Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

echoesoflight

408 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
285 günde okudu
Aşkın İstilası - Yol
Aşkın İstilası - YolMetin Hara
7.1/10 · 1.558 okunma
Reklam
272 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
64 günde okudu
Kendini Arayan İnsan
Kendini Arayan İnsanRollo May
8.4/10 · 2.734 okunma
Kişi etik ve dinsel geleneklerden gelen atalarının bilgeliğiyle yaratıcı bir şekilde bağdaşabildiğinde hayret etme kapasitesini yeniden keşfeder. Modern toplumda aktif, duyarlı bir hayret etme yetisinin büyük ölçüde eksik olduğu açıktır. Bu da içinde yaşadığımız dönemde çoğu insanın hissettiği boşluk duygusunun bir sonucudur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
... günümüzde yaşanan sıkıntı biraz da geçmişim bilgeliğiyle aramızdaki yaratıcı ilişkinin büyük bölümünü kaybetmemizden kaynaklanmaktadır.
Kişinin kendine dair Öz farkındalığı arttıkça, atalarının bilgeliğini de o ölçüde kendisinin kılabilir. Geleneğin gücü altında ezilen, onun varlığına dayanamayan ve dolayısıyla ya ona uymaya, ya da kendilerini ondan koparıp ona isyan etmeye çalışanlar kendi kişisel kimlikleri zayıf olan kimselerdir.
Reklam
echoesoflight
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Sen Özsün
Sen ÖzsünMooji
9.4/10 · 57 okunma
Özgürlük, insanın kendi gelişiminde rol oynamasıdır. KENDİ kendimize şekil verme kapasitemizdir. Özgürlük benlik bilincinin diğer yüzüdür: kendi kendimizin farkında olmadığımıza tıpkı arılar yahut koyunlar gibi içgüdü ya da tarihin otomatik akışı tarafından yönlendiriliriz. Fakat benliğimize dair bilinç kazanma gücümüz sayesinde dün ya da geçen ay nasıl davrandığımızı anımsayabilir ve bu eylemlerden dersler çıkararak şimdiki zamanda nasıl davranmamız gerektiğine karar verebiliriz.
... Hiçbirimiz bizi sömürmeye çalışan insanlara yahut çevremizdeki dış güçlere karşı durmaktan kaçınamayız, fakat sürdürmemiz gereken asıl önemli psikolojik savaş özgürlüğe doğru ilerlemeyi sürdürdükçe ortaya çıkacak ihtiyaçlarımza, endişemiz ve suçluluk duygularımıza karşı verdiğimiz mücadeledir. Kısacası temel çatışma kişinin büyüme, gelişme, ve sağlık arayışında olan tarafı ile özgürlükten feragat ederek olgunlaşmamış bir düzeyde psikolojik göbek bağlarıyla sarılmış halde ebeveynin yalancı-koruması ve ilgisinin peşinde koşan tarafı arasındadır.
.. tek yaptığı kendini idame ettirmekse eğer, yaşamak ölmenin bir çeşididir ve insanın varlığı tuhaf bir bitki örtüsünden farksızlaşır. Simone de Beauvoir
Farklı hastalıklara benlik perspektifinden baktığımızda fiziksel, psikolojik, ruhani hastalıkların benliğin bu dünyada kendini bulma güçlüğü yaşamasının farklı tezahürleri olduğunu görmekteyiz.
Reklam
insanların bedenlerini benliklerinden ayırmalarının nedeni yalnızca onu bir iş aleti gibi kullanmaları değildir, bu durum aynen haz arayışları için de geçerlidir. Beden, sanki televizyonda kanal arıyormuş gibi ustalıkla idare edildiğinde belli gastronomik hazlar ve cinsel hislerin alınabileceği bir duyum cihazı gibi kullanılıyor.
... benlik daima kişiler arası ilişkilerde doğar ve gelişir. Ama yalnızca etrafındaki sosyal çevrenin yansıması olarak kalan hiçbir "ego" sorumlu bir bireyselliğe dönüşmez. Bireyselliğin en büyük düşmanının 'konformizmin olduğu dünyamızda -" kalıba" uyumanın norm kabul edildiği ve "beğenilmenin" sözümona kurtuluşa kesilen bilet olarak görüldüğü toplumumuzda- öne çıkarılması gereken şey herkesin bildiği ve belli bir yere kadar birbirimiz tarafından yaratıldığımızı ifade eden gerçeğin yanı sıra kendi kendimizi deneyimleme ve yaratma becerimizle de bu sürece katkıda bulunduğumuzdur.
Benlik bilinciyle birlikte birbirimizle derin kişisel anlamlar hakkında iletişim kurmamızı sağlayan dili de yitirdik.
İnsanlar bilge olsunlar olmasınlar benlik bilincini yeniden keşfetme sorunun ne denli önemli olduğuna dair inançlarını yitirmiş durumdalar.... Dolayısıyla günümüzde pek çok insan sokrates'in 'kendini bil' derken bireyin önüne en zorlu meydan okumalardan birini sürdüğünü fark edemiyor. Ve benzer şekilde, "en üst manasıyla yola çıkmak kendi benliğinin farkına varmaktır" diyen Kierkegaard'ı da anlamakta güçlük çekiyorlar.
94 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.