Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur)

İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur)İslam Hukuk Felsefesi yazarı
Yazar
8.6/10
5 Kişi
13
Okunma
5
Beğeni
1.631
Görüntülenme

İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) Gönderileri

İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) kitaplarını, İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) sözleri ve alıntılarını, İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) yazarlarını, İbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
512 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
İslam Hukuk Felsefesi
İslam hukuk felsefesi kitaplarının arasında meşhur olan bu çalışma M. Tâhir b. Âşûr tarafından kaleme alınmıştır. Yazar, bu eserinde öncelikle fıkıh usulü konusunu işlemiş ve buradan hareketle yalnızca usul bilmekle hükümlerin asıl maksatlarına ulaşılamayacağını örnekler üzerinden açıklamıştır. Yazar, eserinde sıklıkla gaye üzerinde durmuş ve İslam hukuku içerisindeki hükümlerin konulmasındaki asıl gayeleri, örnekleriyle gözler önüne sermiştir.Yazar, bu asıl maksatlara ulaşmak için de derin tefekkür edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Müellif, kitapta genel olarak asıl maksatlardan bahsetmekte ve yeri geldikçe de verdiği örneklerde kendi görüşünü belirtmektedir. Bunun yanı sıra yazar, bir müçtehidin bir mesele hakkında hüküm verirken asıl maksatlara göre karar vermesi gerektiğini belirtmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki kitabın üslubunu bir miktar ağır buldum. Ağır ağır üzerinde düşünülerek okunması gereken bir kitap kanaatimizce. Ancak buna rağmen okuyanlara yeni ufuklar açacak, meseleleri farklı yönüyle düşünmeye olanak sağlayacak bir çalışma. Özellikle ilahiyatçıların muhakkak okuması gerektiği kanaatindeyim. Okuyanların da müstefîd olması dileğiyle…
İslam Hukuk Felsefesi
İslam Hukuk Felsefesiİbn Aşur (Muhammed Tahir bin Aşur) · Rağbet Yayınları · 201311 okunma
Reklam
Kur'an ayetleri birbiriyle irtibatlı ve bağlantılıdır. Neredeyse genis-lik açısından sanki bir tek kelime gibidirler. Yapıları açısından ise çok düzenli ve muntazam olarak meydana getirilmiştir. Doğrusu bu, büyük bir ilimdir.” Ebu Bekr b.el-Arabi
Sayfa 476Kitabı okudu
Açıkçası Mekke müşrikleri, Kuranı, kullandıkları ifade tarzlarından herhangi bir çeşidine eklemenin yolunu bulamayınca, bu defa, ona benzeyen en yakın ifade veya sanat çeşidine benzettiler de Kuran için, “O, bir şiirdir" dediler. Genel olarak toplumun çoğunluğunun alışageldikleri ifadelere en yakın olan şiirle nitelemeye karar verdiler. Çünkü bu toplumun şiirlerde genelde dikkate aldıkları nokta, birçok ince manaları, düzeni sağlayacak hükümleri, akıllar üzerindeki etkilerini dikkate alarak, böyle demeye karar verdiler. Çünkü Kur'an'ın, Arap Dili açısından fesahatin zirvesine ulaşmasının, uzun hedeflerinin olmasının, manalarındaki sanatkarane ifadelerin yanında, şiir değil de nesir olması özellikleriyle görmenin yanında sen onu, aynı zamanda dillerde kolaylıkla okunabilen, cümlelerinin oluşumundaki fesahatinde herhangi bir tezatlik ve farklılık bulunmayan bir kitap olarak bulursun. Yine sen, Kur'an'ın çok çabuk ve hızlı bir şekilde ezberlenebildiğini de görürsün.
Sayfa 468Kitabı okudu
Şiir, bu toplumun ilmidir. Onların, şiir ilmi dışında bir başka sahil ve sağlıklı ilimleri yoktur. Hz. Ömer
Sayfa 466Kitabı okudu
O halde gerçeği yakalamak için pusuda yatıp avını gözetleyenler gibi olun ve öylesine inceleyin ki, küle dönüşen ateş kor arayıp çıkarmak gibi bir hassasiyetle inceleyin.
Sayfa 414Kitabı okudu
Reklam
Ümmü Seleme'nin (rd)Hz. Peygambere (s)"Erkekler gazaya çıkıp savaşıyorlar, biz ise çikamiyoruz" demesi üzerine şu ayet nazil olmuştur: “Allah'ın sizi, birbirinizden üstūn kıldığı şeyleri (başkasında olup da sizde olmayanı) hasretle arzu etmeyin.Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var. Allah'tan lütfunu isteyin; şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir.” Nisa suresi 32. Ayet
Sayfa 184Kitabı okudu
Aslında hadis imal edenler/uyduranlar ve müdlisler, rivayet ettikleri yalanları doğrulatmak adına,genelde insanların adet edindikleri gibi meçhul olan, kaynağı pek bilinemeyen haberleri, ender görülen, duyulan şeyleri, amaçlarına ulaşmak adına hep, halk içerisinde şöhret bulmuş olan kimselere nispet ederler.
Muaviye,Suhar bin Abdi'ye sorar Belegat nedir? O da şu cevabı verir:"hiç yanlış yapmadan konuşman, beklemeden cevap vermendir" diye söylemiştir. (Azıcık düzeltme içerir)
Reklam
Ancak Kur'an ayetlerinden herhangi bir ayet bile tek başına birçok, ilim, fen ve sanat inceliklerini, nüktelerini barındırır.
bu cümle beni çok üzdü :(
İslâm hukuk literatüründe mekâsıdu’ş-şerî’a (dinin talimat ve hükümlerinin gayesi, gerekçesi) konusunu ele alan kaynaklar bir elin parmaklarını geçmez.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.