Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

R.

R.
@Rmyszn_
35 okur puanı
Eylül 2020 tarihinde katıldı
R.
@Rmyszn_·Bir kitap okudu
520 syf.
·
Puan vermedi
Masumiyet Müzesi
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk
8.2/10 · 41,1bin okunma
Reklam
"Aman Kemal Bey, ölenle ölünmez, demedi. Deseydi, ona Masumiyet Müzesi'nin ölenle yaşamak için yapılmış bir yer olduğunu söyleyecektim."
Sayfa 470

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"-Aşk nedir? -Neymiş? -Aşk, Füsun karayolları, kaldırımlar, evler, bahçeler ve odalarda gezinirken ve çay bahçelerinde, lokantalarda ve akşam yemeği sofrasında otururken ona bakan Kemal'in duyduğu bağlılık duygusuna verilen addır."
Sayfa 406
" 'Seni çok bekledim,' dedim ben. 'Tahmin ettim ama gelemezdim,' dedi."
Sayfa 226
Reklam
"Hayattan kaçtığını, her geçen gün kederli, dertli bir adam olduğunu görüyorum, üzülüyorum."
Sayfa 202
Kamu bîmârına cânân, deva-yı derd eder ihsan Niçün kılmaz bana derman, beni bîmarı sanmaz mı?
Fuzuli
Fuzuli
"Sinemada ve televizyonda ise ya bir şehvet düşkünüdür Arap ya da kana susamış bir namussuz. Cinselliğe aşırı düşkün bir ahlaksız, hakkını teslim etmek gerekirse zekice, alengirli dümenler çevirmeye muktedir ama temelde sadist, kalleş, süfli biri olarak çıkar ortaya. Köle taciri, deveci, sarraf, yanardöner bir alçak: Sinemadaki bazı geleneksel Arap rolleridir bunlar. Arap lider (çapulcuların, korsanların,yerli asilerin lideri), tutsak alınmış Batılı kahraman ile sarışın kızı (ikisi de iliklerine kadar sağlıklıdır) hırıltılı sesiyle tehdit ederken görülür sık sık: "Adamlarım sizi gebertecek ama önce biraz eğlenmek istiyorlar." Konuşurken müstehcen imalarla yüklü bakışlar atar: Valentino'nun Şeyhinin günümüzdeki amiyaneleşmiş biçimidir bu. Haber filmlerinde, haber fotoğraflarında Arap, kalabalıklar halinde gösterilir hep. Hiçbir bireysellik, hiçbir kişisel özellik ya da deneyim yoktur bunlarda. Resimlerin büyük kısmı kitlesel öfkeyi, sefaleti ya da akıldışı (dolayısıyla umutsuzca ayrıksı) jestleri gösterir. Tüm bu imgelerin ardında saklı olan şey, cihat tehdididir. Sonuç: Müslümanların (ya da Arapların) dünyayı ele geçirecekleri korkusu."
Sayfa 300
"...Beyaz Adam olmak bir fikirdi, bir gerçekti. Hem beyaz dünya hem de beyaz olmayan dünya karşısında düşünülüp kararlaştırılmış bir konum almayı gerektiriyordu. Sömürgeler söz konusu olduğunda, belli bir konuşma tarzını tutturmak, bir düzenleme kuralları bütününe göre davranmak, hatta belli şeyleri duyumsayıp başka şeyleri duyumsamamak anlamına geliyordu. Özel yargılar, değerlendirmeler, jestler demekti. Beyaz olmayanların, hatta beyazların, önünde eğilmeleri beklenen bir yetke biçimiydi. Aldığı kurumsal biçimlerde (sömürge yönetimlerinde, diplomatik teşkilatlarda, ticari kuruluşlarda), dünyaya yönelik siyasetleri ifade etmenin, yaymanın, yürütmenin bir aracısıydı; bu aracılık çerçevesinde, belli bir kişisel serbestliğe izin verilse de, gayri şahsi ortak bir fikir, Beyaz Adam olma fikri egemendi. Kısacası Beyaz Adam olmak, çok somut bir 'dünyada-bulunma' tarzı gerçekliğe, dile, düşünceye hükmetme biçimiydi."
Sayfa 239
Anlat bize içinde koşan atların Hangi koşudan kaçtıklarını.
Cahit Zarifoğlu
Cahit Zarifoğlu
Reklam
"...münferit Şarklı etrafını kuşatan engelleri aşmakta ne denli başarı gösterirse göstersin, o önce bir Şarklıdır, ikinci olarak bir insandır ve son olarak da gene bir Şarklıdır."
Sayfa 112
LALELİ-AKSARAY
Sen misin yan yana gezemediğim? İnce sitemini sezemediğim, Sırrını bir türlü çözemediğim, İçimdeki çetin sual sen misin?
Yavuz Bülent Bakiler
Yavuz Bülent Bakiler
"Bir Batılılar bir de Şarklılar vadır. Batılılar egemendir, Şarklılara da birinin egemen olması gerekir; bu, çoğu zaman, topraklarının işgal edilmesi, içişlerinin titizlikle denetlenmesi, kişilikleri ile hazinelerinin herhangi bir Batılı gücün tasarrufuna girmesi anlamına gelir."
Sayfa 45
218 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.