Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bahriye Üçok

Bahriye ÜçokAtatürk'ün Izinde Bir Arpa Boyu yazarı
Yazar
Çevirmen
8.7/10
113 Kişi
374
Okunma
100
Beğeni
8,4bin
Görüntülenme

Bahriye Üçok Gönderileri

Bahriye Üçok kitaplarını, Bahriye Üçok sözleri ve alıntılarını, Bahriye Üçok yazarlarını, Bahriye Üçok yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çok kan dökücü bir kumandan olan Kuteybe, Türk beylerinin uzakta bulunmasindan yararlanarak Toharistan' da bazi şehirlerini aldı ve ticaret merkezlerinden Baykent'e yürüdü (707) İki ay uğraştıktan sonra halk teslim olmaya boyun eğdirdi. Araplar Baykent' e barış yaparak girdiler, ama kentin zenginliğini görünce yağmaya koyuldular, bu güzel kenti birkaç gün yagma ettikten sonra yaktılar, yıktılar. Şehirde eli silah tutan ne kadar Türk varsa hepsini öldürdüler; kadin ve ocuklar esir edip Horasan' a gönderdiler. Kuteybe, Baykent'ten sonra bayındır Talkan kentini harabeye çevirtti; halk katledildi, bu işten yorulanlar Türkleri sıra sıra ağaçlara astılar. Talkan yolunun 6 kilometrelik bir kismi böyle asılmış insanlarla çevrildi.
Sayfa 82
MS 40 yılında Trung adlı iki kız kardeş - adeta 1400 yıl sonra Fransa'daki Jeanne d'Arc gibi - vatanları Vietnam'ı Çin tutsaklığından kurtarmak için ayaklanmışlar. Kadınlardan teşkil ettikleri Bir ordu ile çinlileri memleketten kovarak Vietnam'ı yeniden bağımsızlığa kavuşturmuşlardır. Ancak bu bağımsızlık yalnız dört yıl sürebilmiş, kurnaz Çinli hükümdar, bu İffetli kadınlar ordusunun mahcubiyetten dağılmasına sebep olan hilelere başvurarak tekrar Vietnam'a girmiş; Trung bacılar ise kendilerini ırmağa atarak intihar etmişlerdir ki, hâlâ her yıl Saygon'da Trung bacıların zaferi kutlanmaktadır.
Sayfa 26
Reklam
Şam'da yaşamış Sittü'l-ulema denilen bir vaize kadın vardır ki, güzel konuşmasından ötürü kendisine ayrıca Bülbül lakabı takılmış ve öldüğü zaman mahşeri bir kadın kalabalığı onun son yolculuğu töreninde bulunmuştur
Sayfa 28
Kadınların İslam memleketlerinde kolayca şairlik, vaizlik, ediplik, fıkıhçılık ve hadisçilik alanlarında yükselmelerine karşılık fıkhın tatbikatı demek olan kadılık mesleğine girmeleri tartışma konusu olmuştur. El-Mâverdi'ye göre kadıların erkek ve ergin olmaları şart ise de Ebu Hanife kadınların tanıklıklarının kabul edildiği davalarda, kadılıkta yapabileceklerini söylemiş, Ebu Cerir Taberi ise kadınların her davada kadılık yapabileceklerini kabul etmiştir.
Sayfa 29
Ortaçağ Türk devletlerinin hemen hepsinde görülen saltanatı paylaşma veya Her ne pahasına olursa olsun fırsatlardan faydalanma istekleri çok gerek kuruluşları binlerce insanın hayatına mal olan bu devletlerin, kısa bir süre içinde parçalanması Yahut Hiç olmazsa pek önemsiz bir duruma düşmesi sonucunu vermiştir.
Sayfa 89
Kadı, müderris, imam gibi bilimsel uğraş sahibi Müslümanlar kükürt buharı ile agartılmış çok uzun sakallar bırakırlardı.
Reklam
296 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Atatürk'ün İzinde Bir Arpa Boyu
Laik cumhuriyetimizin ilk kadın ilahiyatçısı Bahriye Üçok, bu çalışmasında ülkemiz sınırları içerisinde gerek mecliste gerek halk arasında (ne yazıktır ki) hâlâ daha güncelliğini korumakta olan tartışma konularını titizlikle ele almış ve bu tartışma konularına birtakım İslami kaynaklardan referanslar vererek yeni ve ilerici perspektifter kazandırmış. Benim özellikle üzerinde durduklarım "Kur'an Harfleri Kutsal mıdır?", "İslam Dini Cuma İçin Ne Buyuruyor?", "Dinsel Giyim Üzerine" ve "Bugün Kaldırılmıştı" başlıklı yazılar oldu. Çok şey öğrenmemi sağladığı için kendisine minnettarım. Laik cumhuriyetimizin değerlerine, aydınlarına dört elle sarılalım.
Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu
Atatürk’ün İzinde Bir Arpa BoyuBahriye Üçok · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2018125 okunma
270 syf.
10/10 puan verdi
Cevabı verilmemiş sorun teşkil eden dini konular hâlâ ilgi çekiyor çünkü ülke "bir arpa boyu yol alamamış" .yazar da güncelliğini yitirmemiş bu konulara son derece hâkim olarak irdelemiş. (Tabi birileri cevap vermek yerine öldürmüş) büyük bir Din adamı sıfatıyla toplulukların ve bireylerin vicdanları üzerinde etkili olmayı görev sayanlara; Allah’ın Gâşiye suresindeki “Habibim, hatırlat, çünkü vazifen ancak uyarmaktır; yoksa onların üzerinde denetici değilsin” buyruğu ile Hz. Muhammed’e bile bu hakkı vermediğini bilmeyenlerdir. Sanırım ülkemde insanların dinsel alanda zaman zaman karşılaştıkları çalkantılar, gruplaşmalar, yabancılaşmalar, tarikatçılığa itilmeler, dinini kendi öz dilinde, kendi yazısı ile okuyup anlayamamasından kaynaklı.. Hal böyle olunca haşa "peygamber olmuş ta ümmet kayıran ona buna yaradan hükmünde "dinsiz,kafir,münafık,vs..diyen çıkar." Kitapta örneklerle anlatmış hoca. Bu meseleler nasıl böyle buralara geldi demeden edemiyor insan. Bir de bunların devletimize bakış açısı var. Devletin herşeyinden faydalanıp vergi vermeyip küfür devleti ilan etmeleri ve herşeyi hak görmeleri yok mu? #din #araştırma #siyasitarih #bahriyeüçok #Atatürkünizindebirarpaboyu
Atatürk'ün Izinde Bir Arpa Boyu
Atatürk'ün Izinde Bir Arpa BoyuBahriye Üçok · Cem Yayınevi · 1993125 okunma
Mezhep Kavgaları
Aynca Mezdek tarafından vaktiyle (V. yüzyıl) kurulmuş olan eski bir mezhep de yeniden nüfuz kazanarak birdenbire genişledi. Hıristiyanlık ile Mecusiliğin (Mazdeizm) karışmasından doğan ve 11. yüzyılda Mani adında bi r din kurucusu tarafından İran'da ortaya atılan bir mezhep veya din, Irak ve Suriye'de gizliden gizliye yaşamaya devam etmişti. Bir yandan Doğu Türkistan'da Uygurlar arasında faaliyet gösteren Maniheistler öte yandan, Mehdi zamanında, Irak' ta öylesine çoğaldılar ki Halife zenadıka (zındıklar) taifesi diye adlandırılan bu akım yandaşlarından Şemgale adında birini yanına çağırıp kendisine Müslümanlardan kimlerin uymakta olduğunu bildirmesini emretti, fakat Şemgale'nin cevabı, "Bunlar saymakla bitmez" şeklinde olunca, Mani dinine girmiş olanlar hakkındaki kovuşturmayı izlemek üzere "sahibü'z-zenadika" adıyla bir memuriyet kurdurdu ve Maniheistleri şiddetle cezalandırdı.
Sayfa 131 - Kırmızı Kedi Yayınları, 2. Baskı: 2018Kitabı okudu
Mansur Devrinin Özellikleri
Gene bu sırada İbnü'l-Mukaffa, İranlıların eski şanlı tarihlerinden büyük bir anı olarak sakladık.lan Hazayname'yi ve Hindistan'dan gelmiş olan ünlü Kelile ııe Dimne'yi Arapçaya çevirdi; Ök.lit'in geometrisi de Yunancadan çevrildi. İslam'da büyük bir yer tutan eski eserlerin çeviri dönemi başlamış oluyordu. Böylece İran düşünce tarzı Arap şiirini nüfuzu altına alabilme olanaklarını elde etmiş oldu.
Sayfa 128 - Kırmızı Kedi Yayınları, 2. Baskı: 2018Kitabı okudu
569 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.