Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sosyal bilimci arkadaşlara söylüyorum: Döneminizin birikimini bilmeden yaratıcı olamazsınız; vahiy gelmiyor çünkü, oturup çalışacaksınız; ilhâm da sezgi de çalışana tahsîs edilir, başka birine değil. Osmanlı döneminin en büyük filozoflarından biri, Taşköprülüzâde, "Aklın ibâdeti ilimdir." diyor; yani "Bilgi, aklın kulluğudur." İşte biz bu hassasiyeti kaybettik.
Sayfa 65 - Papersense Yayınları
Sosyal bilimci arkadaşlara söylüyorum: Döneminizin birikimini bilmeden yaratıcı olamazsınız; vahiy gelmiyor çünkü, oturup çalışacaksınız; ilhâm da, sezgi de çalışana tahsîs edilir, başka birine değil. Osmanlı döneminin en büyük filozoflarından biri, Taşköprülüzâde, "Aklın ibâdeti ilimdir." diyor; yani "Bilgi, aklın kulluğudur." İşte biz bu hassasiyeti kaybettik.
Sayfa 65
Reklam
Tanrı, hiç kimseye bir başkasını kendi dinine zorlamaya yönelik açık bir otorite vermemiştir. Ve böyle bir güç, insanların rızasıyla yönetime de verilemez, çünkü hiç kimse, iradesini, hangi inancı veya ibadeti benimseyeceğini ona emredecek başka herhangi birinin (ister hükümdar olsun, ister vatandaş) seçimine öyle körü körüne terk edecek kadar kendi selâmetiyle ilgisini kesemez. Çünkü hiç kimse, istese bile, imanını başkasının emirlerine uyduramaz. Hakikî dinin bütün hayatı ve gücü, aklın samimî ve tam olarak ikna edilmesine bağlıdır.
Kadîm kültürümüzde bilgi/ilim, aklın ibadeti olarak kabul edilir.
Sayfa 112Kitabı okudu
Aklın ibadeti
Döneminizin birikimini bilmeden yaratıcı olamazsınız ; vahiy gelmiyor çünkü, oturup çalışacaksınız; ilham da sezgi de çalışana tahsis edilir, başka birine değil. Osmanlı döneminin en büyük filozoflarından biri, Taşköprülüzade, "Aklın ibadeti ilimdir." diyor; yani “Bilgi, aklın kulluğudur.” İşte biz bu hassasiyeti kaybettik.
Aklın ibâdeti ise tefekkürdür; ibadet yani kulluk... Bu nedenledir ki, tanınmış Osmanlı düşünürü Taşköprülü-zade, "İlim aklın ibadetidir." demektedir.
Reklam
İlim Aklın İbadetidir
"Aklı, ilmi ve ibadeti ‘bir ve aynı’ kabul eden bir medeniyet, günde yirmi dört saat çalışan mensupları sayesinde var oldu; bundan sonra da ancak ve ancak bu şekilde var olacak... Sözlük anlamında “yoksun olmak, bozulmak, durmak, ihmal etmek, kesilmek, hasara uğramak, felç olmak” gibi pek çok olumsuz mana bulunan tatil kavramı, hiç şüphesiz ne ilim, ne akıl, ne de ibadet için geçerli olur; aklını tatile gönderen bir medeniyet sürekliliğini muhafaza edemez. Kısaca, akıl’da/akletmede tatil olmaz; ibadet tatil kaldırmaz, ilim tatile çıkmaz".
81 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.