Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Taylan Özbay

Taylan ÖzbayUğur Mumcu Kemalizm ve Sosyalizm yazarı
Yazar
9.5/10
26 Kişi
59
Okunma
6
Beğeni
2.253
Görüntülenme

Taylan Özbay Gönderileri

Taylan Özbay kitaplarını, Taylan Özbay sözleri ve alıntılarını, Taylan Özbay yazarlarını, Taylan Özbay yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
224 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Taylan Özbay
Taylan Özbay
On altı yaşından beri çeşitli yerel, bölgesel ve ulusal gazete-dergilerde, ayrıca internet sitelerinde yazı ve şiirler yazıyor.. Genç ileri görüşlü güçlü bir kalem böylesi güzel bir hündr okumk ayrı bir keyif ve farklı taf bıraktı..
Taylan Özbay
Taylan Özbay
bu kez Cumhuriyet tarihimize başka bir açıdan bakıyor; Atatürk’ü, devrimi, devrimcilerin yöneldiği toplumcu çizgiyi ve nihayet Türkiye’nin kendi devriminden uzaklaştığı süreci edebiyatımızın ustalarının gözünden kaleme alıyor Eserde bizi Türk Edebiyatının önemli on yazarın, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet ve yapılan devrimlerin yönlerine dair görüşlerine yer veriliyor. Yazarların bu konulardaki düşünceleri ve yaşadıklarını o anları yâd etmk güzel..
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday
, Şevket Süreyya Aydemir’in hangi görüşlerine karşı çıkmış; Cumhuriyet Devrimi ile sosyalizmi nasıl ilişkilendirmişti?
Orhan Kemal
Orhan Kemal
’in, Fikret Otyam’a önerdiği yazıda, siyasette mutlaka değişmesi gereken konu neydi?
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz
henüz çocukken, çoğalttığı bültenlerle kurtuluş savaşçılarına nasıl yardım etmişti? Oktay #
Taylan Özbay
Taylan Özbay
yozlaştırılan devrime karşı Devrimcilik ilkesini nasıl vurguluyordu? “Atatürk, gerçekleştirdiği devrimin yetmeyeceğini biliyordu” diyen Ceyhun Atuf Kansu, cumhuriyetçi olmanın koşulunu nasıl tanımlıyordu?
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
’na, “Atatürk mesut bir adam değildi” dedirten şartlar nelerdi?" Soruyor yazar okura biz ne diyecez peki, Emanetin emin ellerde Atam #ÇokYaşaCumhuriyet
Edebiyatımızın Ustalarının Gözünden Atatürk ve Devrimin Yönü
Edebiyatımızın Ustalarının Gözünden Atatürk ve Devrimin YönüTaylan Özbay · Telgrafhane Yayınları · 202014 okunma
"Biz, Kurtuluş Savaşinin barut kokusu üstlerinden gitmemiş öğretmenlerden ders okuduk..."
Sayfa 138 - Telgraf hane yayınları 2020Kitabı okudu
Reklam
"Bu ülkede Atatürk diye büyük bir adam gerçekten yaşadı mı? Sanki toplumca bir düş görmüşüz, sonra uyanıvermişiz."
Sayfa 108 - Telgraf hane yayınları 2020Kitabı okudu
"İnsanoğlunu biraz yoğursan, sevsen, aydınlatsan, pırıl pırıl iyilik ve güzellik anıtları doğar"
Sayfa 18 - Telgraf hane yayınları 2020Kitabı okudu
Atatürk karşıtları, çoğunlukla Atatürk'e doğrudan cephe almak yerine, O'nu ikiye ayırır: Kurtuluş Savaşı komutanını yüceltirken, Devrim Savaşı önderini yok sayarlar. Oysa Atatürk'ün mücadelesi birbirinden ayrılmaz iki bölümden oluşuyordu: Ulusal kurtuluş ve devrimler aracılığıyla ileri adımlayarak verilen asıl kurtuluş savaşı. İşte Atatürk karşıtları bu ikinci bölümü yok sayar, red­dederler.
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
osmanlı devletinde
'1875'de bütçenin 17 milyon gelirine karşılık 13 milyon lira dış borç ödemesi vardı'
Sayfa 117Kitabı okudu
baltalimanı ticaret anlaşmasının faydaları(!)
Osmanlı İmparatorluğu, 1838 yılında İngiltere'ye 1.81 milyon sterlin tutarında dışsatım, 3.85 milyon sterlin tutarında dışalım ya­pıyordu; dışsatımm dışalımı karşılama oranı yüzde 47'ydi. 1853 yılına gelindiğinde, dışsatım 2.58 milyon, dışalım ise 8.95 milyon sterline çıkmıştı. Dış ticaret açığı, o zaman için çok büyük bir mik­tar olan 6.37 milyon sterlindi; dışalımın dışsatımı karşılama oranı yüzde 29'a düşmüştü.
Sayfa 116Kitabı okudu
Tarık Zafer Tunaya
Laikliği biz sadece din ve devletin ayrılması olarak kabul ede­meyiz. Ona ikinci bir unsur katıyoruz, o da şudur: Devletin, dinci çevrelerin devlet işlerine karışmamasını sağlaması ve onu kesin ve güç­lü şekilde kontrol etmesi. Eğer devlet bu kontrole sahip değilse asla Iaikliği getiremiyor demektir. Bu kontrolü yapmadığı nispette, gös­terdiği zaaf nispetinde laiklikten uzaklaşıyor demektir. Anayasasında ne yazarsa yazsın, şunu söylemek mecburiyetindeyiz ki o devlet laik olamaz.
Mahmut Esat Bozkurt'un önemli bir sözü vardır, 'Demokrasi­nin nasibi irticanın elinde oyuncak olmak değildir' der. De­mokrasinin bugünkü nasibi hem irticanın, hem bölücülüğün, hem sermayenin elinde oyuncak olmaktır. Demokrasi ancak bu kesimler için geçerlidir. Bunların dışında kalanlar, olur da haklarını arar, seslerini duyurmak isterlerse ya faşisttirler, ya cuntacı, darbeci ya da marjinal...
Reklam
29 Ekim gecesi saat 20.30'da ilan edilen Cumhuriyetin ilk Cum­hurbaşkanı da on beş dakika sonra 20.45'te seçilen Mustafa Kemal olur. (Mustafa Kemal) Seçimin hemen arkasından yaptığı konuşmasını, 'Türkiye Cumhuriyeti, mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır' diyerek bitirir.
1 ) Hilafet seçeneği 2) Komünizm seçeneği 3) Faşizm seçeneği 4) Cumhuriyet seçeneği İşin garibi, dönemin koşulları düşünüldüğünde belki de en uzak ihtimal, cumhuriyet seçeneğidir. Mustafa Kemal'in en yakınında­kiler hilafet yanlısıdır; hilafet makamının kaldırılmasını düşünmek bile istemezler. Bu grubun başını Rauf Orbay çeker. Öte yandan faşizm Avrupa'da yükselen, komünizm Sovyetler'de uygulanan ideolojilerdir. Kuşkusuz, cumhuriyet rejiminin bu kadar uzak ihti­mal olduğu bir tarihte ve coğrafyada, Mustafa Kemal bu diğer üç yönetim biçiminden birinde karar kılsa, dönem itibariyle normal karşılanırdı. Ancak O, bunların hiçbirini tercih etmedi. Halkla yü­rüttüğü savaşın sonunda, bağımsızlık ve egemenliği yine o halka vermekte karar kıldı. Ve bunu, cumhuriyetin önemini anlayamayan tüm yöneticilere rağmen gerçekleştirmek istedi.
148 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.