NUR

Mimar Sinan felsefesinin bir diğer öne çıkan özelliği ise insanın bu dünyada misafir olduğu inancıdır. Elleri boş geldiği dünyadan yine boş ayrılacağını bilse de, biriktirme isteğiyle yanıp tutuşuyor insan. Maddenin zehri vücuda ne kadar çok zerk olursa, dünyevi bağımlılıklardan kurtulmak da o derece zorlaşacaktır. En yararsız görünen böceği bile öldürmeye kıyamayacak kadar yüksek bir vicdan, hayallerine kulak verecek kadar erdemli bir yalnızlık ve her şeyin geçici olduğunu görebilecek kadar gelişmiş bir zihindir bütün ihtiyacımız.
Sayfa 59 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kalfalık eseri: Süleymaniye Camii
Ayasofya'yi büyüklük olarak aşmaktan vazgeçmişti büyük usta ancak bu bir pes ediş değildi. Sadece boyutları ve kubbesiyle yarışmamaya karar vermişti ama kendisinin de söylediği gini asıl niyeti, "Mimari bir şaheser inşa etmek" idi. Ve şöyle ekleyecekti: "Ben Ayasofya'dan daha güzel bir cami yapmak istiyordum. Güzellik büyüklükten daha güçlüdür."
Sayfa 35 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Dünya nedir? Kişinin içinde yaşadığı yer ya da yolculuk ettiği bir sefer midir? Dünya kişinin kendisidir. Dünyada yaşayan insan sayısı kadar dünyaya ilişkin tanım yapılabilir. Herkesin deneyimi, acısı, özgürlüğü ya da mutluluğu; dünyaya baktığı pencereyle ilintilidir. Aynı yaşta, aynı ailede, aynı şartlarda yaşayan iki insanın karakterlerinin tıpatıp aynı olması bile mümkün değildir. Çünkü herkes zihninin filtresinden geçen dünyayı deneyimler ve kimi acının ortasında mutluluğu kimi de mutluluğun içinde acıyı fark eder.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Hayat insanların duygularını tıpkı dağlar, tepeler gibi şöyle veya böyle erozyona uğratıyor."
Sayfa 169 - Remzi KitabeviKitabı okudu
"Bir şeyden kaçacaksanız çocuklar, yılandan, akrepten, aslandan kaçmayın da, nefsinizden kaçın. Nihayet bu gelincik de, şu akrep de size nefsiniz kadar zarar veremez. Kişi kendsi için neyin daha zararlı olduğunu iyi bilmelidir. Dünyadaki bunca bunalımların, kavga ve dövüşlerin sebebi dosdoğru olamayan kendi nefislerimizdir. İnsanoğlu hasetle, hırsla, açgözlülükle bakmayı terk edip sevgiyle bakmayı öğrenmedikçe sancılanmaya devam edecektir. Sancıyı tedavinin yolu da yine sevgiyi aramak, yaşamak, uygulamakla mümkündür.
Sayfa 424Kitabı okudu
Reklam
"Ortadoğu insanlığın beşiğidir."
Sayfa 249 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Teslimiyet
"Teslimiyet, Müslüman'ın olmazsa olmaz vasıflarının en büyüklerindendir. Konumunuz ne olursa olsun, ilminiz ne olursa olsun cenneti bize kazandıran en büyük amellerden birinin teslimiyet olduğunu unutmayın. Allah'ın kitabından bir âyet, Peygamber'in hadislerinden bir hadis okudunuz. Bu çağın insanı gibi davranmayın. Bu çağda yaşayın ama ashab kalitesinde iman edin ve teslim olun. "Acaba" demeyin. Şüphe duymayın. Tereddüt etmeyin. Bu çağda sahâbî olmak istiyorsanız yolu da yöntemi de budur. Bundan başka bir şey değildir. Yolu da yöntemi de ashab gibi teslim olmaktır."
Sayfa 129 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Abdullah b. Mes'ud
"Kulluk yolu kardeşsiz yürünmez, Mekke'nin zorlu yollarında sağında Zübeyr gibi ihlâs abidesi, Medine'nin taşlı yollarında solunda Muâz gibi ilim abidesi kardeşlerin olsun. Düşünce sana el uzatacak kardeşler edin ki yolda kalmayasın."
Sayfa 49 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
"İnanın şeref ve izzetin kullukta olduğunu unutmuşuz. Hatırladığımız anda bir şeyler yeniden değişecek. Sözün sultanı Efendimiz (sas) şöyle demiştir. "Allah bütün âlemlere rahmet olarak gönderdi. Vallahi ben bununla iftihar etmiyorum. Kıyamet günü Livanü'l-hamdi taşıyacağım, onunla da iftihar etmiyorum. O gün bütün peygamberler benim Livâü'l-Hamd sancağını altında toplanacaklar ama bununla da iftihar etmiyorum. O gün herkes huzur-u ilahiyeye giderken onların imamımı ve rehberi olacağım. Herkes umutsuz ve çaresiz beklerken onlara müjdeyi ben vereceğim. Fakat bununla da iftihar etmiyorum. Ben ancak Allah'a kul olmakla iftihar ediyorum."
Sayfa 23 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Din dediğimiz bu aziz sistem, Allah'ın hayata koyduğu nizamdır. Bu temel nizamın iki kanadı vardır. Bu kanatlardan bir tanesi tevhid bir diğeri adalettir. Tevhid kişinin Allah ile hukukunu, adalet ise kişinin başkaları ile olan hukukunu tanzim eder. Bu "başkaları" ifadesinin içerisinde her şey var; çevre, hayvan, tüm varlık.. Ancak tevhid ve adaleti çok iyi anlamış olanlar insanlığa İslâm'ın mesajlarını ulaştırabilirler.
Reklam
Burada unutmamamız gereken bir şey var, o da şu: Seven, sevdiğinin sevdiklerini de sever. Eğer biz gerçekten birini seviyorsak, sevdiğimizin sevdiğini, onun önem verdiği insanları da severiz. Sevgi meselesi sadece iki kişi arasında olan bir şey değildir ki... sevgi fedakârlık isteyen bir şeydir. Bu fedakârlığın en güzel örneğini görüyoruz biz Allah Resûlü'nün (s.a.v) ve Hatice annemizin hayatında Böylelikle müthiş bir evlilik kuruluyor. Muhteşem, saadet dolu bir yuva tesis ediliyor.
Sayfa 78 - Profil KitapKitabı okudu
Efendimiz (s.a.v) "Atam İbrahim'in duası, kardeşim İsa'nın müjdesi, annem Âmine'nin de rüyasıyım." diyor. Dua da, müjde de, rüya da hep onun için.
Sayfa 56 - Profil KitapKitabı okudu
"Allah bir kuluna hayır murat ederse, o kulunun yüreğine ashabının sevgisini, sevdasını koyar. diyor Efendimiz(s.a.v)..
Biz ne anlatacağız bu siyerde? Allah Resûlü'nü (s.a.v).. onun anlatıldığı yerden şifa hasıl olur, çünkü salihlerin anıldığı yere rahmet ve bereket yağar ki biz de şu an bu berekete ve inayete oldukça hasretiz."
"Savaşta insanlar Rabbimizin bizi yarattığı gibi davranmazlar" dedi. Mizaçlar altüst olur, denge şaşar. Dağılan tek şey üst baş olmaz, kalpler darmadağın olur."
Sayfa 195Kitabı okudu
104 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.