Doğan Aksan

Türkçenin Gücü yazarı
Yazar
8.3/10
191 Kişi
1.246
Okunma
59
Beğeni
6,2bin
Görüntülenme

Doğan Aksan Sözleri ve Alıntıları

Doğan Aksan sözleri ve alıntılarını, Doğan Aksan kitap alıntılarını, Doğan Aksan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anadolu ağızlarından güzel bir atasözü örneği
"Kolu kırılan çalışmış da gönlü kırılan çalışmamış." (Amasya, Bölge I)
Sayfa 158Kitabı okudu
Atatürk ve Türkçe
Terimler konusunda devletin tutumu ve eğitim-öğretimde Türkçe terimlerin yaygınlaştırılması bakımından ilginç ve önemli bir örnek, Atatürk'ün kendi yazdığı Geometri kitabıdır. 1936-37 kışında basılan bu küçük kitabın iç kapağında 'geometri öğretenlerle bu konuda kitap yazacaklara klavuz' olarak yayımlandığı belirtilmiştir. (1971'de Türk Dil Kurumu'nca yeniden basılmıştır). Kitapta önerilen açı, alan, boyut, bölü, çap, çarpı, dikey, dörtgen, düzey, eksi, eşit, eşkenar, ikizkenar, kesit, oran, orantı, taban, orantı, türev, üçgen, yamuk... ve bunlarla kurulan bileşik sözcük ve tamlamalar, okul kitaplarından bilimsel yayınlara kadar yayılarak bütünüyle yerleşmiştir. Konunun ilginç yönlerinden biri, açu, boyut, bölü, çarpı, dikey, düşey, eksi, oran, orantı, teğet, türev, yamuk, üçgen gibi karşılıkların önceki özleştirme çalışmalarıyla ilgili yayınlarda (örneğin Cep Kılavuzu) bulunmadığı, bunların doğrudan doğruya Atatürk'ün kendi türettiği sözcükler oluşudur. Nitekim bunlardan bölü, Kılavuz'da 'taksit' anlamında gösteriliyor, Arapça zaviye için köşe, bucak' açıklaması yapılıyordu. Atatürk'ün kendi oluşturduğu terimler arasında zaviye-i kaime karşılığı dikey açı, zaviye-i mütekabile karşılığı tersaçı, zaviye-i mütekabile-i dahiliye için iç tersaçı, müselles-i mütesaviyü'l adla' terimiyle öğretilen kavram için de eşkenar üçgen gibi birçok karşılık bulunuyordu. Böylece, bir Türk çocuğu, genci için algılanması, öğrenilmesi çok güç terimler Türkçeleştirilmiş oluyordu.
Reklam
İlk bakışta güzel söz :D
Oğlan gider, it getirir; kız gider, yiğit getirir
Sayfa 56 - Gaziantep, Malatya dolayları, a. y.Kitabı yarım bıraktı
Evlenme kavramı ve eşler
Gerdeğin o çağda, evlenecekler için hazırlanan bir çadır, bir gelin otağı olduğu anlaşılıyor.
Sayfa 51 - 3. BasımKitabı yarım bıraktı
Ancak şurası da bir gerçektir ki diller,işlendikçe felsefe,hukuk,bilim teknik alanlarında çeşitli çalışmalar yayımlandıkça, bir eğitim-öğretim niteliği kazandıkça gelişir. Genel kavram adı verilen bitki,canlı, omurgalılar, memeliler... gibi sözcüklere değer yargısı, önsezi, sağduyu, güven, bağımsızlık... gibi soyut kavramlara ulaşılır; bir soyutlama ürünü sözcük ve terimlere sahip olur.
Sayfa 14 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
'Semirmek' anlamına Niğde dolaylarında kullanılan 'boynu hırsız kedi boynuna dönmek' , yine aynı çevrenin sözü olan 'avcı zaharı gibi boşa yelmek' gösterilebilir.
Sayfa 152 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
567 öğeden 421 ile 430 arasındakiler gösteriliyor.