Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbrahim Ethem Başaran

İbrahim Ethem BaşaranTürk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi yazarı
Yazar
7.0/10
5 Kişi
25
Okunma
3
Beğeni
1.177
Görüntülenme

İbrahim Ethem Başaran Sözleri ve Alıntıları

İbrahim Ethem Başaran sözleri ve alıntılarını, İbrahim Ethem Başaran kitap alıntılarını, İbrahim Ethem Başaran en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kuşkunun Bittiği Yer
. “Kesin bilgi, kuşkunun bittiği yerden başlardı.” .
Sayfa 13 - Ekinoks Yayınları, 2007, BACON’ın görüşlerindenKitabı okuyor
HER ZAMAN EN İYİ(si) OL
Eğer zirvede bir çam olamazsan, Vadide bir çalı ol. Derenin yanında en güzel çalı sen ol. Ağaç olamazsan küçüçük bir çalı ol. Çalı olamazsan bir parça çimen ol, Süsle, şenlendir bir yol kenarını. Balina olamazsan küçücük bir balık ol, Ama göldeki balıkların en kıvrak olanı. Hepimiz kaptan olamayız, tayfalar da olacak, Hepimiz için yapacak şey var dünyada. Büyük işler de var küçük işler de, Yapmamız gereken şey yanı başımızda. Anayol olamazsan ol bir patika, Güneş olamazsan ol bir yıldız, İster büyük ol ister küçük, Her zaman en iyi ol yalnız. (((((((((( Douglas Malloch)))))))))) .
Sayfa 13 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Reklam
Düşünen İnsanın İnanç ve Davranışları...
. DEWEY’e göre, düşünen insanın inanç ve davranışları, gelenek ve göreneklerle değil, sorunları çözmenin en iyi yolu olan Bilimin, Örgütlenmiş Zekâ’nın yöntemiyle belirlenmeliydi. .
Sayfa 19 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Atatürk’ün Eğitim Hakkındaki Görüşlerinden
. “Eğitimdir ki bir ulusu şanlı ve yüksek bir toplum olarak yaşatır; ya da ulusu köleliğe ve yoksulluğa götürür.” “Çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri eğitimin sınırı ne olursa olsun, en önce, her şeyden önce, kendi benliğine, ulusal geleneklerine düşman olan öğelerle savaşmanın gereği öğretilmelidir.” “Yurdu ve ulusu kurtarmak isteyenler için yurtseverlik, iyi niyet ve özveri çok gerekli niteliklerdir. Bu niteliklerin yanında bilim ve teknik gereklidir. ... Bilim ve teknikle ilgili çalışmaların başladığı yer ise okuldur. Bilim ve fen neredeyse orada olacağız. ... Ulusumuzun siyasal, toplumsal yaşamında, düşünce eğitiminde önderimiz bilim ve teknik olacaktır.
Sayfa 23 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Eğitimin Öznesi
. [Aquinas] Thomas’a göre, eğitimin öznesi öğrenciydi; öğrenci kendi kendini eğitebilmeli; düşünsel bağımsızlığını koruyarak öğrenmede kendi yolunu bulmalıydı.
Sayfa 13 - Ekinoks Yayınevi, 2007Kitabı okuyor
US….(un gücüne inanmak ve onu kullanmak)
. AYDINLANMA, insanın usunun gücüne inanması; usunu her işinde kullanması ve her türlü dogmalardan kurtularak özgürce yaşamasını sürdürmesidir. .
Sayfa 15 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Reklam
Ahlâkı ve İlgileri Geliştirmek (eğitimin amacı)
Herbart’a göre eğitimin amacı, çocuğun ahlakını ve ilgilerini geliştirmekti. AHLAK, içsel özgürlüğü, olgunluğu, nezaketi, doğruluğu ve adaleti içeriyordu. İLGİLER ise deneyime, düşünmeye, güzelliğe, duygudaşlığa, topluma ve dine ilişkindi. Herbart, eğitimin bilimselleştirilebileceğini ve öğretmenlerin, oluşturulacak eğitbilime göre üniversitelerde yetiştirilebileceğini savundu. (Sf.16-17) .
Sayfa 16 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
(Çocuğa) Gelişimine Uygun Davranmak
Rousseau, çocuğun doğmatik düşüncelerle, öğütlerle değil doğal gözlemlerle, doğal nesnelerle karşılaştırılarak deneyimleriyle bilgilerini kazanmasını; çocuğa yetişkin bir insanmış gibi değil, onun gelişimine uygun davranılmasını savundu. Rousseau’nun Toplum Sözleşmesi kitabı özgürlüğe, Emil ise mutluluk ve bilgeliğe ulaşmakla ilgiliydi.
Sayfa 15 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
İnsan ve İnsanı Geliştirmenin Yolu (üzerine)
Locke, ....... insanın bilgisinin yaşantılarına dayandığını, düşünmeyle ayıklanıp sınıflanmış duyumlardan kaynaklandığını savundu. İnsanın doğuştan getirdiği hiçbir bilgisi yoktu. (......) Locke’a göre insanı biçimlendiren yaşadığı ortamdı ve insanı geliştirmenin yolu da yaşadığı ortamı geliştirmekten geçiyordu. Bacon, Descartes ve Locke’un üzerinde önemle durduğu kavram insanın uslamlamasıydı. Bu düşünürlere göre, USLAMLAMA (reasoning, muhakeme), insanın bilgilerini kullanarak yeni düşünceler üretmesiydi. İnsan, eğer bildikleri doğruysa, bunlarla doğru düşünceler üreterek iyi yaşamanın ve mutlu olmanın yollarını bulabilirdi. (Sf.14-15) .
Sayfa 15 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Eğitim, İnsanı Gelecek Yaşama Hazırlamak Değil .....
DEWEY, yararcılık felsefesine dayalı ilerlemecilik (progressivism) görüşüyle Amerika Birleşik Devletleri’nin eğitim sisteminde önemli bir dönüşüm yarattı. Dewey, yaşamla eğitimi eş anlamda kullandı. Eğitim, insanı gelecek yaşama hazırlamak değil, şimdiki yaşamın sorunlarını çözmesine yardım etmekti. Dolayısıyla eğitimin amacı insanı, yaşamasını etkili sürdürebilmesi için yeterli kılmak ve yetenekleri içinde büyümesini sağlamaktı. Eğitimin konuları ve yöntemleri bu amacı gerçekleştirmek için düzenlenmeliydi. .
Sayfa 19 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Reklam
Toplumda eğitim kurumu, toplumun üyelerinin eğitimini yükselttikçe üyelerin bilmediklerini bilmeye, beceremediklerini becermeye, üretmeye karşı açlıklarını daha çok arttırarak onları araştırmaya, ürün üretmeye daha çok güdüler. Öğrendiklerimiz yenilerini öğrenmeye kapı açar, öğrenmeye karşı iştahımızı kabartır. Öte yandan toplumda eğitilmişlerin çoğalması eğitim hakkını kullanmayanların haklarını aramalarına yol açar.
Sayfa 22
Deneyim ve Kuşkudan Kesin Bilgiye...
. Doğaya egemen olmanın koşulu, doğayı kendi bütünlüğü içinde bilmek ve onu düzenleyen yasaları kavramaktı. Bunun yolu deneyimden geçerdi. Kesin bilgi, kuşkunun bittiği yerde başlardı. ( BACON ) .
Sayfa 13 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Daha Etkili Öğretmenlik İçin ( Bilim & Sanat )
. .... öğretmenlerin öğretme işlevine gelince, aynı öğretmenlik öğrenimini görmüş iki kişiden birinin ötekine bakarak bilimsel bilgisini, kişilik özellikleri ile donatarak daha etkili öğretmenlik yapması, öğretmenliğin sanatsal yönüdür. Bu da bize öğretmenliğin hem BİLİMSEL hem de SANATSAL MESLEK olduğunu göstermektedir. .
Sayfa 11 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Eğitimin Amacı (üzerine)
. James felsefeci ve psikogdu. (.....) James, görüşlerini eğitim alanına da yansıtarak, eğitimin amacının, insana yarar sağlayan ve insanın işine yarayan davranışları öğretmek olduğunu savundu.(Sf.17) (.....) James, düşünmeyi ve bilgiyi, insanın yaşama savaşının araçları olarak ele alıyordu. (Sf.18) .
Sayfa 17 - Ekinoks Yayınları, 2007Kitabı okuyor
Öğrendiklerimizi çevremizin kültürel niteliği de sınırlar, geleneksel tutucu bir çevrede büyüyorsak öğrendiklerimiz geleneklerle sınırlanır, bağnaz bir çevrede isek dogmalar öğrenmemizi sınırlandırır.
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.