Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Anlatıbilim Açısından Budist Sinema: Yeni Bir Türe Doğru mu?
Budizm’in sürekli olarak, bir din değil bir felsefe olduğu ileri sürülür. Bireysel düzlemde böyle olabilir, ancak kurumsallaşmış bir ideoloji olması dolayısıyla dinsel niteliği bulunuyor. Budizm, yaşamı acı ile tarifler. Bir tanrı inancı olmayan Budist ideolojiye göre, Buda, insanın içindedir. Bu özellik doğuştan gelir. İçimizdeki Buda kimileri
Çiy Damlasındaki Ay: Zen Ustası Dogen Yazıları
Kuşlar uçsuz bucaksız bir gökyüzünde uçarlar ve ne kadar çok kanat çırparlarsa çırpsınlar gökyüzünün sonunu bulamazlar. Balıklar suda yüzerler ve ne kadar uzaklara yüzerlese yüzsünler, yüzükleri suyun sonunu getiremezler.
Sayfa 19 - Kazuaki Tanahasi
Reklam
Budacı felsefe ve psikoloji, özne ve nesnenin mantıksal ve deneysel göreceliğine dayanır. Bu yüzden nesnelliğe,aldatıcı önyargıları yok etme yeteneğini geliştirmek amacıyla öznelliğin etkisini minimize etmek üzere içsel alıştırmalarla birleşmiş analitik eleştiriler aracılığıyla yaklaşılır. Zen ustası Dogen'e göre, "Budacılığı incelemek ben'i incelemektir. Ben'i incelemek, ben'i unutmaktır. Ben'i unutmak her şey tarafından aydınlanmaktır."
Sayfa 68 - Anahtar Kitaplar YayıneviKitabı okudu
"Her su damlası denizi daha da derinleştirir." #Zen ustası Dogen
Sayfa 203 - Kuraldışı Yayıncılık, 2002Kitabı okudu
Zen ustası Dogen
“Şunu bilmelisiniz ki, nazik konuşmalar nazik zihinlerden çıkar, nazik zihin de merhametli zihin tohumundan çıkar. Nazik bir konuşmanın sadece başkalarının hünerlerini övmediğini, ulusun kaderini değiştirme gücü olduğu gerçeğini düşünmelisiniz.”
Sayfa 40 - Kuraldışı Yayıncılık - Şubat, 2012Kitabı okudu
"Aklı boşaltmanın yolu kendini unutmaktır.Kendini unutmanın yolu dünyayı uyandırmaktır.Dünyadaki her şeyi uyandırmanın yolu aydınlaşmış olmaktır." 13.yy Zen ustası Dogen Zenji Çhado