Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Talat Tekin

Orhon Yazıtları yazarı
Yazar
9.2/10
88 Kişi
521
Okunma
53
Beğeni
3.896
Görüntülenme

Talat Tekin Yorumları ve İncelemeleri

Talat Tekin yorumları ve incelemelerini, Talat Tekin kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Talat Tekin puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
119 syf.
·
Puan vermedi
Kaybedilen hazinenin bedeli ne olur?
Irk Bitig ... Türklerin fal kitabı...Sırf meraktan alıp okuduğum mini hacimli bir eser. Kitap metin, çeviri ,açıklamalar, sözlük-dizin, kaynakça, tıpkıbasım bölümlerinden oluşuyor. Kitabın tek nüshası Londra'da British Museum' daymış. Bu beni üzdü...Hazinelerimiz hep yabancıların ellerinde. Okuyun, okuturun derim !
Irk Bitig
Irk BitigTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 201345 okunma
200 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Orhon yazıtlarının orijinal yazımı ve Türkçesi mevcut. Tarihi zamanla alakalı kısa bilgiler var. Bilimsel bir dil işe yazılmış Çerezlik fakat faydalı bir kitap.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2010311 okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
Türk milletinin taşlara kazınan hafızası Orhun Yazıtları... Galiba başka bir şey demeye gerek yok. Kitapta bulunan Göktürk alfabesinin runik harfleriyle ilgili tablo ve yazım kuralları sayesinde rahatlıkla Göktürkçe yazı yazabilirsiniz. Kitapta sayfanın bir tarafında metnin Göktürkçe hali diğer tarafında ise günümüz Türkçesi var.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017311 okunma
408 syf.
·
Puan vermedi
"Bilimsellik" kelimesini gördüğüm yerde aklıma gelecek olan kitap. Bir müddet sonra insanı yormuyor değil. Bu kadar "bilimsel" kelimesine maruz kalınca.... Ancak Türkoloji için faydalı savların ve açıklamaların bulunduğu, bu alanla ilgilenenler için farklı düşüncelere sahip olma imkânı sunan anlaşılır bir kitaptı. Türkoloji ile ilgili konularda yahut sorunlarda başvurulabilecek bir kitap. Açıklayıcı bilgiler ve kendinden emin bir üslupla, yani aklı başında yazıldığı için okunmaya değer. Aynı görüşte olmayanların da okuması gerekir fikrimce. Kendi fikirlerini ve bilgilerini geliştirmek, güçlendirmek, yenilemek ve beslemek hususunda faydası dokunur. Hiç olmazsa bir meseleyi ele alırken dikkat edilmesi gerekenleri görmüş olur. Bu alanda kendini yetiştirmek isteyenlerin çizeceği yol için de farklı bir kaynak niteliğinde. Eleştirinin önemine değinmesi de ayrıca dikkat edilmesi gereken mevzulardan biridir. Bu bakımdan kendi yazdıklarının da eleştiriye açık olduğunu belirtmiş bulunuyor. Nitekim kitapta, yazdıklarına yönelik eleştiri ve dikkatleri de takdir ediyor.
Türkoloji Eleştirileri
Türkoloji EleştirileriTalat Tekin · Simurg Yayınları · 199710 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
İçerisinde Orhon Yazıtlarının alfabesini, ikilemelerini, deyimlerini, atasözlerini, yazım kurallarını ve Orhon Yazıtlarının günümüz Türkçesinde, Runik yazılı şekilde ve orijinal halinin latin harfleriyle yazılmış şekilde bulabileceğiniz bir kitap. Yazıtları vermeden önce dönemi, kişileri açıklaması açısından da aydınlatıcı. Yazıtları okudum, şimdi sıra Köktürkçe derslerine geldi :) zira Köktürkçe öğrenmek istiyorsanız çok güzel bir kaynak. Dilbilgisi kısmını okuduktan, alfabeyi öğrendikten sonra hemen arka kısımdaki Runik yazıtların üzerinden alıştırma yapabilirsiniz.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017311 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
Türk hükümdarlarının dikmiş olduğu Orhon yazıtlarının tam metinlerinin ve Gök Türkçe yazılı halinin yer aldığı bir kitap. Kitabın sonunda Göktürkçe bir sözlük de mevcut.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2010311 okunma
Reklam
136 syf.
9/10 puan verdi
İlk yazıtlar
Bulunan en eski Türk yazıtları olmasıyla bilinen orhon ırmağı çevresinde bulunan yazıtlar, Türkiye'ye gelmesi ve Türkçe çevirisi 1924 yılına kadar gecikmiş olduğunu duymak bile çok üzücü. 1889 yılında Rus kaşif buluyor, 1893 yılında Danimarkalı Vilhelm Thomsen yazı dilini çözüyor ama değerini yine çok geç anlıyoruz. İçerisinde üç farklı dönemde yazılmış, birbirine yakın yerleşimde bulunmuş yazıtları okuduğumda, Antik Yunan çok tanrıcılığını hissettim. İnsanların o zamanlarda da hayatta kalma, destanlaşma isteği, egemen olma tutkusu birebir aynı gözükmekte. Şimdilerde bile sıkça kullandığımız atasözleri ve deyimlerin ata halini burada görmek soy hissini yaşatıyor.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Bilgesu Yayıncılık · 2017311 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
Doğru sözü Kül Tegin Kitâbesinde aramak...
Orkun kitâbeleri Türk tarihinin kendi dilindeki en eski yazılı kaynağı. Konar-Göçer yaşamanın en büyük problemlerinden biri yazılı arşiv konusunda yeterince veri sunamamasıdır. Bozkırda yaşıyorsanız sizi sağanak bir yağmur suyuna katıp boğabilir, kuraklık sizi bir parça ekmeğe muhtaç edebilir, kendinizden daha çok ve daha nizami devletlerin saldırılarına karşı daha nizami ve daha akıllı hareket etmezseniz soyunuzun kuruması bile muhtemeldir. Böyle bir ortamda yazı yazabilmek lükstür. Bugün bile bu böyledir, sanayide 8 saat çekiç vurmuş bir işçi akşam eve geldiğinde şiir yazacak kudreti kendinde bulamaz. Yazmak için tok bir karın, düşünecek bol bir zaman ve konunuz olması gerekiyor. Türklerin konu bakımından hiçbir sorunu olmadı fakat zaman ve ekmek her zaman bulunamayan şeylerdi. Orkun Kitâbeleri bunların bulunduğu bir zamanı işaret ediyor bize tarihin derinliklerinden sesleniyor "fakir halkı bay kıldım (zenginleştirdim) az milleti çok ettim" Orkun kitâbeleri çok eski bir metin olmasına rağmen insanı sarsacak bir dil güzelliğine sahip. Kitabelerden anladığımız kadarıyla Türkler o zaman da dağınık zira Göktürkler yalnızca Çinlilerle, Soğdlarla değil kendi soyundan olan Türk soylu halklarla da savaşmak zorunda kalmış. Nitekim Türgişleri kendilerinden bilirken gaflete düşerek sırt döndükleri dahi ifade olunmuş. Demek ki dağınık kalmak bizim binlerce senedir çözemediğimiz bir problem, oysa bu problemi kısmen çözdüğümüz yıllarda bile zaferler ve şanlar birbirini takip etmişti. Bu bakımdan Orkun kitabeleri yalnızca asırları delmiş bir hitap aynı zamanda birer ibret vesikasıdır.
Orhon Yazıtları
Orhon YazıtlarıTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2010311 okunma
134 syf.
·
Puan vermedi
Irk Bitig, 9. yüzyılda yazıldığı düşünülen, içerisinde 65 kadar ırk(fal) ile birlikte bir zar ya da çubuk yardımıyla bakılan fal kitabıdır. 130 sayfalık küçük bir kitap ve daha da küçük olan, bizim okuyacağımız 8 sayfalık asıl bölüm. Önünde ve ardındaki birtakım başka yazılarla birlikte de okuyacağımız aşağı yukarı 30 sayfalık bir metin oluyor. Eğer Eski Türkçeye/sözcüklerine ilgi duyuyorsanız peşine bir de yaklaşık 20 sayfalık sözlük konulmuş, inceleyebilirsiniz. Sayfaları özetlemek gerekirse: • 19 - 26 : Latin harfli Eski Türkçe metin • 27 - 34 : Günümüz karşılıkları • 35 - 48 : Açıklamalar, maddeler • 49 - 67 : Sözlük - Dizin • 70 - 130 : Orijinal Irk Bitig kitabının sayfalarının görselleri Eğer bir Türkoloji öğrencisiyseniz yahut Türk kültürü ile ilgileniyorsanız alıp okumanız hatta ardından falınıza bile bakmanız yararlı olabilir. :)
Irk Bitig
Irk BitigTalat Tekin · Türk Dil Kurumu Yayınları · 201345 okunma
22 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.