Maslow teorisi veya Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi, Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir. 
Hazel Grace'in Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'ne tepkisi
Şimdi, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi diye bir şey var. Temel olarak Abraham Maslow denilen bir adam ancak belli başlı ihtiyaçların karşılanmasıyla insanın başka tür ihtiyaçlara sahip olabileceğine dair bir teoriyle ünlü olmuş. Yemek ve su ihtiyaçlarınız karşılandığında, bir sonraki ihtiyaçlar dizisine, yani güvenliğe çıkıyorsunuz ve bu şekilde sonrakine ve sonrakine tırmanıyorsunuz ama burada önemli olan, fizyolojik ihtiyaçlarınız karşılanana kadar, sanat yapmaya ve ahlak veya kuantum fiziği hakkında düşünmeye filan başlanan "kendini gerçekleştirme" aşamasını bir kenara bıraktım, güvenlik ve sosyal ihtiyaçlar hakkında endişelenmenizin bile mümkün olmaması. Maslow'a göre ben piramidin ikinci basamağında takılıp kalmıştım, sağlığımın güvence altında olduğunu hissedemiyordum ve bu sebeple sevgi ve saygı ve sanat ve artık başka ne varsa o şeylere ulaşmam da mümkün değildi ki bu tabii ki tam bir saçmalıktı: Sanat yapma veya felsefi düşüncelere dalma dürtüsü hasta olduğunuzda ortadan kaybolmuyordu. Sadece bu dürtüler hastalıkla farklı bir forma bürünüyordu. Maslow'un piramidi diğer insanlardan daha az insan olduğumu ima ediyordu ki çoğu insan da onunla aynı fikri paylaşıyordu.
Sayfa 213-214Kitabı okudu
Reklam
245 syf.
9/10 puan verdi
İnsan Olmanın Psikolojisi, 1960'larda gelişmeye başlayan üçüncü güç hareketinin ya da diğer adıyla hümanist psikolojinin öncülerinden Abraham Maslow'un çalışmalarının, düşüncelerinin bir ürünü, bir manifestosu. Bu döneme kadar yaygın olan davranışçılık ve psikanaliz yaklaşımlarına karşı yeni bir yaklaşımın haberini verdiği bu kitabı, onun
İnsan Olmanın Psikolojisi
İnsan Olmanın PsikolojisiAbraham Maslow · Kuraldışı Yayıncılık · 2020798 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
SENİN YOLUN HANGİSİ? Amerikalı Psikolog Abraham Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi(Maslow Teorisi) ni pek çoğumuz duymuşuzdur. İhtiyaçlar piramidinin en üst basamağı "kendini gerçekleştirme" dir. Pek çok psikolog ve büyük düşünür, farklı kavramlarla ifade etse de kendini gerçekleştirmeyi anlamlı bir hayat yaşamanın anahtarı olarak görmüşlerdir. Peki Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımının da kapsadığı "kişinin potansiyelini gerçekleştirmesi" ne demektir? İşte kıymetli hocam Dr. Bahar Eriş "Senin Yolun Hangisi?" kitabında öncelikle bu soruya cevap veriyor. Hatta sadece kendi cevabını değil ilkel kabilelerden günümüz medeni dünyasına kadar verilmiş cevapları da aktarıyor bizlere. Daha sonra "kendini gerçekleştirme" yolculuğuna çıkmak isteyenlere beş katmanlı bir yol haritası sunuyor. Doğal eğilimler, sürdürülebilir motivasyon, verimli çaba, doğru destek mekanizmaları ve sağlam karakter adını verdiği bu beş katmanın her birinde yolculuğumuzu anlamlandırmamıza ve yola devam etmemize yardımcı olacak çok sayıda bilimsel araştırmayı da bizlere sunuyor. Öyle çok sayıda bilimsel araştırma dedim diye gözünüz korkmasın hemen. Bahar hocam bilimsel araştırmaları dahi fıkra tadında damardan enjekte ettiği için hiç acımıyor :) Kitap çok akıcı ilerliyor ve bittiğinde kitaptan geriye kocaman bir tefekkür fırsatı kalıyor: Benim yolum hangisi ve bana verilen bu hayatı nasıl anlamlı hale getirebilirim?
Senin Yolun Hangisi?
Senin Yolun Hangisi?Bahar Eriş · Alfa Yayınları · 2020343 okunma
617 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Deneme denilince tüm okurların aklına ilk önce Montaigne ve Denemeler'i gelir. Oysa benim aklıma Ferhan şensoy'un "Denememeler" adlı kitabı geliyor. 27 sene önce okumuştum (tekrar okumak isterim, kitaplığımda duruyor). O dönem okuduğum ilk mizahi deneme olduğu için bende iz bıraktı ve unutamadım. 'Tüketim Toplumunun Yereldeki Yansıması'
İnsancıl Denemeler
İnsancıl DenemelerAlper Yüceer · Cinius Yayınları · 20193 okunma
Abraham Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi
-Fizyolojik ihtiyaçlar -Güvenlik ihtiyaçları -Ait olma ve sevgi -Değer -Kendini gerçekleştirme
Reklam