Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Derin Tarih Dergisi

Derin Tarih DergisiDerin Tarih - Özel Sayı 5 (Nisan 2016) dergisi
Dergi
7.4/10
245 Kişi
1.204
Okunma
368
Beğeni
7,2bin
Görüntülenme

Derin Tarih Dergisi Sözleri ve Alıntıları

Derin Tarih Dergisi sözleri ve alıntılarını, Derin Tarih Dergisi kitap alıntılarını, Derin Tarih Dergisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Latin harflerini kabul edemeyiz...
Bu kabul edildiği gün memleket hercümerce girer. Her şeyden sarfı nazar (her şeyi bir kenara bıraksak) bizim kütüphanelerimizi dolduran mukaddes kitaplarımız, tarihlerimiz, yazılarımız ve binlerce cilt eserlerimiz bu lisanla yazılmış iken büsbütün başka bir şekilde olan hurûfu kabul ettiğimiz gün en büyük bir felakete maruz kalacağız. Ve böylece derhal bütün Avrupa'nın eline güzel bir silah vermiş olacağız. Bunlar alemi İslam'a karşı diyecekler ki Türkler ecnebi yazısını kabul etmişler ve Hristiyan olmuşlardır. İşte düşmanlarımızın çalıştığı şeytankarâne fikir budur. #kazımkarabekir
Sayfa 37 - Kâzım Karabekir Paşa Hakkında Belgeler KonuşuyorKitabı okudu
Cesaret bir tarihçide aranacak vasıflardan sayılmaz ama bu ülkede tarihçi cesur olmazsa söyleyecekleri boğazında düğümlenip kalır.
Reklam
Şeyh Şamil...
Karlı Dağların eteklerinde Kafkas halklarının istiklâli için cenk ederken elinden Kur'an-ı Kerim'i hiç bırakmamıştı. Çelik gibi cesaretiyle düşmanlarının dahi hayranlığını kazanmış, saraylarda yaşayacakken Cennet-ül Baki'de Peygamber efendimize (sas) komşu olmayı seçmişti. #şeyhşamil #17şubat1871
Sayfa 42 - Çarı Dize Getiren Kafkas KartalıKitabı okudu
Basit hataları büyütmek seni küçültür.Selahattin Eyyubi
Mert olan her fert asildir. Asil olan için servet ve ziynet ayıptır. Gurur ve büyüklenme asalet alameti olamaz. Asalet fazilet demektir. Kaynakları da cömertlik, haya, istiğna ve tevazudur. Asalet mutlak manada ırsî değildir. Hizmet ve fazilet, zekâ ve dirayet bir şahsı veya bir aileyi asil mertebesine yükseltebilir. Harp meydanında kılıcı, meclis kürsüsünde dili keskin olan önderimizdir... Başkalarının şeref ve namusuna karşı saygılı olunuz. İkiyüzlü ve iki kararlı olmaktan kaçınınız. -Büyük Çerkez Bilgesi Kazanıko Jebağı
Sayfa 53 - Kafkasya'nın parlayan kılıcı İmam ŞamilKitabı okudu
Kendi tarihimizden, kültürümüzden niçin bu kadar korkuyoruz?
Sayfa 131
Reklam
Seçkinlerin isyanı, haksızlık ve adaletsizliğe değil, alışa geldiklerini rahat minderin altlarından çekilmesinedir. Ancak tarih göstermiştir ki, orta kattaki kargaşalık her zaman alt kata bulaşmıştır. Aşağıdakilerin isyanı çok daha korkunçtur.
Sayfa 34 - ABD'nin yerini Çin mi alacak?Kitabı okudu
İmam Şamil
Bizden torunlarımıza kalacak en büyük miras; özgürlük uğrunda savaşmak ve Hakkı yayma uğrunda can vermek olacaktır. Torunlarımız özgürlük ve bağımsızlık uğruna yapılan savaşların kuyruğu değil, başı olmalıdır.
"Evet General ben senin tavsiyelerine baş eğmedim, fakat bir gaye uğruna çalıştım. Benim hedefim İstiklaldi. Dağlıların hürriyetiydi. Ben haydut değilim, katil de olmadım. Bir vatanseverim. Ben 35 yıl Rus boyunduruğuna karşı geldim. Kafkas milletlerinin hürriyeti için çok uğraştım. Her şeye göğüs gerdim... Fakat ben görmesem de bir gün gelip bu dağların, bu vadilerin, bu derelerin üstünde İstiklal güneşi doğacaktır." #ŞeyhŞamil Gunib'de Ruslara teslim olduktan sonra huzuruna çıkarıldı Rus Generali Prens Baryatinsky ' nin konuşmasına karşı söylemişti bu sözleri.
Sayfa 42 - Çarı Dize Getiren Kafkas KartalıKitabı okudu
Ankara İstiklal Mahkemesi muhalefetin sindirilmesinde ve rejimin güçlenmesinde en mühim rolü oynamıştır. En çok idam cezası verip infaz eden İstiklâl Mahkemesi olma ünvanına sahiptir. Meclis zabıtları ve Hakimiyet-i Milliye gazetesinden öğrendiğimize göre sadece şapka sebebiyle 33 kişi idama mahkûm olmuştur.
Reklam
Eskiden insanlar ölmez, vefat ederlerdi. Canı bahşeden Yüce Rabb'e dönmenin adıydı vefat. Osmanlı'da vefat edene vefa vardı. Madem o Rabbi'ne varmıştı, kullar dahi ona vefa eyler, ardından cenaze namazını kılar, dua ederlerdi. Kabre konulduktan sonta unutulup gitmesin diye güzel bir mezar taşı veya makamına türbe yaptırılırdı.
Çünkü aşka kul olanın kendisi cihanın sultanı ve Allah'ın kulu olur. En büyük aşk Allah aşkıdır.
Sayfa 100 - Serazat bir şair: HayretiKitabı okudu
İstiklâl Mahkemeleri...
Adı mahkeme olmakla beraber bu kurumlar, meclis tarafından seçilmiş hukukçu olmayan politikacıların hâkimlik yaptığı birer dehşet makinesi idi. Bu Hakimler, asker-sivil herkese emir verme salahiyetine haizdi. Siyasî ve hukukî mesuliyetleri yoktu. Kararları hukukî deliller değil, şahsî kanaatler tayin ederdi. Bunlar itiraz ve temyize kapalıydı.
Sayfa 30 - İstiklâl MahkemeleriKitabı okudu
15.09.1918 saat 9'u geçe
Bakü'nün işgalden kurtulduğu haberini dünyaya ilk olarak 15 Eylül'de Gence'de yayımlanan Azerbaycan gazetesi duyurdu. Dört sayfadan ibaret bu gazetenin ilk iki sayfası Azerbaycan Türkçesiyle basılırken diğer iki sayfası da Rusça basıldı. Azerbaycan gazetesinin ilk sayısı Bakü'nün işgalden kurtulması gününe tesadüf etti ve Kafkas İslam Ordusu komutanı Nuri Paşa'nın telegrafını neşretti: "Bismillahirrahmanirrahim. Bakü şehri 15.09.1918 tarihinde saat 9'u geçe yiğit ordumuz tarafından ele geçirildi. Kafkas İslam Ordusu komutanı Ferik Nuri."
Sayfa 71 - Samir Baboğlu - "Gazetelerin Diliyle Bakü'nün Fethi"Kitabı okudu
1.238 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.