Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sabit Kalfagil

9.3/10
32 Kişi
100
Okunma
9
Beğeni
2.194
Görüntülenme

Sabit Kalfagil Gönderileri

Sabit Kalfagil kitaplarını, Sabit Kalfagil sözleri ve alıntılarını, Sabit Kalfagil yazarlarını, Sabit Kalfagil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
276 syf.
10/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Fotoğrafta Ortak Akıl
Kitap tam bir öğretim tekniği ile uygulamalar üzerinden hazırlanmış. Allah rahmet eylesin Prof. Sabit Kalfagil hoca, ders kitabı niteliğinde çok iyi bir kitap hazırlamış. Profesyonel fotoğrafçıların ve fotoğrafa gönül verenlerin baş ucu kitabı mahiyetinde mutlak okunması incelenmesi gereken bir kitap.
Fotoğrafta Ortak Akıl
Fotoğrafta Ortak AkılSabit Kalfagil · İlke Kitap · 201520 okunma
Reklam
Fotoğrafta Ortak Akıl
Çok öğeli bir sahneyi çekip, isteyen istediği yere baksın demek fotoğrafçılık değildir. Fotoğraf bir seçme işidir. Bir fotoğrafçı "bakın ben ne gördüm" diyen insandır.
Sayfa 261Kitabı okudu
Fotoğrafta Ortak Akıl
Yükselen yapılara aşağıdan bakarken kameranın terazide olduğunu anlamak için karenin tam ortasındaki bir düşeye bakılır. Bu çizgi çerçeve tabanına tam dik olmalıdır.
Sayfa 173Kitabı okudu
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
Bol ve berrak örnek fotoğraflarla bezeli, başyapıtlardan biri olarak Türk fotoğraf kütüphanesinde yerini almış bir kitap. Bana göre amatörler, profesyoneller ve fotoğraf meraklıları için “Kompozisyonun Alfabesi” olma özelliğini taşıyor.
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında KompozisyonSabit Kalfagil · İlke Kitap · 201462 okunma
Reklam
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
Resme oranla fotoğraf, dünkü çocuk sayılır. O çocuk, remin mirasına konmuştur. Çünkü fotoğrafla birlikte görmeyi öğreniyorsak bu, resmin geçmişi sayesindedir. Bundan bağımsız ve tamamen fotoğrafa özgü bir görsel estetikten ancak belki yüz yıl sonra söz edilebilecektir.
Sayfa 7 - Fotoğrafevi YayınlarıKitabı okudu
287 syf.
7/10 puan verdi
Fotoğraf üzerine;
Sabit hocanın fotoğraf kitaplarından bir tanesi. Her şeyi açık ve net bir şekilde ortaya koyduğu, örneklerle, yaşanmışlıklarla harmanladığı bir soru-cevap serüveni. Fotoğraf ile ilgilenenler okumalı.
Fotoğrafça 1000 Soru 1001 Cevap
Fotoğrafça 1000 Soru 1001 CevapSabit Kalfagil · İlke Kitap · 20124 okunma
Kaybedecek hiç bir şeyi olmayan insanlar her şeyi deneyebilirler. Ama bunun için ön koşul, değerler sistemi altüst olmuş bir ülke bulmaktır.
Özellikle gereğinden çok TV kanalı olan bizim gibi ülkelerde çok titiz ve eğitimli ellerde olması gereken kameralar da her şey gibi "aşağı kültür" e teslim olmuş durumdadır.
Reklam
Dikkat ediniz, Hollywood sinema ekolü, Avrupa'dan farklı olarak anlatım ölçüsünü hep orta zekalı insana göre belirler. Belki de başarısı bunda gizlidir.
Sanatsal heyecan, başkalarının anlayamayacağını umduğumuz şeyleri sınırda yakalayıp farketmenin zevki gibi bir egoizm içerir.
İşin kötüsü, bu hedefsiz değişim çarkını işletenlere "tasarımcı", hatta daha ileri gidilerek "kreatör" (createur) denilmesidir. Sanırsınız evrenin yaratıcısı "pantakrator" her biri. Doğrultusu olmayan tasarım için yeterli bilgi ve alt yapısı olmayanlar, tasarım yaratma hakkını elde etmiş sayılmazlar. Tasarım, bilgi, dürüstlük ve kararlılık ister. Bir tür ermişlik mertebesidir. Bu evrimi tamamlanmamış olan kişilere çok küçük müdahalelerden öteye gitmeden evrimlerini sürdürmek düşer. Doğayı büsbütün değiştirmek ya da tasarımları ile her şeyi yeniden kurgulamak sadece bir ütopya olabilir. Çünkü insanın pratikte bu olgunluğa erişmesi (burada olgunluk, noksansız bilgi ve yapabilme yeteneği demektir), bu tasarımcının tanrısallaşması anlamına gelir. İleride şayet böyle bir evrim noktası varsa bile, hiç kuşkusuz insanoğlu oraya varamadan bu gezegeni mahvetmeyi başaracaktır.
Bana göre tasarım bir rastlantı değildir. Belli bir determinizmi vardır ve tekrarı mümkündür. Tekrarlanamayan şey rastlantıdır. Sanat ise rastlantı değildir. Günümüzde bir de slogan var: "Tek değişmeyen şey, değişimdir." Bu sözle gelişimden söz edilmiyor, değişim alkışlanıyor sanırsınız. Daldan dala atlayan çılgın maymunlar gibi sürekli birbirine benzeyen güya değişik hareketler... Ya da kendini belli periyodlarda tekrarlayan değişik diziler sergileniyor. Buna en güzel örnek modadır. Giyim söz konusu olduğunda insanlığın başına musallat olmuş bir tüketim tezgahını anlamak daha mümkündür de, bunun tüm hayatımıza örneğin mimarlığa ve sanatın diğer dallarına egemen olmasını anlamak zordur. Bu, insanlık adına utanç vericidir. Demek ki insanlığın temel doğruları yoktur ve bugün beğendiğini yarın reddetmektedir. O halde bugünkü beğenisinin de bir değeri yoktur! Çünkü 40 yıl sonra gene bugüne dönülecek; gene dar yakalı, üç düğmeli ceketler muteber olacaktır.
... bugün işlevden bağımsız bir tasarım anlayışı var. Maymunların daldan dala atlayarak gün boyu sürdürdükleri oyun gibi bir şey. Bu oyunların bir tek amacı var: Çeşitlilik veya değişiklik. Çocukların oynadığı dürbün gibi bir şey vardır: Kaleidoskop. İçinde renkli plastik kırıntıların bulunduğu dürbünü ekseni etrafında çevirince, kırıntılar üçgen prizma biçimindeki üç yüzlü aynada yansır ve tekrarı mümkün olmayan, rastlantısal renk ve biçim kompozisyonları oluşur. Belki de binlerce insan "ne kadar güzel" diyecektir. Bunlardan her biri tekrarı mümkün olmayan kupon görüntülerdir. Bir saniye sonra değişecek ve bir daha asla tekrarlanamayacak düşsel görüntüler...
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.