanç'ın Touraine'den alıntıladığı :"Özgürlük, eşitlik, kardeşlik üçlüsüne haysiyeti eklemek lazım." ifadesi çok düşündürücü. Haysiyesizliğin son dönemlerde tavan yaptığı ülkemizde, haysiyet kavramını enine boyuna tartışmaya açtıkları için Gaye Boralıoğlu'na da Ümit Kıvanç'a da teşekkür ederim. Bir kez daha "Yaşam ve Yazgı"nın adı geçti.En kısa zamanda okummalı.️
Haysiyet
HaysiyetGaye Boralıoğlu · Kıraathane Kitapları · 201926 okunma
Reklam
145 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Ümit Kıvanç’ın kahramanı erkek olan birkaç hikayesi. Üzerine yazılabilecek çok fazla şey olmayan hikayeler. İlk kısımdaki hikayeler, erkek olmak ve karşı cinse yaklaşmaya dair. İkinci kısımdaki hikayeleri ilk kısma ve kitabın başlığına bağlayabilecek tek şey ise, bence kötü bir şaka ama, hikayelerin kahramanının erkek olması. Ümit Kıvanç’ı pek tanımam. Ama tanıdığım kadarıyla da saygı duyarım. Fikirlerine katılmakla ilgili değil bu saygım -zira kimsenin fikrine tamamen katılmam, inandığım doğrularda buluşmuş olmayı da bir saygı kıstası saymam-; fikirlerini açıklamakta gösterdiği cesaret, vicdanlı duruşu, çok yönlü bir insan olması ve Hrant’ı çok sevmesinden kaynaklı. Bu kitap ise kendisine dair büyük bir hayal kırıklığı benim için. Zira hikayelerin çok kusuru var. Ümit veren ama geliştirilmesi gereken hikayeler her biri. Kahramanların yapay kaldığı, gereksiz detaylar arasında konunun kaybolduğu, inandırıcılığı zayıf bir anlatımı var. Son kısımdaki iki hikaye; öğretmen Naci Bey ile Usta bence başarılı hikayeler ve maalesef bu kaotik kitabın arasında kaybolmuşlar. Biraz acele edilmiş, incelemeden yayına sunulmuş bir kitap izlenimi yarattı bende. Yine de şans vermek isterseniz, buyurun.
Erkek Hikayeleri
Erkek HikayeleriÜmit Kıvanç · İletişim Yayınları · 201010 okunma