Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tugay yazıcı

Tugay yazıcı
@Tugayyy
Şiire inanıyorum
Şair
21 okur puanı
Ocak 2020 tarihinde katıldı
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ece Apaydın’ın “Ben Salome”si üzerine…
Ece Apaydın postmodern bir şair. Sözcüğü gerçeği anlatmak için kullanmıyor, bir gerçek yaratmak için kullanıyor. Dilin olanaklarını sınırsızlaştırıp bu sınırsızlıkta şiirini büyütmüştür. Bir şiirin inine hemen ulaşmak şiiri cazibeli kılmıyor. Şiir kendisini hemen okura teslim etmemesi gerekir. Şair okura zorluk çıkarmalı, kuru ve açık bir
Ben Salome
Ben SalomeEce Apaydın · Artshop Yayıncılık · 20171 okunma
Reklam
191 syf.
·
Puan vermedi
Yürümek gibi basit bir eylem ancak bu kadar derin ele alınabilir. Gros kitapta Nietzsche, Rimbaud, Rousseau, Thoreau, Kant, Gandi gibi isimlerin yürümekle olan bağına değiniyor. Yürümeye başlamanın vazgeçişin, vazgeçişin de özgürlüğün kapılarını açacağını sade bir dille anlatıyor. Yürürken kimliklerden arındığımızı, toprağa yaklaştığımızı, insanın kendine dönüşünün çoğu şeyden ayrılmakla başlayacağını belirtir. Özellikle varmak için yapılan yürüyüşler değil, aylak, amaçsız yürüyüşleri önemli bulur. Ufuk açıcı bir kitap.
Yürümenin Felsefesi
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20206,8bin okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
CAHİL HOCA - JACQUES RANCİÉRE Zihinsel Özgürleştirme Üzerine Beş Ders " Kalipso asla unuta..." Jacotot çocuklar ile aynı dili konuşamamaktadır, tesadüfen Fenelon'un Telemak'ının iki dilli bir baskısıyla karşılaşır. Telemak'ı çocuklara dağıtır ve çocukların hocalarının dili olan Fransızcayı Telemak sayesinde öğrenirler. Jacotot hiç bir açıklama yapmamış, çocuklar kendi başlarına Fransızcayı çok iyi derecede Telemak'tan öğrenmiştir. Bu rastlantı Jacotot'nun düşüncelerinde devrim yapar. Jakotot öğretmenin zekası ile öğrencinin; iktidarın zekâsı ile halkın zekâsını eşit tutar, aradaki zihinsel uçurumu yok etmeyi savunur. Hoca cahildir ve çocukların öğrenebilmesi için öncelikle zihnin özgürleştirilmesi gerekmektedir. Öğrenenin hocanın açıklamasına gerek duymadan öğrenmesi zihni özgürleştirecektir. (Kalipso : Yunancada gizli veya saklanmış olan.)
Cahil Hoca
Cahil HocaJacques Ranciere · Metis Yayıncılık · 20142,284 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
168 syf.
·
Puan vermedi
Şamandan kalenderilere ,Hurifilikten Gezicilere uzanan bir bağ... Kitabın ağzından yazacak olursak bu bağ imgesi, sistemin simgeselliği içinde oyuk açılarak kurulan bir bağ...
Ölüm Terbiyesi
Ölüm TerbiyesiZeynep Sayın · Metis Yayınları · 201893 okunma
400 syf.
·
Puan vermedi
Etin Cinsel Politikası - Carol J. Adams Çevirenler : Güray Tezcan, Mehmet Emin Boyacıoğlu Yorumum: Hayvanlara bakışımı değiştiren bir kitap oldu. Bazen tekrara düşse bile bakışımı derinleştirdi. Kayıp göndergeleri gün yüzüne çıkararak doğal gelişen düşünceyi ortaya çıkarıyor. Her ne hak mücadelesi veriyorsanız verin; ister feminist mücadele, ister özgürlük mücadelesi, ister çevreci mücadele olsun, hayvanların yenilmesine karşı çıkmıyorsanız, hayvan öldürmeyi normal kabul ediyorsanız, ölü hayvan yiyorsanız, gördüğünüz hak mücadelesi büyük bir eksiklik barındırır. Tutarlı olmaz. Ataerkil zihniyetin kırılması için öncelikle yeme alışkanlıklarımız düzenlenmeli ve hayvan bir gıda maddesi olmamalıdır.
Etin Cinsel Politikası
Etin Cinsel PolitikasıCarol J. Adams · Ayrıntı Yayınları · 2013713 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bir Şeyler Eksik  - Bülent Somay Aşka, cinselliğe psikanalize değinerek dokunan, doğduğumuz andan beri eksiklikle var olduğumuzu, hiçbir zaman bütün olamayacağımızı anlatan ve film sahneleriyle bağ kuran bir kitap.
Bir Şeyler Eksik
Bir Şeyler EksikBülent Somay · Metis Yayıncılık · 2007619 okunma
101 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ateşin Psikianalizi- Gaston Bachelard Çeviren: Aytaç Yiğit Prometheus ateşi tanrılardan çalmış, ilahi olanı insanileştirmiştir veya insanı ateşle ilahlaştırmıştır. Ateş hâlâ babadan (tanrılardan) çalınmaktadır. Çocuk çaldığı ateş karşısında büyülenir ve insan ateş karşısında hayalin derinliklerine iner ve yaratır, yaratılır. " ... ruhsal üretimin asıl kuvveti iradeden daha çok, hayati atılımdan daha çok imgelem'dir. Ruhsal açıdan bizi hayalimiz yaratır. Hayalimiz yaratır ve sınırlar, çünkü ruhumuzun son sınırlarını çizen hayaldir. İmgelem dorukta bir alev gibi çalışır ve hayal önceden dönüştürülmüş biçimleri dönüştürürken, Tristan Tzara'nın da gördüğü gibi, değiştirici enerjilerin sırrını rüyanın bir yaşantı denemesi olduğu dadaist bölgede, eğretileme, eğretilemesinin bölgesinde aramak gerekir."
Ateşin Psikanalizi
Ateşin PsikanaliziGaston Bachelard · Bağlam Yayınları · 199562 okunma
159 syf.
·
Puan vermedi
Bitkilerin yerleşik hayatları sebebiyle birçok zorluğa maruz kalmalarına rağmen , o zorluklardan başarılı bir şekilde geçmişler kaç milyon yıldır soyları devam etmiş ve dünyanın her tarafına yayılmışlardır. İnsanın evrim tarihine baktığımızda bitkilerin yanında insan daha toy durumundadır diyebiliriz. Bitkiler belki bizim gibi algılamazlar çevreyi fakat ışığa, kokuya, dokunmaya duyarlıdırlar. Bitkiler evrimin en başarılı canlılarıdır. Doğaya bizden daha uyumludurlar ve doğayla iletişimleri bizden daha derin olabilir. Şeker pancarı çapası yaparken pancara sarılı bir bitkiye denk gelirdim. Bu bitki yoncaya da musallat olurdu. İnce, ip gibi ne yaprağı var ne kökü. Biz sarmaşık derdik. Bu kitapta denk geldim asıl adı küsküt ( cuscuta pentagona) ya da bağbozan deniliyormuş. Ben çapa yaparken bir türlü küskütün kökünü bulamazdım. Demek ki küsküt bir asalak bitki. " Hayatını sürdürmek için bir konakçı bitkiye sarılır ve o bitkinin damar sistemine bağlanarak besinini emer." Ve küsküt koku yoluyla diğer bitkilere yönelir. Annem bahçeden topladığımız armut, elma gibi meyvelerin içine olgunlaşmış meyveler bırakırdı. Böylelikle o olgunlaşmış meyve olgunlaşmamış meyveleri olgunlaştırırdı. Bu nasıl olur hep merak ederdim. " Gane olgunlaşmakta olan meyvelerin çevresindeki havayı incelemiş ve bu havanın içinde etilen olduğunu kanıtlamıştı." Etilen gaz halinde bulunan bir hormondur. " Örneğin sert bir armudu olgun bir muzla aynı pakete koyduğumuzda, muz etilen yayar, armut bunun kokusunu alır ve çabucak olgunlaşır. İki meyve fiziksel durumların bilgisini birbirlerine aktarır."
Bitkilerin Bildikleri
Bitkilerin BildikleriDaniel Chamovitz · Metis Yayıncılık · 2021884 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Tezer Özlü’nün ‘Yaşamın Ucuna Yolculuk’u Üstüne
Edebiyatımızın çok erken kaybettiği yazarlarından biri olan Tezer Özlü, dünyaya bakış açısını, Cesare Pavese’nin metinlerinden alıntı yaparak ilişkilendirip açıklamaya çalıştığı bir eser; “Yaşamın Ucuna Yolculuk”. Okurken derinlerinize doğru bir yolculuğa çıkacağınız için kendinizi hazır tutun. Özlü, 1983’te “Bir İntiharın İzinde” adıyla eseri
Yaşamın Ucuna Yolculuk
Yaşamın Ucuna YolculukTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 202112bin okunma