Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

♡e

♡e
@amass
Sabitlenmiş gönderi
Sevgi bittikten sonra bile, sevmiş olmak tamamen anlamsız değildir, çünkü daima başkalarının anlayamadığı nedenlerle sevilir ♡
Reklam
452 syf.
·
Puan vermedi
Hayatı Yeniden Keşfedin
Hayatı Yeniden KeşfedinJeffrey Young
8.7/10 · 3.680 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
Yunan ve Roma Mitolojisi
Yunan ve Roma MitolojisiOtto Seemann
7.4/10 · 140 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sıradan bir halk için doğanın filizlenen yaşamının çürümesi ve nihai ölümü üzerine matem içinde ileri atılmaktan daha yaygın bir şey yoktur. Bu durum, Hyacinthus'un efsanesinde de gördüğümüz üzere, sıklıkla yakışıklı bir genç oğlanın halka ya da vahşi köpekler tarafından katledilmesi metaforu ile tasvir edilmiştir. Her ikisi de güneşin yakıcı sıcaklığının sembolüdür.
Sayfa 250Kitabı okudu
Laokoon ve Oğulları
...Truvalılar, sevinç çığlıkları arasında ölümcül atı şehrin ortasına dek çekmişler. Truvalı Apollon rahibi Laokoon onları bu çılgınlıktan geri çevirmeye uğraşsa da nafileydi. Kimse uyarılara kulak asmadı. Kısa süre sonra kendisi ve oğulları deniz kıyısında Poseidon'a kurban verirken denizden gelen iki yılan tarafından boğulduğunda, Truvalılar bunun şeytani nasihatlerinden dolayı tanrılar tarafından gönderilmiş bir ceza olduğuna ve yaptıklarının onaylandığına karar verdi.
Sayfa 242Kitabı okudu
Reklam
Hektor'un ölümünün hemen ardından ilk olarak Amazonların kraliçesi Penthesileia Truvalıların yardımına gelmiş ve ordunun başında öylesine cesurca çarpışmış ki Yunanlar dağılmış. Nihayetinde Akhilleus, Ares'in kahraman gibi yiğit kızını alt etmiş. Onun kaybından sonra Truvalıların yeni bir müttefiki ortaya çıkmış: Memnon. Kendisi Habeşistan kralıdır ve Habeşistanlıların Uzakdoğu'da yaşadıkları düşünüldüğünden Eos'un oğlu olarak isimlendirilmiştir. Bu yakışıklı ve cesur kahramanın elinde ölenlerin arasında Nestor'un yürekli oğlu Antilokhos da bulunuyormuş. Memnon yenilmez Akhilleus ile karşılaşmaya cüret ettiğinde cesur bir çarpışmanın ardından mağlup olmuş. Eos'un gözyaşlarından kaynaklanan sabahın erken saatlerindeki çiğ oğlu için tuttuğu yasın hiçbir zaman dinmediğini kanıtlar.
Sayfa 240Kitabı okudu
Sfenks
Sfenks muhtemelen Mısırlıların dini bir sembolüdür, Yunanistan'a taşınmış ve ardından anlamı değişikliğe uğramıştır. Mısırlılar arasında, Sfenks kraliyet mertebesinde bir yüceliğin sembolüdür. Akıl ile gücün birleşimine işaret eder. Yunanlara göre ise yakıcı, kıtlık getiren yaz güneşinin sembolü olarak görülür.
Sayfa 227Kitabı okudu
Talos
Tunçtan adam Talos'un efsanesinin de benzer biçimde Fenikeli bir kökeni olduğu açığa çıkar. Yine acımasız insan kurban etme geleneğinden bahsedilir. Talos pirinç alaşımından yapılmış ve hiçbir suretle yaralanmazmış. Hephaistos ya da diğerlerinin dediğine göre Zeus, onu Minos'a etrafında günde üç kez dolaştığı Girit Adası'nın muhafızı olarak vermişti. Adaya yaklaşan yabancılar algıladığında ateşe atlayıp kıpkırmızı olana dek ısınıp kurbanlarını yakalıyor ve şeytani biçimde acı acı kıkırdayarak kurbanlarını öldürene dek göğsüne bastırıyormuş. Argonotları taşlarla kovmaya çalışmış ama Media'nın mahareti sayesinde öldürülmüş. Talos'un başından ayaklarına dek uzanan tek damarı ve ucunda bir tırnağı varmış. Medeia, bu tırnağı kaldırmayı başarmış ve Talos kan kaybederek ölmüş.
Sayfa 219Kitabı okudu
Minotaur
En basit yorumuyla aslınada Minotaur'un aslından boğa biçimine bürünen ve kendisine insan kurbanlar sunulan Fenikeli güneş tanrısı Baal'ın antik bir idolü olduğu kafa karıştırıcı efsanevi geleneğin konusu işte böyledir. Minotaur'un Theseus tarafından ortadan kaldırılışı yükek Yunan medeniyetinin Fenikeli barbarlığın üzerindeki zaferinin ve sonuç olarak insan kurban etme geleneğinin kaldırılmasının sembolüdür.
Sayfa 218Kitabı okudu
Poseidon & Athena
Attika'nın sahibi olmak üzerine Posedion ile Athena arasındaki meşhur müsabaka Kekrops'un emriyle gerçekleşmiş ve onun sayesinde tanrıçanın lehine sonuçlanmıştır. Burada sadece, hikayenin tamamen doğal olaylarının gözlemlenmesinin bir sonucu olduğundan bahsetmemiz gerekir. Aslında Attika'da iki mevsim vardır; soğuk, ıslak ve yağmurlu kış (Posedion) ve sıcak, kuru, ılıman yaz (Pallas). Bu ikisi sürekli ülkenin egemenliğini elde etme çabasındadır.
Sayfa 209Kitabı okudu
Reklam
Herakles ve On İki Kişi
Bu görevlerin sayısı Herakles'in Fenikelilerin güneş tanrısı Baal ile özdeşleştirdikleri İskenderiye döneminde on iki olarak tespit edilmiştir. Muhtemelen güneşin burçlar kuşağının on iki simgesi boyunca gerçekleştirdiği rotasından alınan benzerlikten geliyordu. *** Herakles aslen doğanın karanlık güçleri üzerine galip gelen güneşin gücünün sembolüdür. *** İlahlaşmasının ardından Herakles'e ulusunun kurtarıcısı ve hayırsever bir kişiliği olarak da saygı duyulmuştur. Cömert ve yardımsever bir ilah olarak görülmüştür. Bu özelliğiyle Soter (kurtarıcı) ve Aleksikalos (kötülükleri defedici) isimleri ile de tanınmıştır.
sy 192-203-204Kitabı okudu
Dioskur
Dioskur'un genellikle, Dorların istilasından sonra kahramanlık kademesine düşürülen antik Peloponez ışık ilahları olduğu düşünülür. Sıklıkla sabah ve akşam yıldızının ya da alacakaranlığın (şafak ve akşam karanlığı) kişileştirilmesi olarak yorumlanırlar. Ancak bu görüş ikinci kez tanrılaştırılmalarından sonra unutulmuştur.
Sayfa 188Kitabı okudu
Perseus & Danae
Pretus'un kardeşi Acrisius'un Danae isminde bir kızı vardı. Kızının kısmetinde Olimpos'un büyük hükümdarının aşkını kazanmak vardı. Babası Acrisius, kendi erkek torunu tarafından öldürüleceği kehanetinde bulunan bir kahinin kışkırtmasyla Danae'yi yer altındaki bir odaya hapsetti. Ancak Zeus ona olan aşkından altından sağnak bir yağmura dönüştü. Böylece kendini Danae'nin hapsedildiği odanın çatısından içeri soktu. Bu sayede tanrısal kahraman Perseus doğdu. Şüphesiz bu efsane, gökler ile yeryüzünün evlilik birliği düşüncesine dayanıyordu. Bu da doğanın insan zihninde kolayca canlandırabileceği suretlerden biridir. Danae, Argos ülkesini temsil eder, hapishanesi kışın kasvetli ayları boyunca kalın bulutlarla üstü örtülü olan göklerdir. Zeus'tan olan oğlu ilkbaharda geri dönen ve hakiki bir kahraman gibi ölüm ile karanlığın güçleriyle mücadelesine başlayan güneşin ışıklarını temsil eder. ...oyunlar sırasında Perseus, diskiyle Acrisius'u istemden öldürür. Böylece istemeden de olsa kehaneti yerine getirmiş olur. Hikayenin bu niteliğinde Perseus'un sembolik anlamına dair belirgin bir göndermeyi fark edebiliriz. Çünkü buradaki disk, Hyakinthos'un ölümüne dair anlatıdaki gibi, güneşin yüzünü temsil eder.
sy 181-182-184Kitabı okudu
İO
İo (gezgin) aslında, düzensiz rotasıyla geçici olarak ortadan kayboluşu antik insanlar tarafından en ilginç olaylardan biri olarak görülen ayın kendisidir. Antikçağların ay tanrıçası sık sık inek yavrusu figürüyle temsil edilmiştir. Mısırlı ay tanrıçası İsis de daima boynuzlu olarak resmedilmiştir. İnek yavrusunun muhafızı yüz gözlü Argus ise yıldızlı göklerin sembolüdür. Argus, yağmur tanrısı Hermes tarafından katledilmiştir. Başka bir deyişle yıldızlar, bulutlar tarafından görünmez kılınmıştır.
Sayfa 179Kitabı okudu
Sisifos
Sisifos'un aşağı dünyada devasa bir kayayı bir dağın tepesine doğru yuvarladığı düşüncesi, aynı şekilde yaz gündönümünde göklerdeki en yüksek noktasına erişip sırf en kısa günde görevine yeniden başlamak üzere geri yuvarlanan güneşe gönderme yapar.
Sayfa 176Kitabı okudu
Niobe
Amphion daha çok oğulları ve kızlarının hüzünlü yazgısıyla ümlüdür. Frigya Kralı Tantalos'un kızı ve Pelops'un kız kardeşi Niobe ile evlenmiştir. ... Niobe'nin yüreği çocuklarının sayısı nedeniyle büyük bit kibirle dolmuş. Kendisini sadece iki çocuğu olan Leto'dan üstün tutmaya cüret etmiş. Dahası, Thebaililerin Leto ile çocuklarına kurban vermesini yasaklayıp kendisine hürmet etmelerini emredecek kadar ileri gitmiştir. Ancak rencide edilen tanrıların intikamı kısa sürede başına gelmiş ve tüm çocukları Apollon ve kız kardeşinin hedeften şaşmaz oklarıyla bir günde katledilmiş. Ebevenyleri bu ıstıraba dayanamamış. Amphion kendisini öldürmüş ve üzüntüden felç olan Niobe tanrıların merhameti sayesinde taşa dönüştürülüp Frigya'daki evine Sipil Dağı'na nakledilmiş. Orada taş haliyle bile ağlamaya devam edermiş. Ozanlar sürekli, Niobe'nin çocuklarının ölümünü annelerinin büyük günahının sonucu olarak göstererek hikayeye bütünüyle ahlaki bir yorum eklemeye çalışmışlardır. Ancak hikayenin derinlerinde yatan, muhtemelen çok daha fiziksel bir anlamdır. Aslında açıkça görünen şey güneşin sıcak, yakıcı ışınlarının altında eriyen karın resmidir.
sy 169-170Kitabı okudu
708 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.