Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James A. Robinson

James A. RobinsonUlusların Düşüşü yazarı
Yazar
8.5/10
943 Kişi
3.331
Okunma
84
Beğeni
5,3bin
Görüntülenme

James A. Robinson Sözleri ve Alıntıları

James A. Robinson sözleri ve alıntılarını, James A. Robinson kitap alıntılarını, James A. Robinson en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ekonomik politikalar ve kurumlar eşit şartlar oluşturmak için değil destekçilerine gelir sağlamak için tasarlanmıştı.
Şiddet karşısında insanoğlunun tüm bilgeliği ve mahareti faydasızdır.
Reklam
Sömürü biçimi değişti fakat ne kurumların sömürücü doğası ne de elitin kimliği değişti.
Sayfa 337 - Doğan KitapKitabı okudu
Ekonomik yönden varlığını sürdürebilir bir sömürge için tek seçenek, sömürgecileri yatırım yapmaya ve çok çalışmaya teşvik eden kurumlar yaratmaktı.
Ekonomik büyüme ve teknolojik değişim, beraberinde büyük iktisatçı Joseph Schumpeter’in deyişiyle “yaratıcı yıkım” getirir. Eskiyi yeniyle değiştirir. Yeni sektörler kaynakları eskilerden kendilerine doğru çeker. Yeni şirketler işi eskilerinin elinden alır .Yeni teknolojiler mevcut becerileri ile makineleri işe yaramaz hale getirir.
Çok bilindik bir kurum
“ Köle ticareti başladığından beri tüm cezalar köleliğe dönüştürüldü; bu tür cezaların bir avantajı var, suçluyu satmaktan nasiplenmek için suç bulmaya çabalıyorlar. Kölelikle cezalandırılanlar yalnız cinayet, hırsızlık ve zina suçu işleyenler değildi, her türden önemsiz suç işleyenler de kölelikle cezalandırılıyordu.”
Sayfa 248 - Doğan Kitap
Reklam
Suriye olayları nasıl başladı?
Ocak 2011'de Suriye'de başkent Şam'ın tarihi bölgesinde bulunan Hareke pazarında Beşar Esad'ın baskıcı yönetimine karşı kendiliğinden oluşan bir protesto gerçekleşti. Kısa bir süre sonra güneydeki Dara kentinde birkaç çocuk duvara "Halk hükümetin düşmesini istiyor" yazdı diye tutuklanıp işkence gördüler. Protestolar başladı ve toplanan kalabalık çocuklann serbest bırakılmasını istedi. Polis müdahalesi sonucu iki kişi öldü. Ardından patlak veren kitlesel gösteriler hızla tüm ülkeye yayıldı. Belli ki ülkede hükümetin düşmesini isteyen çok kişi vardı. Kısa sürede iç savaş çıktı. Devlet, ordu ve güvenlik güçleri ülkenin büyük bölümünde ortadan kayboldu. Suriyeliler özgürlük yerine kendilerini iç savaş ve denetimsiz şiddet içinde buldu. Latakya'da medya organizasyonları yapan Adam daha sonra olan biteni şöyle değerlendirecekti: Ödüllendirilmeyi umuyorduk, ancak sonuçta elimize geçen dünyanın en büyük felaketi oldu. Halepli oyun yazan Hüseyin'in yorumu ise şöyleydi: Şimdi kontrolü elinde tutan bu karanlık grupların Suriye'ye gelebileceklerini hiç sanmıyorduk.
Sayfa 12 - Doğan Kitap
Sömürücü siyasi kurumlar sömürücü ekonomik kurumların yolunu açarlar ve bu da birçoklarına zarar verirken birkaç kişiyi zenginleştirir. Dolayısıyla sömürücü kurumlardan faydalananlar kendi ordularını kurup paralı askerlerini oluşturacakları, yargıçlarını satın alacakları ve iktidarda kalabilmek için seçimleri karıştırabilecekleri kaynaklara sahiptirler. Ayrıca sistemi savunmanın da getirisi yüksektir. Böylece sömürücü ekonomik kurumlar, sömürücü siyasi kurumların devamlılığını sağlayacak bir platform yaratır. Güç, sömürücü siyasi kurumların bulunduğu rejimlerde çok önemlidir çünkü bu yapılarda güç denetlenmez ve ekonomik zenginlik getirir.
Sayfa 325
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.