Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbni Kayyim El Cevziyye

İbni Kayyim El CevziyyeNefis Terbiyesi yazarı
Yazar
9.1/10
822 Kişi
4.609
Okunma
700
Beğeni
38,4bin
Görüntülenme

İbni Kayyim El Cevziyye Gönderileri

İbni Kayyim El Cevziyye kitaplarını, İbni Kayyim El Cevziyye sözleri ve alıntılarını, İbni Kayyim El Cevziyye yazarlarını, İbni Kayyim El Cevziyye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan-Hayvan Prototipi:
Yüce Allah yeryüzündeki bazı canlıları çok çalışıp kazanan ve bunun için pek çok yollara başvuran bir tabiatta yarattığı gibi, bir kısmını da bir çeşit mütevekkil ve çeşitli yollara başvurmayan bir tabiatta yaratmıştır. Bazı haşereler kendilerine bir yıl yetecek kadar gıdayı saklarken, bazıları her gün kendisine yetecek kadar bir rızık teminat altına alınmış ve belirlenmiş bir miktarının bulunmasına güvenir, tevekkül eder. Bir kısmı gıdasını biriktirip saklar, bir kısmının ise herhangi bir kazanç yolu yoktur. Bazı erkekler yavrularının ihtiyaçlarını karşılarken, bazıları asla yavrularını tanımaz. Bazı dişiler yalnız kendi yavrularına bakarken, bazıları kendi yavrusunu doğurur, fakat başkasının yavrusuna da bakar. Bazıları yavrularının kendilerine ihtiyacı kalmaması halinde onu tanımaz olur, başkaları ise onu tanımaya devam eder ve ona şefkatini göstermeyi sürdürür. Bazı hayvanlar annelerini kaybedince öksüz olurlar, bazıları babalarını kaybedince öksüz sayılırlar. Bazıları hiç yavru sahibi olmanın yolunu aramaz, diğer bazıları ise bunun için bütün gayretini ortaya koyar. Bazıları yapılan iyiliği bilir, buna teşekkür eder, bazılarında bunun eseri bulunmaz. Bir kısmı başkasını kendisine tercih eder, bir diğer kısmı kendi türünden çok sayıda kişiye yetecek bir şeyler ele geçirecek olursa onlara kimseyi yaklaştırmaz.
Sayfa 189
Yeryüzünde yürüyen her bir hayvan...sizin gibi birer ümmettirler:
Süfyân b. Uyeyne: Yeryüzünde bir yönüyle hayvanlara benzeyen bir tarafı bulunmayan hiçbir insan yoktur. Kimisi arslan gibi yakalar, kimisi kurt gibi koşar, kimisi köpek gibi havlar, kimisi tavus kuşunun yaptığı gibi kendisini süsler, kimisi kendisine hoş ve güzel yiyecekler sunulduğu takdirde ondan tiksinen domuzlara benzer. Ama bu domuzlar bir adam pisliğini yapıp kalkacak olursa gider onu yalar. Bundan dolayı Ademoğulları arasında şöylelerini de görebiliriz: Elli tane hikmet duysa dahi bunlardan bir tek hikmeti bellemez. Bir adam bir yanlış yapacak olursa hemen onu ezberleyip beller.
Sayfa 188
Reklam
"O'nun zatından başka her şey yok olacaktır. * (....) Sanki ayet şöyle der gibidir: 'Fani olana bağlandığın zaman, kendisine en çok ihtiyaç duyduğun bir sırada, o şeyin fani (yok oluşuyla o bağ da kesilir. Şayet sen, fani olmayan ve baki olana bağlandığınzaman, o varlığın devamı (bakiliği) süresince o bağ da sürüp gider."
İnsan Yayınları 60, Kasas,28/88
"Merhum Şeyhulislam İbn Teymiye'nin şöyle dediğini işittim: 'Bazı kudsi haberlerde Allah Teala şöyle buyurur: 'Ben hikmet sahibinin sözüne bakmam, onun sadece istek ve arzusuna bakarım."
İnsan Yayınları 60
Iمراتب المحبة و أسمائها و معانيهاI
«المتَيَّمَ» منفرد بحبه وشَجوه، كانفرادِ اليتيم بنفسه عن أبيه. "müteyyem: sevgisinde ve kederinde -babasız yetimin tek başına olması gibi- tek başına olan demektir."*
Sayfa 770 - Müssesetür Risale Naşirun(مؤسسة الرسالة ناشرون). İstanbul-2019
Reklam
İnsanın ömrü yaşadığı süredir. Onun için hayat ancak Rabbi'ne yönelmesi; O'nu severek, zikrederek ve rızasını üstün tutarak nimetlerden istifade etmesidir.
Birine: Rızık talebinde farklı çarelere başvurmayı, onu elde etmek için değişik yollara yönelmeyi sana kim öğretti, diye sorulunca, o da şu cevabı vermiş: Soylu ve üstün tabiatlı arslanlara kendi avından başka avdan yememe ilhamını veren bana öğretti. Böyle bir arslan, başkasının avının yanından geçtiği takdirde açlıktan bitip tükenmiş olsa dahi yanına yaklaşmaz. Yine arslana kaplanla bir araya geldiği vakit ondan kurtuluncaya kadar kaplana boyun eğip, alçak gönüllülük göstermeyi öğreten bana öğretti.
Sayfa 184
Birine: Güzel bir şekilde başkasını kendisine tercih etmeyi ve cömertçe karşılık beklemeden vermeyi sana kim öğretti? diye sorulunca, o da şu cevabı vermiş: Horoza öğreten öğretti. O yerde bir tane bulur, ona ihtiyacı olduğu halde kendisi yemez. Aksine tavukları çağırır ve ısrarla onların gelmelerini ister. Nihayet onlardan birisi gelince, gelip o taneyi gagalar. Kendisi ise buna çok sevinir ve bunu hoşnutlukla seyreder. Ona çok miktarda tane bırakılacak olursa ortalıkta tavuk bulunmasa dahi buraya, oraya dağıtıverir. Çünkü o tabiatı itibariyle cömertliğe ve karşılıksız vermeye alışmıştır. Bundan dolayı bir şeyi tek başına yemeyi kendisi için bayağı bir davranış kabul eder.
Sayfa 184
O'ndan başkasıyla meşgul olma ki, O'na kulluk etmekten seni alıkoymasınlar…
Reklam
248 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kalbin temizliği ve kirliliği
Her an insanın yanında olması gereken, insanın kendine bir çeki düzen verdiren ve birçok farklı özelliği bünyesinde barındıran önemli bir eser. İnsanın nefsine nasıl ve neden hakim olması gerektiğini gösteren ve bunu nasıl yapmamız gerektiği üzerinde durulmuştur. Diğer organların kalp üzerindeki etkisinin kalbinde mutlak kötülük ve mutlak iyiliğin kaynağını oluşturduğunu bize aktarmaktadır. Allah bu kitabın yazarından, bize ulaştıktan aracılardan ve bana önerenden binlerce kez razı olsun.
Nefis Terbiyesi
Nefis Terbiyesiİbni Kayyim El Cevziyye · Karınca & Polen Yayınları · 2015996 okunma
İnsan, hangi şeye önem verirse tabiatı onu o tarafa ve o tarafın ehline çeker…
İbni Kayyim El Cevziyye
İbni Kayyim El Cevziyye
Müslüman, İslam'a mensup olmakla yetinir olmuştur, yani ona göre amelin önemi yoktur. Çoğu müslüman İslam'a göre amel etmiyor, fakat onlar ismen ve resmi sayımla müslümandır!
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.