Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nur

Nur
@Nur86
İnsan dünyaya sadece yemek, içmek ve koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı! Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.
12 Haziran
20 okur puanı
Şubat 2019 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Merdivendeki konumumuz bizim için çok önemlidir çünkü benlik imgemiz (kendimizi nasıl algıladığımız) başkalarının bizi nasıl algıladığıyla birebir alakalıdır. Nadir istisnalar dışında (Sokrates ve İsa gibi), hepimiz kendimize tahammül edebilmek için dünyanın bize saygı duyduğuna dair birtakım işaretler arar onlara bel bağlarız.
Reklam
"Dünya, konuşmaya bile değmeyecek insanlarla doludur" Schopenhauer
Eğer insan doğası değişmezse, tehlike olmayınca hayatın tadı kalmayacak ve biraz heyecan bulmak umuduyla insanlar her türlü aşağılık kötülüklere başvuracaklardır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İnsanın hayvanlarla müştereken sahip olduğu haz kaynaklarından başka zihni-fikri hazlar da sahip olduğu doğrudur. Bunların masum oyunlar veya çene çalıp gevezelik etmekten en yüksek zihni - fikri başarılara kadar birçok derecesi vardır.
Keza ne doymaz bir varlıktır insan! Ulaştığı her tatmin yeni bir arzunun tohumudur, dolayısıyla onun ebediyen doyurulamaz arzularının sonu yoktur.
Reklam
İncil'e eklenen sözler şunlardı: (Hypatia'ya karşı, sorgusuz inanları kışkırtmak için) "Kadın, sessizliği ve uysallığı öğrenmelidir. Kadının ne ders vermesine ne de erkeğin üzerinde yetki sahibi olmasına izin vermeyeceğim. Suskun olacak sessiz kalacaktır. " Çünkü önce Adem sonra Havva yaratılmıştır. "
Hypatia öyle bir korku salmıştı ki düşmanlarının yüreğine; Hypatia 'dan kurtulmak için, günaha girme pahasına, İncil' e sözler ekleyip bunları da Tanrı'nın sözleri diye insanlara pazarlamaktan çekinmediler.
Onların korkusu Hypatia'nın inançsız bir insan olması değildi ; bilimi ve aklı kullananın, hepsinden daha fazla cesaret sahibi olanın, gözleri hepsinden daha uzağı görenin, gerçekleri korkmadan açıklayanın; duydukları ile değil okuduklarıyla, deneyimleriyle ve bilime olan inancıyla konuşan kişinin bir kadın olmasıydı.
Hypatia'yı İskenderiyedeki güç sahipleri için tehlikeli yapan şey buydu; onların halka boş inançlar sattığını biliyor ve söylemekten çekinmiyor. Ve üstelik bunu yapan bir kadındı ki bu da onları daha çok kızdırıyordu.
Eğer bir insan bir şeyi yapamıyorsa, bir başkasının da o şeyi yapmasını istemez. Çünkü başkasının yapması, onu yapamayan için yapanın başarısı olarak görülmez ; görülecek ilk şey kendi yetersizliğidir. Kimse bu anlamda kendi gerçekleriyle karşılaşmak istemez, o yüzden de ne kadar çok yandaş bulabilirse kendisini de o kadar rahatlatır.
Reklam
Esaretin yüzlerce modeli vardır. Haksızlıklara, adaletsizliklere ve zalimliğe karşı susmak, tipik bir esaret örneğidir. İlla dört duvar arasında olmak değildir esaretlik; insanın kendini kendi iradesi içerisinde suskunluğa hapsetmesi, çağımızın en bilinen esaret biçimidir.
"Akla göre yaşanan bir yaşam insanın amacıdır. Böyle bir yaşam sürelim, Tanrı'dan ilahi bilgelik dileyelim."
Dini gruplar tarafından "Hepimiz kardeşiz" sözü her ne kadar kabul ediliyormuş gibi görünse de, bunun bir kadın tarafından söylenmesi kabul görmüyordu. Herkesin kardeş olduğu gerçeği bile kimin söylediğine bağlıydı.
Kadınlarda yüceltilen erdemler, yumuşak başlılık ve sessizlikti. Aristoteles, Politika adlı yapıtında, Sokrates'in söylediğinin aksine, kadın ile erkeğin karakterinin aynı olmadığını, erkeğin cesaretinin onun hükmetmesinde, kadınınkinin ise boyun eğmesinde yansıdığını öne sürer. 'Sessizlik, kadının izzetidir ama aynı şey erkek için geçerli değildir' der Aristoteles. Yüzyıllar sonra, İmam Gazali bu özellikleri Müslüman kadının da temel erdemleri sayacak ve Müslümanların kaçınması gereken kadın tipinin şadaka, yani 'çok konuşan kadın' olduğunu söyleyerek Aristoteles'i yankılayacaktır.
Ayrıca, unutmamak gerekir ki bütün tektanrılı dinler kadınlara ana olarak saygı gösterilmesini öngörürler. Ancak, kadınların ana olarak yüceltilmeleri, otomatik olarak onların statüsünün ve saygınlığının daha yüksek olması anlamına gelmez. Nitekim, kadınların ana olarak en fazla yüceltildikleri Latin Amerika kültürleri, aynı zamanda erkek egemenliğinin çok güçlü, kadınların statüsünün ise çok düşük olduğu kültürlerdir.
57 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.