Oğuzcan Ertürk

Oğuzcan Ertürk
@Postokur
Kitap okumak iptiladır müptelalara.
Öğrenci
Ege Üniversitesi/Sosyoloji
İzmir
Kocaeli
39 okur puanı
Mayıs 2019 tarihinde katıldı
304 syf.
·
Puan vermedi
·
117 günde okudu
Modernite ve Bireysel-Kimlik
Modernite ve Bireysel-KimlikAnthony Giddens
8/10 · 43 okunma
Reklam
Epistemoloji Olarak Medya
Medya değişimi mutlaka bir dengeyle sonuçlanmaz. Medyadaki değişim bazen yok ettiğinden daha fazla şey yaratırken, bazen tam tersi olur. Geleceğin sürprizlerle dolu olabileceğini unutmayarak, övgüler yağdırırken ya da mahkum ederken dikkatli olmalıyız. Matbaanın icadı da paradigmatik bir örnektir. Tipografi modern bireysellik fikrini beslemiş, ancak ortaçağa özgü cemaat ve bütünleşme duygusunu silip yok etmişti. Tipografi düz yazıyı yarattı, ama şiiri egzotik ve seçkinci bir ifade biçimine dönüştürdü. Tipografi modern bilime zemin hazırlamış, ancak böylece yurtseverliği -öldürücü olmasa bile- alçakça bir duyguya dönüştürmüştü. Açıkçası, benim bakış açımla tipografinin dört yüzyıllık emperyal egemenliği, zarardan çok daha fazla yarar getirmiştir. Eğitim, bilgi, hakikat ve enformasyonla ilgili fikirlerimiz gibi aklın yararlarıyla ilgili modern fikirlerimizin çoğu da basılı sözle şekillenmişti.
Sayfa 43 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Epistemoloji Olarak Medya
Elektronik medya sembolik ortamımızın niteliğini kesinkes ve geri dönüşü olmayan biçimde değiştirdiğine göre eminim biz de kritik bir büyüklüğe ulaşmış durumdayız. Şu anda enformasyonları, fikirleri ve epistemolojisi basılı sözlerle değil, televizyonla şekillenen bir kültürüz.
Sayfa 42 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Epistemoloji Olarak Medya
Bir kültür sözlü iletişimden yazıya, basılı yayınlardan televizyon yayınlarına kaydıkça, hakikatle ilgili fikirleri de değişir. Nietzsche'nin dediği gibi, her felsefe yaşamın bir evresinin felsefesidir. Bizim buna ekleyebileceğimiz bir saptama, her epistemolojinin medyanın gelişmesinin bir evresinin epistemolojisi olduğudur. Hakikat, zamanın kendisi gibi, insanın kendi icat ettiği iletişim teknikleri hakkında ve bu teknikler aracılığıyla kendisiyle yaptığı konuşmanın bir ürünüdür.
Sayfa 37 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Epistemoloji Olarak Medya
... yazılı söz doğası gereği bir bireyi değil, bütün dünyayı muhatap almaktadır. Yazılı söz dayanıklı, ağızdan çıkan söz uçucudur; dolayısıyla yazı hakikate konuşmadan daha yakındır.
Sayfa 33 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Ve dillerimiz bizim medyamız, iletişim araçlarımızdır. Medyamız metaforlarımızdır. Kültürümüzün içeriğini metaformlarımız yaratır.
Sayfa 26 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Ernst Cassirer'in belirttiği gibi: ... İnsan dilsel biçimler, sanatsal imgeler, mitsel semboller ya da dinsel ayinlerle kendi etrafına öyle bir zar örmüştür ki, yapay (bir) aracın dolayımı olmadan hiçbir şey göremez ya da bilemez.
Sayfa 20 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Dilin kendisi gibi her araç da (medium) düşünceye, ifadeye ve duyarlılığa yeni bir yönelim kazandırarak benzersiz bir söylem tarzının ortaya çıkmasını sağlar. Mcluhan'ın ''araç, mesajdır'' demekle kastettiği kuşkusuz budur.
Sayfa 20 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Kuşkusuz söz, asli ve vazgeçilmez olan araçtır (medium).
Sayfa 19 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Araç, Metafordur
Felsefe yapmak için dumandan yararlanamazsınız. Dumanın biçimi içeriği dışlamaktadır. ... Televizyonda politik felsefe yapamazsınız. Televizyonun biçimi bu içeriğe ters düşmektedir.
Sayfa 16 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Biz hepimiz, Huxley'in bir yerde söylediği gibi, hiçbirimizin bütün hakikati bilecek kadar zekaya ya da bildiğimize insansak bile bunu anlatacak zamana veya anlattıklarımızı doğrulayacak kadar saf dinliyicilere sahip olmamamız anlamında Büyük Özetleyici konumunda olan kişileriz.
Sayfa 15 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Araç, Metafordur
Denebilir ki, kapitalizmin Adam Smith'in övdüğü ya da Karl Marx'ın yerin dibine batırdığı ilkelerinin neredeyse yarısı artık geçerliliğini kaybetmiştir. Amerikalılardan daha iyi otomobil imal ettikleri söylenen Japonlar bile, Toyota'nın yıllık reklam bütçesinden açıkça görülebileceği gibi, ekonominin bilimden ziyade bir temsil sanatı olduğunun farkındadır.
Sayfa 13 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Önsöz
Orwell'ın uyarısı, dıştan dayatılan bir baskının bize boyun eğdireceği yönündedir. Huxley'in görüşüne göre ise insanları özerklikleri, olgunlukları ve tarihlerinden yoksun bırakmak için Büyük Birader'e gerek yoktur. Huxley'e göre, insanlar süreç içinde üzerlerindeki baskıdan hoşlanmaya, düşünme yetilerini dumura uğratan teknolojileri yüceltmeye başlayacaklardır. ... Orwell bizi enformasyonsuz bırakacak olanlardan, Huxley pasifliğe ve egoizme sürükleyecek kadar enformasyon yağmuruna tutacak olanlardan korkuyordu. Orwell tutsak bir kültür haline gelmemizden, Huxley duygu sömürüsüne dayanan içki alemleri ve tek başına iple asılı bir tenis topuyla oyalanmak gibi şeylerle ömür tüketen önemsiz bir kültüre dönüşmemizden korkuyordu. ... Kısacası Orwell bizi nefret ettiğimiz şeylerin mahvetmesinden korkarken, Huxley bizi sevdiğimiz şeylerin mahvedeceğinden korkuyordu. Bu kitap, Orwell'in değil, Huxley'in haklı olduğu düşüncesiyle yazılmıştır.
Sayfa 8 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
541 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.