Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Şahin

Apoloji ilmin önündeki en büyük engellerden. Kişi kendi anlayışını mutlak doğru kabul ettikten sonra oradan ilim namına hiçbir şey çıkmaz. Mutlakiyetçi kişi, konforunu bozup başka adalara yelken açmaz. O kendi münzevi mecrasında mutludur. Her kuşkucu ve farklı fikre, yabani hayvan görmüş gibi saldırır.
Reklam
"Din-ü devlet... Din ve devlet kelimesinin Osmanlıca terkibi.. Osmanlı bir saltanattır. İslam devleti değildir. Çivicizade'den sonra Şeyhulislamlar görevden azledilebilmişler, sürgüne gönderilenler de olmuş...yani birer memurdurlar.. Şeyhulislamlara "Bre Hoca bu iş din işi değüldür, siyaset işüdür" diyen, devlet işlerine ulemayı
KUR'ÂN'IN MUSHAFLAŞMASI( KİTAP HALİNE GETİRİLMESİ)
Kur'an tarihi üzerine yaptığım incelemelere göre Kur'ân asla kitap haline getirilmemeliydi. Kur'ân'ın mushaflaşması serüveni bizzat Allah'ın emri ile Resûlullah'a yaptırılmış bir görev değildir. Hz. Muhammed öldüğünde elde yazılı bir metin bırakmamıştır. Elçi sadece mesajı uyarıcı ve iletici olarak getirdiği halde Allah Kuranı mushaf haline getirme emri vermediği halde Hz. Ömer'in telkini ile Hz. Ebubekir'in hilafeti döneminde yazılı kitap haline getirilmiştir. Ve 4 kişilik bir heyetle Kur'ân mushaf haline getirilmiştir. Rivayetlerden öğrendiğimiz kadarıyla Hz. Ömer'in bu teklifi üzerine Hz. Ebubekir önce: "Resulullah'ın yapmadığı bir şeyi nasıl yapabiliriz?" Diye kaygı ile bir şey yapmazken daha sonra bu teklife kendi kalbi de ısınmıştır. Kuran şifahi kültürün bir ürünü iken mushaflaşması ile birlikte insanların elinde nesneleşmiştir. Mushaf haline gelince insanlar ondan anladıkları kendi anlayışlarını Allahın muradı olarak sunup kendi görüşlerini Allahın görüşü olarak mutlaklaştırmışlardır. Bunun neticesinde yüzlerce farklı görüş, anlayış ve ekol kendi dışındaki anlayışları ötekileştirerek düşmanlaştırma yoluna gitmiştir. Şu an ki İslam coğrafyası bu anlayışa evrilirse hiçbir mezhep, ekol ve görüş üzerinden ötekini yoketme ve fitne çıkarma yoluna gitmez.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kuran'ı anlama teşebbüsünde farkında olunmaksızın yapılan büyük hatalardan biri, onu modern kavramlarla ve modern zihniyetle ele alarak algılamaya(Anakronizm) çalışmaktır. Bu aslında eski Doğu kültürlerini veya onların kutsal metinlerini inceleyen bilim adamlarının genellikle düştüğü bir hatadır. Halbuki yapılacak en doğru şey Kuran'ı kendi dünyası ve zamanı içinde algılamak ve açıklamak olmalıdır.
İletişim.Kitabı okuyor
Cemal Şahin tekrar paylaştı.
Zira "ezber fikirler", o fikirleri ezberleyenlerin zihin dünyalarını şekillendirir. öyle ki bu ezberlerle dolu zihinler, kendi dünyalarına yönelik her türlü eleştiriyi adeta can havliyle reddederler.
Reklam
Cemal Şahin
@Ruzigar·Bir kitabı okumaya başladı
Allah'ın Krallığı
Allah'ın KrallığıHalil Hacımüftüoğlu
8.6/10 · 10 okunma
Kitap okumak bireysellik duygusunu arttırdıkça bir yandan yabancılaşma/yalnızlaşma arzusu güçlenirken öte yandan da toplumsallık duygusu gerilemeye başlıyor. Toplumsallık duygusu yani şu Adler'in tüm psikolojik rahatsızlıkların temelinde yattığını söylediği ''gemeinschaftsgefühl.(Toplumsallık duygusu)
240 syf.
·
Puan vermedi
Erbain
Erbainİsmet Özel
9/10 · 8,7bin okunma
Cemal Şahin tekrar paylaştı.
Bakara 201
Rabbimiz! Bize bu dünyada da iyilik-güzellik[ iman, güzel ahlak, helal kazanç, ilim, sağlık, afiyet, hayırlı eş ve evlat] bahşet; ahitette de iyilik, güzellik [cennet] ihsan et.
Sayfa 77 - Ankara okuluKitabı okudu
Reklam
Cemal Şahin
@Ruzigar·Bir kitabı yarım bıraktı
Hz. Peygamber ve Kuran Dışı Vahiy
Hz. Peygamber ve Kuran Dışı VahiyMehmed Said Hatiboğlu
8.1/10 · 53 okunma
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.