Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmithİş Dünyasında Zirveye Giden Yol yazarı
Yazar
7.8/10
46 Kişi
144
Okunma
10
Beğeni
2.565
Görüntülenme

Marshall Goldsmith Gönderileri

Marshall Goldsmith kitaplarını, Marshall Goldsmith sözleri ve alıntılarını, Marshall Goldsmith yazarlarını, Marshall Goldsmith yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Teşekkür ederim" demenin en iyi yanı, potansiyel patlama tehlikesi taşıyan herhangi bir tartışmanın son bulmasını sağlamasıdır. Biri size teşekkür ettikten sonra ona ne söyleyebilirsiniz ki? Ona karşı çıkamazsınız. Onun yanlış düşündüğünü kanıtlamaya çalışmazsınız. Ona saldıramaz ya da kızamaz ya da onu görmezden gelemezsiniz. Verebileceğiniz tek tepki dilimizdeki en hoş, en sıcak ve en tatlı sözcükleri telaffuz etmek olacaktır. "Rica ederim. " Bu herkesin kulağına hoş bir melodi gibi gelir.
Farkındalık yaratma İsteğinizi ne derece bastırabilirseniz, karşınızdaki kişinin gözünde o derece farkındalık yaratırsınız.
Reklam
Kendini bir milyon dolarlık biri gibi hissetmesini sağlayacak bir egzersiz de bir sonraki kişiler arasında iletişim deneyimlerini başlatın. Burada sıraladığımız küçük taktikleri uygulamaya çalışın., (1) Dinleyin. (2) Araya girmeyin. (3) Karşınızdaki kişinin cümlesini tamamlamayın (4) "Bunu zaten biliyorum" demeyin. (5) Karşınızdaki kişiye, kendisiyle aynı fikirde olduğunuzu dahi söylemeyin. Size İltifat bile etse, sadece " Teşekkür ederim" deyin. (6) "Hayır", "fakat", ve "halbuki" kelimelerini kullanmayın. (7) Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Karşınızdaki kişi konuşurken gözünüzün veya dikkatinizi başka yerlere kaymasına engel olun. (8) Diyaloğun sonunda, (a) dikkatinizi verdiğinizi gösteren, (b) konuşmayı bir adım öteye götüren ve (c) siz dinlerken- karşınızdakinin konuşmayı sürdürmesini gerektiren akıllıca sorular sorun. (9) Karşınızdakini, ona ne kadar zeki esprili olduğunuzu göstermek için çırpınarak etkilemeye çalışmayın. Tek amacınız, karşınızdaki kişiye, bunu kendi takdiri olduğunu hissettirmektir.
Dinlemek bir nebze konsantrasyon gerektirir. Konsantrasyon sağlama bir disiplin işidir. Bundan yola çıkarak basit bir dinleme becerilerini test eden bir egzersiz geliştirilmiş. Tıpkı insanların ne kadar esnek olduklarını göstermek için ayak parmaklarına dokunmalarını İstemek kadar basit. Onlardan gözlerini kapayıp tek bir basit amaç güderek yavaşça 50'ye kadar saymaları isteniyor. Başka herhangi bir düşüncenin, davetsiz bir misafir misali zihinlerinde dolaşmasına izin vermemek. Amaç sadece sayma işlemini sürdürmek üstüne odaklanmak.Bu deneyimde insanların yarısından fazlası bunu beceremiyor. 20 veya 30 civarında bir yerde dırdırcı düşünceler beyinlerini istila ediyor. Akıllarına iş yerindeki bir problem, çocuklarla ilgili bir sorun ya da geçen akşam yemekte ölçüyü kaçırmış oldukları geliyor. Bir konsantrasyon testi gibi görünebilir fakat bir dinleme egzersizidir. dedi. Her şey bir yana 50'ye kadar sayarken bile- kendinizi, şüphesiz ki sevdiğiniz ve saydığınız biri olan kendinizi bile dinleyemiyorsanız, karşınızdaki kişiyi nasıl dinleyebileceksiniz?
Konuşmaya başlamadan önce derin bir nefes alıyorum ve kendime tek bir soru soruyorum. 'Bunu söylemeye değer mi?', söyleyeceklerimin %50'sinin belki de doğru olabileceğini fakat bunları söylemeye çok da deyip diyemeyeceğini bu şekilde test etmiş oluyorum.
Başkalarından bir şeyler öğrenme başarımızın %80'i ne kadar iyi bir dinleyici olduğumuza bağlıdır. Diğer bir deyişle, başarı ya da başarısızlık, biz daha kılımızı kıpırdatmadan kendini gösterir.
Reklam
Başarılı bir projenin yedi evreden geçtiğini hatırlayalım. İlk evre, durumu analiz etmek; 2.'si problemi tanımlamak; üçüncüsü çözüm aramak; fakat yedincisine yani uygulamaya gelmeden önce üç tane evre daha vardır. Maalesef çoğu insan dördüncü, beşinci ve altıncı evrelere çok da özen göstermez. Bunlar planınız dahilinde olması gereken anahtar anlaşmaları güvende tutmak için iş arkadaşlarınızla aldığınız kararları içeren ve hayati önem taşıyan evrelerdir. Her bir evrede farklı bir kitleye seslenmelisiniz. Dördüncü evrede onaylarını elde etmek için üstlerinizi etkilemeye çalışmalısınız.Beşinci evrede, sizinle aynı fikri paylaşmalarını sağlamak için, kendi derecenizdeki iş arkadaşlarınızı etkilemeye çalışmalısınız.Beşinci Altıncı evrede, planladığınız şeyleri yaptırmak için astlarınızı etkilemeye çalışmalısınız. Bu üç evde işleri düzene koymanın olmazsa olmazdır. Bunları es geçmez veya yok saymazsanız bunlara En az bir, iki, üç, ve yedinci evrelere gösterdiğiniz kadar özen göstermelisin. Aksi halde tıpkı hiç kimsenin sizi görmediği duymadığı veya varlığınızdan bile haberdar olmadığı kilitli bir odada yalnız başınıza çalışıyormuş gibi olursunuz sizi temin ederim ki bir, iki, üç, yedi şeklinde bir yol izlemenin kesin sonucu budur.
Insanların, davranış biçimlerinize olan bakış açılarını değiştirmek, kendi davranış biçimlerinizi değiştirmekten çok daha zordur.
Sigara içmek, stresin (işaret) nikotin uyarımına (rutin), nikotinin de geçici bir psişik rahatlamaya (ödül) yol açtığı bir alışkanlık döngüsüdür. Sigarayı bırakmaya çalışanlar genellikle kilo alır çünkü nikotin rutininin yerine yemeği koyarlar. Aslında bu davranış Duhigg'in Alışkanlık Değiştirmenin Altın Kuralı'nı temsil ediyor, yani işaretle ödülü muhafaza et, rutini değiştir, ama tabii sigaranın yerine yemeği koymak pek makul bir önlem değil.
MediaCat 1. Baskı Mayıs 2021 PDFKitabı okudu
Bu benim seçimim ve benim sorumluluğum.
Bu içgörü davranışsal değişim elde etme olayını çözmüyor ama doğru yönde atılan adımlardan birini teşkil ediyor. Aslında bu gerçeğin farkına varmak, tetikleyicileri tespit edip tanımlamanın en faydalı getirisi olabilir. Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, iş davranışa gelince her zaman bir seçim yapma şansımız olduğunu unutmamalıyız.
MediaCat 1. Baskı Mayıs 2021 PDFKitabı okudu
108 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.