Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vatan Yahut Silistre

Namık Kemal
“Hani tahammül edecektin? Hani ağlamayacaktın? Biraz gülmez misin? Gül yüzün tebessümden ayrıldıkça, baygın gözlerinden daha mahzun duruyor. Mertçe veda buysa âşıkça olanını Allah kimseye göstermesin. Gayret… Biraz gayret edelim. Seni Allah’ın birliğine emanet ettim. Vatanın için duayı unutma. İşte… İşte… Ben gidiyorum… Ben gidiyorum… Gidiyorum. Gidiyorum. Yaşasın vatan!” Yurtseverlik ve millet gibi kavramların Türk düşünce hayatına girmesine büyük katkısı olan ve “Vatan Şairi” olarak tarihe geçen Namık Kemal, ölümsüz eseri Vatan Yahut Silistre’nin sahnelenmesinin ardından Mağusa’ya sürgüne gönderildi. Ayrıca gazetesi İbret de kapatılan yazar her ne kadar devlet tarafından mimlense de halkın sevgisini ve ilgisini arkasına alıp bu romantik tiyatro eseriyle milli bilince o güne kadar hiçbir yazarın yapmadığı kadar katkıda bulundu. İslam Bey, Ruslar tarafından kuşatılan Silistre Kalesi’nde ülkesini savunmak için gönüllü olarak harbe gider. Ancak bu kararı verirken zorlanır zira sevdiği kadın Zekiye’yi gözleri yaşlı, arkasında bırakır. Bu hasrete dayanamayacağına karar veren Zekiye de erkek kılığına girip cephenin yolunu tutar. Vatan aşkının yanında kendi aşklarına da tutunan iki genç, hem zafer hem de kaderin ne anlama geldiğini burada anlayacaklardır. Vatan Yahut Silistre, Batılılaşmaya başlayan Türk tiyatrosunun en önemli öncülerinden.
Yazar:
Namık Kemal
Namık Kemal
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 57 dk.Sayfa Sayısı: 104Basım Tarihi: 2021İlk Yayın Tarihi: 1872Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9786257442510Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Vatan şairimizin oynanan ilk eseri. Döneminde izlenirken ve şimdi okunurken bile içimizi titreten bir oyun. Vatanı uğruna aşkından İslam Bey ve onun için canından vazgeçen Zekiye'nin vatanının düştüğü halle harmanlanan aşklarının hikayesini anlatıyor.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İthaki Yayınları · 202121,5bin okunma
Reklam
104 syf.
9/10 puan verdi
·
26 günde okudu
sahne
Uzun zamandır ara verdiğim tiyatro okumaları hem farklı hem zor hem de yaratıcı bir okuma deneyimi aslında. Kurguyu yakalamak, sahneyi göz önünde illa tiyatral bir şekilde canlandırabilmek, sadece okumamak aynı zamanda tiyatroculuk görmek ve duymak becerisi... Daha çok eserle bu deneyimimi zenginleştirmeliyim. Var mı öneriniz?
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İthaki Yayınları · 202121,5bin okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
VATAN YAHUT SİLİSTRE “Ah, vatanını sevmeyen adamdan sana nasıl sevdalanmasını beklersin?” Türk edebiyatı klasikleri ile hız kesmeden devam ediyoruz. Bugünkü kitabımız Namık Kemal’den. Batılı anlamda yazılıp oynanan ilk tiyatro metni olma özelliği taşır. Önce vatan ismi ile sahnelense de yasaklar ve sansürler nedeni ile silistre adını alır ve daha sonra Vatan yahut Silistre ile kabul görür. Çok yaygın olmayan hatta ilkler arasında yer alan bir konuya sahiptir kitap. Vatan sevgisi. Bu uğurda sevdiğini bırakıp vatanına hizmet eden İslam bey ve Zekiye’nin birbirlerine ve vatanlarına olan sevgisini okuyoruz. Okuyup etkilenmeyen yoktur diye düşünüyorum. Daha fazlası için kitabı okumanızı tavsiye ederim. Çünkü bu kitap için yazar sürgün yemiştir. Keyifli okumalar…
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İthaki Yayınları · 202121,5bin okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Namık Kemal’in ilk tiyatro eseri ve Türk edebiyatında ilk romantik eserlerden. Bu eser Yazarın tutuklanarak sürülmesine neden oluyor. Halk tarafından çok beğeniliyor, barındırdığı vatanseverlik ve kahramanlık duyguları insanlarda coşku yaratıyor ve ‘Murad’ kelimesi geçen tezahüratlarda Sultan Abdülaziz’e Veliaht Murad açısından bir tehdit olarak görüldüğünden yasaklanıyor fakat tiyatrosu oynanmaya devam ediyor,hem de defalarca,onlar tutuklanmıyor, ilginç olanı ise Abdülaziz’in huzurunda da iki kez oynanıyor. Osmanlı Rus savaşından esinleniyor,mekan olarak Kırım ve Silistre savunmasında lokalize oluyor ve bir genç kızın aşık olduğu İslam Bey adlı vatanseverle kılık değiştirerek vatanı savunması, aynı zamanda yıllardır görmediği asker babasını orada bulup hem savaş zaferiyle hem de sevdiğiyle evlenmesiyle sonlanıyor.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · İthaki Yayınları · 202121,5bin okunma
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
Türk milliyetçiliğinin ilham kaynağı
Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarını Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi olmak ne büyük şeref. Ayakta alkışlanası, ne büyük onur. Ki yaşadığı dönem gözönünde bulundurulunca. Şuan bile düşününce ne zor birşeyi başarmış. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bile ne derece etkilendiği şu sözleri ile anlaşılabilir; "Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, duygularımın babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir der." Namık Kemal’in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk örneklerindendir. Eserin ilk sahnelenmesinden sonra izleyicilerin heyecana gelerek başlattıkları gösteri ve olaylar; yazarın tutuklanarak Mağusa'ya sürülmesine sebep olmuştur. Eserin gerçek adı “Vatan”dır. Eser yayınlandıktan sonra uygulanan yasaklar ve sansür nedeniyle “Silistre” adı ile oynanmış ve yayınlanmıştır. Daha sonra da “Vatan yahut Silistre” adı ile yaygınlaşmış ve bu isimle kabul görmüştür. Kısacık okurken tiyatroyu gözünüzde canlandırarak okuyacaksınız. Kitabın maneviyatını, taşıdığı ruhu hissettikten sonra okumamak elde değil. Okuyunuz okutunuz bu ruhu yaşatınız efenim. " Yara erlerin tenine madalyadır. Ölüm ise askerin son rütbesidir Altıda bir, üste birdir yerin Arş Yiğitler vatan imdadına! " ( youtu.be/5ZBpbbn_Ang) Bu sahne kitabı okumak için bir sebep daha.)
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Koridor Yayıncılık · 202021,5bin okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
·
33 günde okudu
VATAN YAHUT SİLİSTRE - Dikkat spoiler içerebilir!
Atatürk'ün bedenimin babası Ali Rıza efendi fakat hislerimin babası Namık Kemal dir diye onurlandırdığı Türkiye'deki milliyetçiliğin öncü ismi yazarin bu tiyatrosunda vatan aşkı ile bedeni aşk arasında gidip gidip geliyorsunuz ve nihayet vatan aşkı galip geliyor. Sevdiğinin ardidrdan erkek kılığına gidip cepheye giden bir kadının hikayesi bırakın okumayı izlemeyi düşünürken bile insanı etkiliyor. Keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Vatanını sevmeyen Allah'ını da sevmez
Dikkat spoiler içerebilir!
Namık Kemal
Namık Kemal
'in tiyatro oyunu türünde yazmış olduğu
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut Silistre
kitabı adındanda anlaşıldığı üzere vatan sevgisini konu alıyor. Yayımlandığı dönemde Namık Kemal'in sürgüne gönderilme nedeni olan bu kitap, yazarın oynandığını gördüğü tek piyesi olması ile de önemli bir yere sahip. Kitap; Osmanlı devletinde, Kırım savaşının yaşandığı yıllarda geçiyor. Ana karakterler; Zekiye Hanım, İslam Bey, Sıtkı Bey'di. (Ana karakter olarak görmesemde Abdullah Çavuş en sevdiğim karakter oldu -> o bizim ayağımıza gelse kıyamet mi kopar?). İslam Bey; vatan sevgisini her şeyden üstün tutan, bu yolda şehit olmaya razı ve vatanı kadar Zekiyeyi'de seven genç bir adam. (Vatanını sevmeyen adamdan nasıl aşk beklersin?). Zekiye; İslam Bey'e ilk görüşen beri aşık kimi kimsesi kalmamış genç bir hanım. İslam Bey vatanını savunmak için Zekiyeyi bırakıp cepheye gitmek durumunda kalınca. Zekiye İslam Bey'in bir sözünden etkilenir (Beni seven arkamdan ayrılmaz). Erkek kılığına giren Zekiye, İslam Bey'in peşine takılıp Silistre'yi savunmaya (Tuna boyuna) gider... İslam Bey ve Zekiye'yi cephede yenilmesi gereken düşmanlar ve kayıp bir baba beklemektedir. Aşk ve vatan sevgisinin bir arada olduğu, 4 perdelik bu kısa tiyatroyu merak edenler kitabı okuyabilir. Vatanını seven herkesi Allah vatana bağışlasın. Herkese keyifli okumlar. :) --- Bilir misin, bence vatan imanla beraberdir. Vatanını sevmeyen Allah'ını da sevmez.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
“Vatanın kurtuluşu ve istiklâli için ölmeyi bugünkü nesle Namık Kemal öğretti." diyor Mustafa Kemal O'nun için.Vatan Yahut Silistre adlı tiyatro eserinde bunu çok net gördüm.Vatan Yahut Silistre Namık Kemal'in hayattayken oynanmasını gördüğü tek piyesmiş ve bu piyesin oynanması yüzünden Magosa'ya sürgün edilmiş.Çok kusursuz bir eser denemez elbette.Olaylar çok basit,diyaloglar zayıf ve türlü eksiklikler var.Ama tabiki o zamanın şartları ve edebiyat dünyasını düşününce bunlar hoş karşılanmalı.Otobüste yolculuk yaparken,ders arasında,beş çayında elinize alıp bir solukta okunabilecek güzel ve bazı değerleri aşılamak için önemli bir piyes bırakmış Namık Kemal.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
Reklam
80 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Namık Kemal'in ömr-ü hayatını sürgünde geçirmesine neden olan tiyatro eseri. Olay tam olarak şöyle vuku bukuyor: 1872 senesinde yazar eseri icra edip, sahnelemeye karar veriyor (ki sahnelenen ilk tiyatro eseridir). Sahnelenen eser, izleyenleri çok etkileyip, gaza getiriyor. Millet tiyatro çıkışında gösteriler, yürüyüşler yapıyor. Sloganlarsa
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
12 günde okudu
"Namık Kemal'in tiyatrolarından Vatan yahut Silistre, yurtseverlik ve kahramanlığı konu edinmektedir. Oyun 1853 Osmanlı-Rus Harbi'nde cepheye gönüllü olarak giden sevgilisinin ardından savaş alanında onunla beraber bulun­mak ve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker giysileriyle Silistre savunmasına katılan genç bir kızla sevdiği genç ada­mın aşkını anlatmaktadır. Kitapta İslam Bey için her şeyden önce vatan gelir. Hatta aşkından önce bile. Bu yüzden sevdiği kız olan Zekiye'yi geride bırakıp ölümü göze alarak harbe katılır. Gitmeden arkasından 'beni seven hiçbir zaman arkamdan ayrılmaz,' der. Bunu duyan Zekiye İslam Bey'e duyduğu aşktan ötürü erkek kıyafetleri giyer ve peşinden harbe katılır. Kitap yazıldığı dönemin özelliklerini de yansıtıyor. Okurken o zamanın tarihinden pek çok özellik barındırdığı kolayca fark ediliyor. Fakat kitap bir tiyatro oyunu olmasına rağmen bazı yerlerde olay yavaş aktığı için o yerlerde kitap sıkıcı geldi. Ama savaşta vatan için gözünü kırpmadan canlarını feda eden askerlerin mücadelesi ve vatan ile ilgili bulunan alıntılar kitabın ihtiyacı olan akıcılığı sağlamış." Okuyacak olan arkadaşlara şimdiden iyi okumalar dilerim:)
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Vatan Yahut Silistre,Namık Kemal'in 1872'de yazdığı dört perdelik bir tiyatro metnidir. Konu olarak Kırım savaşına gönüllü olarak katılan İslam Bey ve onun hasretine dayanamayıp erkek kılığına girerek arkasından giden Zekiye'nin hikayesi anlatılmıştır. Hem vatan sevgisini hem de aşkı konu alan muazzam bir eser. Mutlaka okuyunuz,tavsiyemdir.
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
* Benim bedenimin babası Ali Rıza Efendi, Duygularımın babası Namık Kemal, Fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp'tir Mustafa Kemal Atatürk Atamızın duygularına hayat veren, ona verdiği hayat ile belki de bir millete dolaylı yoldan hayat veren sevgili Namık Kemal için bir inceleme yazmayı kendime borç bildim.Atamızı bu denli etkilemiş,
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Namık Kemal'in, Türk Edebiyatı'ndaki yerinden ve öneminden bahsetmeye sanıyorum ki gerek yoktur. Tanzimat döneminin en aydın insanlarından birisidir. Her eserinde hürriyet, milliyet ve vatan sevgisinden bahsetmeyi bir görev edinmiştir. Öyle ki; Mustafa Kemal Atatürk bile onun fikirlerinden ilham almış ve etkilenmiştir. Vatan Yahut Silistre, her
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201821,5bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.