104 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
kitabın ismi şen bilim olmayabilirdi.
Friedrich Nietzsche'nin bir öğreti ve metotlar ile ilerleyen bir kitabı olmuş. kitap ikinci bölüme kadar fazlasıyla keyifli ama ne dersem deyim spoiler olur bu bölüm. ikinci bölümde ilk bölüme göre fazlasıyla yol ve bakış açısı değişikliği görüyoruz, kadınlar hakkında tutumundan fazlasıyla bahsetmiş çoğumuzun bildiği önemli isimlere de değinilmiş bu bölümler genellikle bir eleştiri ve Nietzsche'nin tanımladığı kendine göre yanlış bakış açılarını yermiş fazlasıyla. Shakespeare' e ayrı övgü bölümünde Brutus'e bakış açısı beni birazcık şaşırttı ve düşündürdü. Schopenhauer'a ise bir nefreti olduğunu istemeden de olsa düşündüm, öyle olduğunu Schopenhauer yanlıları yan başlığında gördük. buralarda görmek istediğimi hiç göremedim açıkçası bu şaşırdığım bölümlere rağmen genelleme yaparsak (Nietzsche gibi bir tarihe damgasını vurmuş filozofa uygun bir davranış olur mu bilmem) 10 üzerinden 7 puanladım sonuç olarak Nietzsche'yi tanımak için okunmalı.
Şen Bilim
Şen BilimFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20211,063 okunma
Böylelikle ulaşılan sabır , da­ h a sonra insanlar üzerine aktarılır , böylece, bizim için birer engel oluştursalar da, tıpkı cansız cisimlerdeki gibi kesin do­ ğalarından kaynaklanan bir zorunluluk yüzünden böyle ol­ duklarını, bu yüzden onların edimleri n e karşı kızmanın, yo­ lumuza çıkan bir taşa kızmak kadar budalaca olduğunu dü­şünmeye alışırız.
Sayfa 162Kitabı okudu
Reklam
Eğer hayat gerçekten güzel olsaydı herkes büyük bir sevinçle uyanır ve hiç istemeyerek uyurdu;oysa durum bunun tam tersi. A.Schopenhauer
Kant'a göre, karakterimizi numenal dünyada seçmişizdir ve artık bu seçimden geri dönmek olanaksızdır. Karakterimiz, daha sonra da irademiz bir kez zaman ve mekan dünyasına "indiler" mi ne iseler öyle kalırlar, onlar da en küçük bir değişiklik bile gerçekleştiremeyiz.Schopenhauer da farklı karakterlerin doğuştan geldiğini ve değişmez olduğunu açıklar.
Sayfa 18 - Türkiye iş Bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Elimizde olan şeyleri çok seyrek düşünürüz. Eksik olanları ise daima. A.Schopenhauer
Arthur Schopenhauer, Hayatın Anl a mı'nda der ki: "Doğrusu herkes, her zaman bel l i bir tasa, kaygı, endişe, ıstırap ya da sıkıntı terkibine ihtiyaç duyar , tıpkı bir geminin sağa sola yal p alamadan dosdoğru yol al a bilmesi için bir denge ağırlığına duyması gibi ... "
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.