Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Luis Bunuel

Luis BunuelSon Nefesim yazarı
Yazar
9.2/10
8 Kişi
46
Okunma
10
Beğeni
2.000
Görüntülenme

Luis Bunuel Sözleri ve Alıntıları

Luis Bunuel sözleri ve alıntılarını, Luis Bunuel kitap alıntılarını, Luis Bunuel en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kültürün sınıflandı­rıcı bedeni her zaman çifttir, daima olumsuzuna, tersine göre inşa edilmiştir.
Reklam
Farkına varmadan psişik kafeslerimizde keyfimiz yerindeymiş gibiyiz. Bunu özgürlüğe tercih ediyoruz; asla anlamadığımız veya arzulamadığımız bir deneyime ve isteğe.
Bizler, hiç kuşku yok ki çok eski bir düzenin son tem­silcileriydik.
Özgürlük Hayaleti'nin açılış sahneleri, Na­polyon savaşları sırasında, Fransız cumhuriyetinin eşitlikçiliğinin yeni gelen imparator tarafından boğazlandığı bir zamanda ger­çekleşir. Goya'nın 3 Mayıs, 1808 adlı tablosu, Fransa'nın güney­deki komşusu üzerinde egemenliğini ne kadar ileri götürebilece­ği anı abideleştirir.
Reklam
Toplum kö­tüden daha kötüye gidiyor. İnsanlar birbirlerini daha önce de öl­dürmüşlerdi, fakat şimdilerde yaptıkları gibi sınırsız ölçekte de­ğil. Bilimsel ve teknolojik zamanlarımızda, insanlar hala ahlaken mağara adamları gibi. Geçmiştekinden daha da kötü şekilde. Da­ha çok sülfür yüküyle hem de. Peygamberi oynamak istemem ama bence nihai felakete yaklaşıyoruz. Atom bombası değilse, çevre­nin yıkımı olacak. Şiddetin nasıl kamulaştığına bakın. Enformas­yon fazlalığı bir salgın hastalık gibi. Günümüzde teröristler tele­vizyon yıldızlarından daha ünlüler. Biz kendi yüzyılımızda diktatörlüğü bitirebileceğimizi düşündük. Ama biri biterken iki tane daha ortaya çıktı. Kirli hava, gürültü ve kaydedilmiş müziğin ka­busu ve şehirlerdeki kaos. Toplumsal ilerlemeye artık inanmıyo­rum. Sadece Nazarin gibi birkaç istisnai bireyin iyi niyetine ina­nabilirim, başarısız olsalar bile.
Tüm söyleyebileceğim, Guernicayı hiç sevmediğimdir. Oysa asmasına bile yardım etmiş­tim. Hiçbir şey hoşuma gitmemişti bu tabloda. Ne eserin tumturaklı atmosferi ne de resmin, ne pahasına olursa ol­sun politikleştirilmesi. Alberti ve Jose Bergamin de be­nimle aynı olumsuz izlenimi paylaşıyorlar. Yeni farkına vardım bunun. Üçümüz de seve seve Guernicayı yok et­meye gidebilirdik. Ama bomba koymak için oldukça yaşlı sayılırız.
Yaşadığımız an çok kısa. Ve sıkıntılarla dolu. insanın ölümüne karşı hiçbir çö­züm yok.Ve mezarından geri dönebilen hiç kimse görülmemiştir .
Her şeyi yakıp yıkan çağımız, barları olsun korumayı becere­miyor!
Reklam
Ölüm, varlığını her zaman hissettirirdi. Tıpkı ortaçağ­ da olduğu gibi, ölüm yaşamın bir parçasıydı.
Birçok insan gibi, benim de düş gücüm ve gerçeklerim arasında derin bir uçurum bulunabilir.
Anma olayı adına yapılan tüm törenleri ve tüm büyük insan heykellerini yapmacık bulurum. Ne işe yararlar ki? Yaşasın unutmak! Saygınlık yalnızca sessizlikte vardır bana göre.
...kendimi, her yaşımda sınav vermek zorunlulu­ğunda görüyorum. Sınavları başardım sanırken böyle ol­madığını anlıyorum. Yeniden girmem gerekiyor ve tabii ki bilmem gereken her şeyi unutmuş oluyorum.
Ölüm ve din. Var olma ve güç. Buna karşılık, yaşama sevinci hep daha üstün gelir. Zevklerimiz ve o önünü alamadığımız isteklerimiz doyu­ruldukları oranda daha da kuvvetlenip yoğunlaşır. Engel­ler isteği körükler.
72 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.