Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim Ethem Başaran

İbrahim Ethem BaşaranTürk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi yazarı
Yazar
7.0/10
5 Kişi
25
Okunma
3
Beğeni
1.211
Görüntülenme

İbrahim Ethem Başaran Sözleri ve Alıntıları

İbrahim Ethem Başaran sözleri ve alıntılarını, İbrahim Ethem Başaran kitap alıntılarını, İbrahim Ethem Başaran en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
(James’e Göre) EĞİTİM
James’e göre eğitim, insanın yaşayarak kazandığı davranış eğilimlerinin ve alışkanlıklarının örgütlenmiş bir örüntüsüydü. EĞİLİMLER, insanın düşünceleri; ALIŞKANLIKLAR ise yerleşik tepkileriydi. İnsan, etkilere tepki yapan canlıydı; insanın zihni, tepkilerini kararlaştırmasını sağlıyordu. Eğitim, insanın etkilere yaptığın kalıcı tepkilerin usunda yığılmasını sağlıyordu. Böylece James, Herbart’ın önerilerine uygun olarak eğitimin bilimselleştirilmesine doğru önemli bir atılım yapıyordu.
Sayfa 18 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
DÜŞÜNEN İNSAN… (a dair)
. DEWEY’e göre, düşünen insanın inanç ve davranışları, gelenek ve göreneklerle değil, sorunları çözmenin en iyi yolu olan Bilimin, Örgütlenmiş Zekâ’nın yöntemiyle belirlenmeliydi. .
Sayfa 19 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Reklam
İş Eğitimi (aracılığı ile…)
. Pestalozzi’ye göre eğitim, çocuğun düşünmesini, duygulanmasını geliştirmek ve düşüncelerini, duygularını yaparak göstermesini sağlamaktı. Eğitim bu amacına en çok “iş eğitimi” aracılığı ile ulaşırdı. İş eğitimi, insanın kendi kendini yetiştirmesinin yoluydu. Pestalozzi iş eğitiminin öncüsüydü.
Sayfa 16 - 15 Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Eğitimde Üç (tarihsel) Evre
Batı’da ve bizde eğitim alanındaki gelişmelerin bugünkü duruma ulaşması üç evreden geçti. Cırıtlı’ya göre (1941), bu üç evre TEOLOJİK, FİLOZOFİK ve BİLİMSEL evrelerdir. Başka bir deyişle eğitim, dinsel ve düşünsel evrelerden geçerek bilimsel evresine ulaştı. Batı ile bizim farkımız, bu evrelerin bizde daha geç başlamasındadır.
Sayfa 11 - 12. Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
İnsan, Eğer Bildikleri Doğruysa ….
Bacon, Descartes ve Locke’un üzerinde önemle durduğu kavram insanın uslamlamasıydı. Bu düşünürlere göre, USLAMLAMA (reasoning, muhakeme), insanın bilgilerini kullanarak yeni düşünceler üretmesiydi. İnsan, eğer bildikleri doğruysa, bunlarla doğru düşünceler üreterek iyi yaşamanın ve mutlu olmanın yollarını bulabilirdi.
Sayfa 15 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
İnsan Nasıl Öğrenir? (Thorndike)
. Thorndike’a göre insan, belli bir uyarana, değişik yanıtlar verir; bunlardan hangisi onu amacına ulaştırıyor ya da sorununu çözüyorsa o yanıtı öğrenir; böylece insan sınama yanılma yoluyla öğrenir. .
Sayfa 18 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Reklam
Eğitimin Amacı …. Üzerine
. James felsefeci ve psikogdu. (.....) James, görüşlerini eğitim alanına da yansıtarak, eğitimin amacının, insana yarar sağlayan ve insanın işine yarayan davranışları öğretmek olduğunu savundu.(Sf.17) (.....) James, düşünmeyi ve bilgiyi, insanın yaşama savaşının araçları olarak ele alıyordu. (Sf.18) .
Sayfa 17 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Eğitimin Bilimselleşmesi…
Eğitimin bilimsel evresi, Batı’da eğitim araştırmalarının, deneylerin laboratuvarlarda yapılmasıyla başladı. Böylece eğitimin, dinsel evrede olduğu gibi öğretilerle, düşünsel evrede olduğu gibi görüşlerle değil, bilimsel yöntemlerle araştırılacak bir alan olduğu savunuldu.
Sayfa 17 - 15 Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
33 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.