Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Berke Vardar

Berke VardarDilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri yazarı
Yazar
Çevirmen
8.3/10
7 Kişi
51
Okunma
8
Beğeni
2.334
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Berke Vardar 1 Şubat 1934'de İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Galatasaray (1950) ve Işık Liselerinde (1954), yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız ve Roman Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde (1958) yaptı. Aynı bölümde asistan oldu (1959). 1965 yılında doktor, 1970 yılında doçent oldu. 1977 yılında profesörlüğe yükseltildi. "Une Introduction à la Phonologie" (Sesbilime Giriş - 1975) adlı yapıtının yanı sıra Türk dilinin arılaştırılması, terimsel açıdan varsıllaştırılması konularında yoğun çalışmalar yaparak bunları yayınladı. Ferdinand de Saussure, André Martinet, Pierre Guiraud gibi dilbilimin önde gelen kuramcılarının ve araştırmacılarının yapıtlarını Türkçe'ye kazandırdı. Dilbilim terimleri sözlüğünün hazırlanıp yayımlanmasını gerçekleştirdi. 1978 - 1982 yılları arasında İ.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulunun Müdürlüğünü, 1982 - 1985 döneminde İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yabancı Diller Eğitim Bölümünün Başkanlığını yaptı. 1985 - 1989 yılları arasında İ.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü müdür yardımcılığı ve müdürlüğü yaptı. Fransız hükümetince kendisine 1985 yılında "Ordre National du Mérite" nişanının "şövalyelik" payesi verildi; 1988 yılında "Palmes Académiques" nişanının "officier"liğine yükseltildi. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi'nce hazırlanmakta olan Dilbilim Dergisi'nin yazı işleri sorumluluğu ve yayın kurulu üyeliği, İstanbul Üniversitesi Bülteni'nin genel yayın yönetmenliği ve İ.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı'nın yayın kurulu üyeliğini yaptı. Prof. Berke Vardar 8 aralık 1989'da İstanbul'da öldü.
Unvan:
Türk Dilbilimci, Çevirmen
Doğum:
İstanbul, 1934
Ölüm:
İstanbul, 1989

Okurlar

8 okur beğendi.
51 okur okudu.
3 okur okuyor.
59 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dil ve Düşünce
"İnsan, nesnelerin varlığını ancak onları adlandırarak kavrayabilmiştir." Dünya, ancak düşünce düzlemine aktarılarak "bilgi konusu olduğunda bir karışıklıklar bütünü olmaktan çıkar. Çünkü bilgi, her nesneyi içinde boğulduğu yığından çekip çıkararak bu karışık bütüne düzen getirir, onu anlaşılır kılar. . *J. Vendryes, "Le langage et la vie mentale", Conferences de l'Institut de linguistique de l'Universite de Paris, XI, Paris, Klincksieck, 1954, s. 14.
Sayfa 13 - MULTILINGUAL, 1998Kitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Prof. Dr. Berke Vardar'ın Üniversite yıllarımda okuduğum, bana göre dil bilimin açıklayıcısı misyonunu üstlenen bir kitap "Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri." Vardar çoğunluğu Ferdinand de Saussure olmak üzere André Martinet, Pierre Guiraud gibi dilbilimin önde gelen kuramcılarının ve araştırmacılarının yapıtlarını Türkçe'ye kazandırdı. Bu çalışmaları sonucunda Fransız hükümetince kendisine 1985 yılında "Ordre National du Mérite" nişanının "şövalyelik" payesi verildi; 1988 yılında "Palmes Académiques" nişanının "officier"liğine yükseltildi. Dil bilimin ana hatları, kavramları, yüzyıllar içerisinde değişen ve gelişen ilkeleri kitapta ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Dilin tanımıdan, felsefi temellerinden, Chomsky'nin 1990 yılına kadar gelişen ve değişen dil kuramını bırakmayarak incelemiştir. Benim en beğendiğim ve yararlandığım bölümler şunlar oldu: — DİL BİLİMSEL İNCELEME VE TEMEL NİTELİKLİ AYRIMLAR — DİLİN ÇİFT EKLEMLİLİĞİ — DİLİN BAĞLANTI EKSENLERİ — DİLİN ARTSÜREMLİ VE EŞSÜREMLİ GERÇEKLİĞİ YÖNTEM SORUNLARI — DİL BİLİMİN DALLARI VE TÜRLERİ Tüm dil bilimcilerin, Türkologların ve Filologların okuması için kaynak bir kitap olduğunu söyleyebilirim.
Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri
Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleriBerke Vardar · Multilingual · 199917 okunma
306 syf.
5/10 puan verdi
Berke Vardar'ı bölüm hocamızın sabahtan akşama kadar, yerden yere vurmasına sebep olan ve bizle "Bu kitaptan mı öğreneceksiniz Fransız edebiyatını?" diye dalga geçmesine yol açan kitap. Kitabın yazımı akıcı, editörü iyi fakat içindeki bazı bilgiler yanlış. Ben söyleyeyim de, okuyup okuyup, vay efendim Voltaire şöyle, Romantizm dönemi böyle diye millete ahkam kesmeyin :(
Fransız Edebiyatı
Fransız EdebiyatıBerke Vardar · Multilingual · 20019 okunma
300 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Dilbilim alanındaki en küçük okumalarda bile başvurduğum temel kaynaklardan, Berke Vardar’ın güzel çalışmalarından. Benim alanım için Türkçe’ye kazandırılmış güzel ve anlamlı bir başvuru kaynağıdır. Özlem Berk’in Kuramlar Işığında Açıklamalı Çeviribilim Terimcesi ile Açıklamalı Dilbilim Terimleri, ikisi de Multilingual’den çıkmış basit anlatımlı, yol gösterici, iyi derlenmiş ve zengin kaynaklı sözlükler/ Terimcelerdir.
Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü
Açıklamalı Dilbilim Terimleri SözlüğüBerke Vardar · Multilingual · 20078 okunma