Baran

Baran
@Baran48
"sabahları sökün eylerken şafak güneşinin sıcaklığını iyi sakla yine geleceğiz!"
366 okur puanı
Ocak 2018 tarihinde katıldı
Baran yorumladı.
1960 yıllarının şahane yükselişinde, en anti-kapitalist çıkışlarda bile bizde olana, "çarpık kapitalizm" deniyordu ki her duyduğumda çok rahatsız oluyor ve tepki gösteriyordum; çünkü bu, gelişmiş ülkelerde olanın "çarpık" olmadığını söylemek idi, bunda hep kapitalizme bir güzelleme buluyordum.
Sayfa 11
Baran okurunun profil resmi
Buradaki çarpıklıktan kasıt kapitalizmin batı toplumlarında burjuvazinin önderliğinde , emekçi sınıfların da desteğini alarak iktidara gelmesindedir.yari sömürge ülkelerde burjuvazinin gelişiminin oldukça cılız olduğu , toplumsal muhalefete önderlik edemediği toplumlarda bürokratik bir elit aracılığı ile devrim yukarıdan aşağıya bir süreç izlemiştir. Buradaki çarpıklıktan anlamamız gereken kapitalizmin kendi iç dinamikleriyle gelişip gelişmedigidir. Batı toplumlariyla yarı sömürge, sömürge toplumlar arasındaki kapitalist biçiminin geliş biçimi üzerindeki farklılıktır, çarpıklıgin tezatindan kastedilen, güzelleme degildir
Baba okurunun profil resmi
Tüm batı toplumlarının kapitalist gelişim açısından bu şablona birebir uyduğunu düşünmüyorum, ama buradaki esas mesele 1960'lardaki Türkiye'nin hala gerçek manada kapitalist olmadığı inancı ve dolayısıyla önünde bir burjuva devrim aşaması olduğu tezi. Çarpık diye nitelenen şeyin bu durum olduğunu düşünüyorum.
Reklam
Baran bir yorumu yanıtladı.
Onlara göre toplumsal eşitsizlikler birer talihsizliktir, ama bunlar kalıtsaldır ve değiştirilemezler; bu nedenle de toplumsal araçlarla bunların çaresini bulmak imkansızdır, çünkü böyle davranmak doğaya karşı çıkmak olur. Bu düşünce Amerikan üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulan Gen Bencildir adlı kitabında Richard Dawkins tarafından dile getirilmiştir.
Sayfa 364
Baran okurunun profil resmi
Alıntı için teşekkürler, o kitap listemde yakın zamanda okuyacağım .
Geri125
130 öğeden 126 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.