Edwin Fuller Torrey

Beynin Evrimi ve Tanrıların Ortaya Çıkışı yazarı
Yazar
8.6/10
95 Kişi
312
Okunma
11
Beğeni
2.713
Görüntülenme

Edwin Fuller Torrey Sözleri ve Alıntıları

Edwin Fuller Torrey sözleri ve alıntılarını, Edwin Fuller Torrey kitap alıntılarını, Edwin Fuller Torrey en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Örümcek için ağ, kunduz için su altındaki bent ve kuş için şakımak neyse, insanlar için de tanrılar ve din odur. Patrick McNamara
İnsan uygarlıklarının çeşitliliğini överiz ancak en şaşırtıcı olan şey aslında benzerlikleridir.
Reklam
Modern Homo sapierıs dışında hiçbir hayvanın ölümü tam olarak anlıyormuş gibi görünmemesi ilginçtir; bu da ölüm kavramının oluşması için otobiyografik belleğin gelişmesi gerektiğini düşündürür. Bir köpeğin sahibi öldüğünde yas içinde olması gibi, bazı hayvanlar ölüm sonrası üzüntülerini gösterebilir. Fillerin, ölen aile üyelerinin bedenleri üzerinde hortumlarını gezdirerek, hatta cesetlerin üzerine toprak atarak yas benzeri davranışlar gösterdikleri bildirilmiştir. Ancak bir başkasının ölümüne yas tutmak, sizin de öleceğinizin farkına varmakla aynı şey değildir.
Yaklaşık iki yaşımıza kadar olan gelişim süresince, kendimiz hakkında düşünme becerisini kazanmış oluruz; dört yaşında ise başkalarının düşünceleri hakkında düşünme yetisini elde ederiz. Altı yaşma kadar da ikinci derece zihin kuramına, bir başkasının bizimle ilgili düşüncelerini düşünme becerisine sahip oluruz. İlk bakışta, bu bilişsel yeti erken dönem Homo sapiens in tanrı kavramına sahip olmasını, hatta onlara ibadet etmesini mümkün kılmış gibi görünmektedir. Arkaik Homo sapiens bir zihin kuramı edinerek, tanrıların da düşünceleri olduğunu idrak etme yetisini kazandı. Daha sonra, erken dönem Homo sapiens, ikinci derece zihin kuramı -içebakış- ile tanrıların bizimle ilgili düşünüyor olabileceğini, ne düşünüyor olabileceklerini ve tanrıların bizimle ilgili ne düşündüğünü düşünme becerisini edindi. Kısacası, erken dönem Homo sapiens, tıpkı modern Homo sapiens in günümüzde yaptığı gibi, tanrılarla muhabbete girmeyi sağlayan bilişsel beceriyi kazanmış bulunuyordu.
“Dini inanç, soyut anlamsal işlemlerin yerine getirilmesinde, imgesel işlevlerde ve istemle ilintili ve duygusal zihin kuramında görev alan beyin ağlarını çalıştırır.”
Rahatlama konusundaki nörokimyasal bir bakış açısı, Lioner Tiger ve Michael McGuire tarafından God's Brain kitabında ortaya konmuştur. Bu yazarlara göre "bilinmeyenin belirsizliği ve bununla yüzleşmek" beyinlerimizde "olumsuz fiziksel ve psikolojik durumlar yaratan" kimyasal değişikliklere yol açar. Bu tür strese bir tepki olarak, beyinlerimiz salgıladığı nörokimyasalları otomatik olarak düzenleyerek beyni sakinleştirir. Beyni sakinleştirmede önemli bir araç olan din bunu üç mekanizma ile başarır: dinin toplumsal yönleri serotonin, dopamin ve norepinefrini yukarı doğru regüle ederek haz üretir; dini ritüellerin uygulaması vücudu rahatlatır ve dini inançlar "varoluşun ve toplumsal yaşamın karmaşıklığını sadeleştirir.
Sayfa 242 - Psikolojik Ve Rahatlık KuramlarıKitabı okudu
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.