Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Burhan Arpad

Burhan ArpadBir İstanbul Var İdi yazarı
Yazar
Çevirmen
7.8/10
12 Kişi
48
Okunma
12
Beğeni
3.143
Görüntülenme

Hakkında

19 mayıs 1910’da Mudanya’da doğup, 3 aralık 1994’te İstanbul’da ölen Burhan Arpad, Ahmet Hisarlı ile Birisi imzalarını da kullandı. Rehberi Tahsil Numune Mektebi ve Orta Ticaret Mektebi’nde okuduktan sonra babasının erken ölümü üzerine genç yaşta hayata atılan Burhan Arpad, sinema makinistliği (1925-1928), Tekel Cibali Tütün Fabrikası’nda muhasebe memurluğu (1928-1935) yaptı, Tekel Genel Müdürlüğü’nde mutemet (1936-1943) olarak çalıştı. Salah Birsel ve İhsan Devrim’le birlikte ABC Kitabevi’ni (1943) daha sonra da tek başına Arpad Yayınevi’ni (1945-1946) kurdu. "Memleket", "Hürriyet" ve "Vatan" gazetelerinde muhabirlik yaptı, röportaj ve fıkra yazarı olarak çalıştı (1947-1962). Gazetecilikten ayrıldıktan sonra yaşamını serbest yazar ve çevirmen olarak sürdürdü; "Cumhuriyet" gazetesinde köşe yazıları yazdı.  İlk yazıları "Güzelhisarımda" başlığıyla "Servetifünun-Uyanış" dergisinde çıktı (1936). Öykü, gezi günlüğü, eleştiri türündeki yazıları ise "İnanç", "Yığın", "Adımlar", "Yurt ve Dünya", "Yürüyüş", "Yeditepe", "Türk Dili" ve "Varlık" dergilerinde yayımlandı. Değişik dönemlerde Alman ve Avusturya edebiyatlarından 30’un üzerinde kendi adıyla, 10’a yakın da Ahmet Hisarlı takma adıyla çeviri yaptı.
Unvan:
Türk Yazar ve Çevirmen
Doğum:
Mudanya, Bursa, Türkiye, 19 Mayıs 1910
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 3 Aralık 1994

Okurlar

12 okur beğendi.
48 okur okudu.
29 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Erich Maria Remarque
"Almanya'da bazı olayları ve durumları tenkit etmenin Almanya düşmanlığı demek olmadığını, Almanyayı sevmenin ve tenkit etmenin bağdaşmaz bir yanı bulunmadığını Almanlara anlatmak çok zor."
Sayfa 34 - Kitaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ve Dönüş Yolu romanlarının yayınladığı 1928-1931, Almanya'nın toplum yapısında tedirginliklerin iyiden iyiye arttığı bir dönemdir.
Sayfa 27 - Kitaş YayınlarıKitabı okudu
Sara Mannik Hanim anlatiyor
Bir aktrisin hayatında tadacağı en büyük he­yecanı o günlerde yaşadım. Sonra da, bir daha ele geçirememek üzere yitirdim. Monsieur Antoine beni bir yıl süreyle Paris'e, kendi yönettiği Antoine Ti­yatrosuna gönderecekti. Bü tün muamele tamamlan­dı. Hattâ , yol hediyesi olarak bir tayyör diktirdi. Herşey hazırdı. Paris yolculuğuna çıkmak üzerey­dim. Ne var ki , bü tün genç kızların yüreğini bugün bile oynatacak olan bu güzel rüya gerçekleşemedi. Osmanlı İmparatorluğunun Birinci Dünya Savaşına girmesiyle hersey kaldi.
Maksim Bar yıldızı ve İstanbul Coline Moor'u dansöz ve şantöz irma Toto- şimdi yanı başımda.
Fakat yine de bir İstanbul var. Nabzı atan, soluk alan, yaşamak için çabalayan bir İstanbul.
Sayfa 214Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
95 syf.
·
Puan vermedi
Senin yüzünden; Tabakam senin yadigarın; 'İki elin kanda olsa gel' diyor Telgrafın; Nasıl unuturum seni ben, Vesikalı yarim? Orhan Veli'nin yukarıdaki Tahattur şiirinin dizeleri Burhan Arpad'ın bu kitabında geçen birkaç bölümü anlatır. Vesikalı Yarim de diyebiliriz biz bu kitaba. 1960'lı yıllarda fuhuşun kol gezdiği İstanbul sokaklarında, evinden, köyünden, ailesinden bu şehre ünlü olma hayalleri ile gelen gencecik kızların bir bataklık ile karşılaştığı bu şehre bir örnek ile Zehra'nın öyküsünü anlatıyor Burhan Arpad. 'Bizim gibi kadınların alınyazısı' diyen Leman abla karakteri, hayalleri olan bu kadınların, kapıldıkları bu hayallerin bir avuntudan öteye geçmediğini anlatıyor. Ne tek tek bireyler ne toplum sizi yeni bir yaşamla özdeşleştiriyor artık. Genel kadın vesikası ile yaşamak, ondan kurtuluşun olmadığı anlamı taşıyor. Kadına namus bekçiliği yapan erkekler ve toplum, kadının bu çabasına sırt çeviriyor. İki kez de filme çevrilen bu kitap bir dramdır. Hatsllerin ve umutlarım ölümüdür.
Alnımdaki Bıçak Yarası
Alnımdaki Bıçak YarasıBurhan Arpad · Doğan Kitap · 20045 okunma
191 syf.
6/10 puan verdi
Bir yazarın başına gelebilecek en kötü şey herhalde ilk kitabıyla ünlenmektir. Bu konudan hoşnut olmayan Remarque: "İlk kitabının dünya çapında başarıya ulaşması bir müellif için çok kötü oluyor." diye yakınır. Remarque ister edebiyat çevrelerinde ister okurların dünyasında olsun "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"un yazarı
Doğunun ve Batının Büyük Ustaları - Remargue
Doğunun ve Batının Büyük Ustaları - RemargueBurhan Arpad · Kitaş Yayınları · 19723 okunma
242 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Burhan Arpad'ın 1970li yıllarda başlayıp 1983 yılına kadar İstanbul hakkında yazılarının olduğu eleştiri kitabı Yok Edilen İstanbul. 79 senesinde bile şaşırdığı bu metropole şimdi 2023 gözünden baksa neler hissederdi diye düşünmeden edemiyor insan. Kitap bir süre sonra ((tabii yazıların günahı yok)) beni tekrar aynı şeyleri okuyormuşum gibi hissettirdi. 27 Mayıs öncesi yapılan ihaleler 50li yıllar ve 20li yılların İstanbul'una duyulan nostalji kitabın bel kemiği. Hemen hemen sorunlar aynı, sadece şehir genişledi. Bu insanların baktığı pitoresk görüntünün hangi yıllarda bozulduğu da ortaya çıkar az çok, okursanız. En beğendiğim yönü ise çoğu anı kitabında rastlayamadığım gündelik hayatı anlatış biçimi. Toplu taşımalar, mahalleler, evler tabii döneminde yazıldığı için detaylı anlatılmış.
Yok Edilen İstanbul
Yok Edilen İstanbulBurhan Arpad · TTOK · 01 okunma