Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zerrin Gamsızkan

Zerrin Gamsızkan
@Zerringamsizkan
Akademisyen Hekim, Doç.Dr Felsefe @kesinbilgidegildiryaymayalim #Kesin Bilgi Değildir Yaymayalım #Sağlığınızın Hekimi Olmak Kitaplarının yazarı kitapyurdu.com
Hekim
Sürekli Eğitim
286 okur puanı
Ekim 2019 tarihinde katıldı
Bilim, dinamiktir. Sürekli değişme, gelişme ve ilerleme içindedir. O Hiç bir zaman olmuş, bitmiş, statik değildir. En doğru kabul edilen bir bilimsel görüş veya bilimsel bir yasa bile bir gün daha doğru bir görüş veya yasa tarafından düzeltilebilme hatta düpedüz reddedilebilme imkanına sahiptir.
Sayfa 75
Reklam
Istediği herşeyi yapabilecek ve yaptırabilecek kabiliyete ve zihni melekelere sahipti. Sıra kuracağı krallığın konumlanacagi yeri bulmaya gelmişti. O, islamiyet'in zuhurundan önceki inanışları sahiplenen ismailiye'nin bir öncüsüydü. Halife ismail soyundan gelen fatımi lerin öncüsüydü. "12. Imam caferin oğlu ismail ölmemiştir. Bir gün ortaya çıkacaktır"inanışını kendi dünyasında güçlendiren hasan ali sabbah nizari koluna koluna bağlıydı.
Dewey'e göre insan zihni, doğanın karşısında ondan ayrı olan bir şey değildir. Doğanın içinde, onun bir parçası, bir bölümü olan biseydir. O halde, bilgi dünyanın dönüşü, bur çocuğun ölümü, herhangi bir deprem, yemek yeme gibi doğanın içind e meydana gelen doğal bir etkinliktir. Insan deneyinde bilgi edinme eylemi, insanın hayatî bir problemle karşılaştığı anda başlar ve bu problemin başarılı çözümü ile sona erer. Dewey, doğru hakkında bu görüşlerini Özellikle eğitim alanına uygulayarak işlevsel, problem çözen bir pragmatik eğitim anlayışı da geliştirir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
James'e göre teorilerin hangisi psikolojik olarak bizim davranışlarımız üzerinde pratik bir yarar sağlıyorsa o doğrudur: Eğer bir materyalist, Tanrı'nın varlığını kabul etmemesi sonucu hayata olumlu bir şekilde bakamıyor, geleceği olumlu bir şekilde kuramıyor, toplumu olumlu bir biçimde inşa edemiyorsa, onun teorisi yanlıştır. Bunun tersine, eğer spiritüalizm, Tanrı' nın varlığına inancı sayesinde deney dünyasını daha başarılı, daha güvenli bir şekilde inşa ediyorsa onun bu teorisi doğrudur, çünkü pratik olarak yararlıdır.
Sayfa 64
Reklam
Ahlaki görüşler, bu görüşleri ileri sürenler tarafından ciddiye alınmak zorundadır. Bu görüşlerin doğru olduklarının ilk ve en büyük göstergesi, onları ileri sürenler tarafından benimsenmesi ve onlara uygun yaşanmasıdır.
Sayfa 84
Protagoras'a göre, insanın bilgi yetileri, yani duyuları; deneyleri ve aklı doğruyu, doğru bilgiyi elde etmede kesin olarak yetersiz olduğundan sadece sanılarımız, kanılarımız ( doxa) vardır.
Sayfa 52
Keplerin görünüşlerin arkasında bulmayı hedeflediği gerçeklik, pythagorasçilardan ve kendi muzikselliğinden esinlenmiştir. Dünyanın hoş tınılarla dolu olduğuna, uyum ve rezonans tarafından, ama aynı zamanda disonanslar(uyumsuzluk) be bunların çözülmesi tarafından da yönlendirilip bir arada tutulduğuna inanır. Bu tanrısal bir senfonidir; tanrısal, göksel güzellikte bir mimaridir. Bu düşünce onu amansız bir doğruluk arayıcısı yapar: doğruluk, güzel de olmalıdır, göksel güzellikte bir gerçekliği açığa çıkarmalıdır. Kepler işte bu gerçekliği keşfetmek istiyordu, aşağı yukarı değil, tam olarak: gerçekte olduğu gibi
Sayfa 117Kitabı okudu
Kant'a göre insan, deneyden gelen malzemeyi kendi yaratmaz; onu alır ve o malzeme olmaksızın zihin sadece tezgahları, kalıpları olan fakat işleyeceği ham maddesi olmayan bir fabrika gibidir. Öte yandan insan bu malzemeyi veya dışarıdan aldığı şeyi kendisinde olduğu gibi hiçbir zaman bilemez, çünkü o, bu malzemeyi, ona kattığı, ona eklediği öğelerle kendisine göründüğü gibi bilebilir. Kant'in deyimleriyle insan "kendinde şeyi ( Ding an sich) "numen"i bilemez; "bizim için olan şeyi", "bize göründüğü şekilde şey" i yani "fenomen" ı bilebilir.
Sayfa 51
Bilmiyoruz, tahmin ediyoruz. Doğa bilimsel bilgi, bilgi olmasa da, bu alanda elimizdekilerin en iyisi odur. Ben buna tahmin bilgisi diyorum. Kesin bilgi isteyen ve onsuz olamayacaklarina inanan insanları az çok teselli edebilmek için.
Reklam
Ancak sizi uyarıyorum: Hiçbirşey bilmiyorum. Neredeyse hiçbirşey. Hiçbirimiz hiçbirşey, neredeyse hiçbirşey bilmiyoruz. Öyle tahmin ediyorum ki bu, yaşamımızın temel gerçeklerinden biridir. Hiçbirşey bilmiyoruz, sadece tahmin edebiliriz. En sağlam bilgimiz 2500 yıldır yaratmış olduğumuz büyük doğa bilimsel bilgimiz. Ama zaten doğa bilimleri de sadece tahminlerden, hipotezlerden oluşur.
Hayvanların da geçmişte yaşanan deneyimlerle bağlantılı olan beklentileri vardır. Şu öyküyü kesin bilirsiniz: Bir fare öbürüne demiş ki; "Beyaz önlüklü adamı öyle bir eğittim ki, ne zaman şu kolu çeksem bana hep birşey ler getiriyor". Bu öykü bence gerçeğe, hiç inanmadığım koşullu refleks kuramından çok daha yakındır.
Realist dünya görüşü ile doğruluğa yaklaşma fikri, hep ideallestirici bilimin doğru anlaşılması için bana vazgeçilmez gibi görünüyor. Üstelik realist dünya görüşü bana insancıl olan tek görüş gibi geliyor. Bizim gibi yaşayan, acı çeken ve ölen başka insanların da var olduğunu sadece o açıklıyor.
919 öğeden 901 ile 915 arasındakiler gösteriliyor.