Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Sami en-Neşşar

Ali Sami en-Neşşarİslam’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu 1 yazarı
Yazar
6.6/10
5 Kişi
24
Okunma
4
Beğeni
760
Görüntülenme

Hakkında

19 Ocak 1917’de Kahire’de doğdu. Orta öğrenimini ailesiyle birlikte gittiği asıl memleketi olan Dimyat’ta tamamladı. İlk eseri olan el-Elḥânü’ṣ-ṣâmite’yi liseyi bitirdiği 1935’te neşretti. Aynı yıl Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Öğrenciliği sırasında siyasetle ilgilenmeye başladı ve 1936’da bazı öğrenci hareketlerine katıldı. Hocaları arasında Mustafa Abdürrâzık başta olmak üzere Mısır’ın önde gelen felsefe uzmanları ile André Lalande gibi şarkiyatçılar da bulunuyordu. 1939’da üniversiteyi bitirdi. 1942’de Mustafa Abdürrâzık’ın danışmanlığında Menâhicü’l-baḥs̱ ʿinde müfekkiri’l-İslâm ve naḳdü’l-müslimîn li’l-manṭıḳı’l-Arisṭâṭâlîsî başlıklı yüksek lisans tezini bitirdi. 1943’te İskenderiye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne asistan tayin edildi. 1948’de üniversite tarafından Cambridge Üniversitesi’ne araştırmacı olarak gönderildi; burada Arthur John Arberry’nin yönetiminde Dîvânü Ebi’l-Ḥasan eş-Şüşterî: Şâʿirü’ṣ-ṣûfiyyeti’l-kebîr fi’l-Endülüs ve’l-Maġrib adlı doktora tezini tamamladı. 1952’de Madrid’deki İslâm Araştırmaları Enstitüsü’ne müdür oldu. Burada enstitü dergisini çıkardı, Endülüslü âlimlerin eserlerinin neşredilmesi yönünde çalışmalar yaptı. 1953’te yakın dostu Cemal Abdünnâsır rejiminin Mısır’da siyasî partileri kapatmasının ardından kurulan Devrim Konseyi’nin danışmanlığı ile görevlendirildi. 1954’te İskenderiye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ndeki kürsüsüne dönen Ali Sâmî öğretim faaliyetleri yanında yoğun bir telif çalışmasına başladı; Neşʾetü’l-fikri’l-felsefî fi’l-İslâm isimli eserinin ilk şeklini bu dönemde yazdı. 1955-1959 yılları arasında Bağdat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde görev yaptıktan sonra İskenderiye Üniversitesi’ne geçti. 1966-1967 öğretim yılında Sudan’daki Omdurman (Ümmüddermân) Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1971’de İskenderiye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Felsefe Bölümü başkanlığı yaptı. Mısır ve diğer Arap ülkelerindeki akademisyenlerin pek çoğu lisans ve lisans üstü seviyesinde onun öğrencisi oldu. 1971-1973 yılları arasında Mısır’ın Avustralya kültür müşavirliğini yapan Ali Sâmî, daha sonra Fas’ta V. Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İslâm felsefesi okuttu. Bu görevi sırasında 1 Ekim 1980’de vefat etti.
Tam adı:
Ali Sâmî NEŞŞÂR
Unvan:
Yazar
Doğum:
Kahire, 19 Ocak 1917
Ölüm:
Fas, 1 Ekim 1980

Okurlar

4 okur beğendi.
24 okur okudu.
1 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Emevilerin fevkalade fütühatlarda bulunduğu doğrudur ancak Emevi halifelerinin nazarında bu fetihler, İslam’ın yayılması için değildi. Onların bu fetihlerden amacı, ülkelerinin sınırlarını genişletmek, Şam’daki saraylarına savaş ganimetlerini ve nimetlerini getirip yığmaktı.
Sayfa 282Kitabı okudu
Reklam
“Kaderiyyecilerden birini elime geçirsem boynunu karıncaya kadar döverdim. Çünkü onlar bu ümmetin Yahudileridir.” | Hz Ali
Sayfa 360 - İsferayanî, et-Tabsir fi’d-Din, s.58.Kitabı okudu
Filozofların gayesi, tüm varlığı akıl yoluyla izah etmek ve mümkün olduğu kadar hak olan ilaha benzemektir. Peygamberlerin gayesi ise kainattaki nizamı anlamak ve kamu yararını ön planda tutmaktır.
Sayfa 154Kitabı okudu
“Mutezile sıfatları araz olarak itibar etmiş, bu sebeple bunların ancak cisimle kaim olabileceklerini söyleyerek reddetmiştir.”
Sayfa 403Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
431 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
78 günde okudu
Müslüman Muhtırası
Ali Sami en-Neşşâr için modern dönemin İbn Teymiyye’si -bir düşünce tarihçisi olarak-, düşünce tasnif ve tenkitçisi olarak ise modern dönemin Gazzali’si diyebilirim. Zira literatür bilgisi ve muhakeme kabiliyeti, kadim islam düşünürlerimizden daha kuvvetsiz değil. Telif ettiği bu eseri ise tüm bu yargıların ispatı. ... Eser, bir dönem Müslüman
İslam’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu 1
İslam’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu 1Ali Sami en-Neşşar · İnsan Yayınları · 202016 okunma
431 syf.
·
Puan vermedi
İki cilt olan bu kitap dili ne kadar açık olsa da spesifik olması sebebiyle idraki ve kalıcığı zihinde zor yer ediniyor. İkinci cildi daha akıcı ve zihnimde bir yer edindi bu yüzden benim için kıymetli bir yerde. İlgili olanlara kesinlikle tavsiye ederim asla boşa geçmiş bir zaman olmaz bu kitapla vakit geçiriyor olmaz.
İslam’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu 1
İslam’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu 1Ali Sami en-Neşşar · İnsan Yayınları · 202016 okunma