10/10 puan verdi
Antigone
"Nefret etmek için değil, sevmek için yaratıldım." Hepinize merhaba bugün cesur bir kadınla geldim. Bugün lanetlenmiş olanlarla geldim. Kitap çok güzeldi çok severek ve beğenerek bitirdim sadece sonunu daha farklı bekliyordum biraz şaşırdım trajedi tam olarak bu olsa gerek özellikle baş karakterimizden biri olan Antigone'nin cesaretine, kararlılığına hayran kaldım. Bu kitabı almadan önce Kral Oidipus'u okuyup sonra Angone'yi okumanızı tavsiye ederim. Olayları daha iyi anlamanıza yardımcı olur diye düşünüyorum. ● "Topla cesaretini! Sen yaşıyorsun, oysa ben çoktan ölmüşüm kendimi ölülere adayarak." ● "Ölü olduğun halde, hayatta olan beni öldürmeyi başardın." ● Onlar anne ve babasında zaten lanetlenmiş onlar ki talihsiz aşkın çocukları onlar ki bir amcası olan krallarının emrini yerine getirmek zorunda, oluri ki aksini iddia eden olursa bulur kellesiyle vücudunun ayrılmış halini elinde. Antigone 'nin iki abisi her yıl sıra sıra tahta geçmektedir tahliksizlik bu ya işler ters gider ve birbirlerini öldürürler. Kardeşlerden biri yatarken sessizce toprağında diğeri kuşlara yem edilmek üzere emirler verir acımasız kral. Antigone kardeşine cenaze töreninin yapılmamasına, ölüsünün kuşlara yem edilmesine karşı kafa kaldırır ve bütün hikaye burada başlar... ● "Evleneceğinizi çıkar aklından, ölecek o kadın." "Ölürken, ardından başka birini de sürükleyecek." ● "İşte kralın kendisi de geliyor. Ve söylemek doğru mu bilmem, ellerinde başkasının değil kendi günahının kanıtını taşıyor. " ●
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
76 syf.
7/10 puan verdi
Eskimiş Bir Tragedya
Günümüzde böyle eserleri yorumlamak özellikle ben ve benim gibi kişiler için gerçekten zor. Elbette her eseri zamanına göre değerlendirmek gelir ancak bu tür eserler günümüzde çocuk kitaplarına kadar inebilecek seviyeye gelmişken iyi bilgi sahibi olduğumu söyleyemeceğim antik yunan zamanı için elbette çok değerli, bunun farkındayım. Bu da tam
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
Reklam
504 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
HER BİBLİYOFİL MUTLAKA OKUMALI
Uzak ülkeler çekmeli seni, tanımadığın insanlar Bütün kitapları okumak, bütün hayatları tanımak arzusuyla yanmalısın Irene Vallejo’nın Papirüs - Antik Dünyada Kitapların İcadı kitabını okuduğumda benim hayat felsefemi özetleyen yukarıda paylaştığım Ataol Behramoğlu’nun bu muhteşem dizleri geldi aklıma. Bu dizlerin temelinde her şeye duyulan merak
Papirüs
PapirüsIrene Vallejo · Bilgi Yayınevi · 202361 okunma
76 syf.
9/10 puan verdi
"Nefret etmek için değil sevmek için yaratıldım."demişti Erich Fromm'a göre anaerkil düzenin savunucusu ve temsilcisi olan Antigone. Yunan tragedyaları, insan psikolojisi alanındaki ilk yapıtlardır; bu açıdan tragedyalarda üne sahip olan bu eseri okumak büyük önem arz eder. Lanetlenmiş bir ailenin kızı ve kötü bir kaderin varisi olan Antigone'nin hikayesi, trajedisi... Kral Kreon'un bazı ifadelerinden de o dönem kadına bakış açısı hakkında bize bilgi veren eser, dönemin eşitsizlikleri üzerine ışık tutar ."1 kadına yenilmektense 100 erkeğe yenilmeyi tercih ederim" demişti, kibrin temsili Kreon. Antigone krala karşı gelerek cesareti temsil eden bir karakter olmuştur. Sahi ya Tanrı'ların yasaları mı geçerlidir? Yoksa kralın yasaları mı geçerlidir?
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
76 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Vicdan mı, kanun mu?
Sophokles
Sophokles
Antigone, dönemin hükümdarı Kreon’a yani iktidara başkaldıran,inandığı değerler uğruna ölümü göze almaktan korkmayan bir kadın karakterdir. Sophokles tarihin ilk güçlü kadın karakterini yaratmıştır Antigone ile. Eser kanun ve vicdan çatışması üzerine yazılmıştır. Aslında Antigone’un amacı kanunlara karşı gelmek değil, içindeki vicdan yüküdür. Fakat hükümdar Kreon bunu kanuna karşı gelmek olarak algıladığından durum politik bir hesaplaşmaya döner. Antigone ölen abisinin cesedini gömmek ister fakat bunun tersini buyurmuş olan Kreon buna çok kızarak, Antigone ve kız kardeşini ölümle cezalandırır. Haksız bir hüküm olduğuna karar verdiğinde geç kalmış olur ve tüm ailesini kaybederek felakete uğrar. “-Bir kişinin malı olan devlet,devlet değildir. -Devlet onu idare edenin değil midir? -Ancak bir çölde tek başına hâkim olabilirsin.”
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
76 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Antigone ile Kreon'un çatışması kaçınılmazdır. Aileye ve ölülere saygı gösterilmesini öngören tanrı yasalarına itaat eden bir genç kızın Antigone gibi, iktidarını savunmak zo­ runda kalan bir kralın da Kreon gibi davranması beklenirdi . Sempatiyle yaklaştığımız Antigone'nin tragedyasının yanın­ da, yanlış gerekçelere dayandırdığı boş bir inat yüzünden her şeyini yitiren Kreon'un tragedyası da vardır.
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
Reklam
76 syf.
9/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Theabi üçlemesi
Yunan tragedyasının en ünlü örneklerinden Thebai üçlemesi olarak geçen kitabın sonucusu ise Antigone... Oidipus kendi annesiyle (İokaste) evlendiğini öğrenince kendini kör eder. Annesi lokaste ise intihar ederek yaşamına son verir. Krallık bundan sonraki süreçte İokaste ve Oidipus'un dört çocuğu arasında sırayla yönetilecektir. (İki erkek iki kız) Ancak iki erkek kardeş arasına anlaşmazlık girince Thebai surları önünde düello yaparlar ve ikisinin birden yaşamı son bulur. Bu yüzden tahta geçen isim Kreon olur. Kreon kral olduktan sonra ölen kardeşlerden birini kahraman diğerini hain ilan eder ve bu sıfatlara laik olarak gömülmelerini ister. Fakat kız kardeş Antigone, buna karşı çıkar ve gizlice onurlandırarak gömer. Bunu farkeden Kreon, Antigone' yi diri bir şekilde mezara koyar. Fakat Kreon'un oğlu Haimon Antigone'la nişanlıdır ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj şantaj yapar. Nişanlısına zarar gelsin istemeyen Haimon Antigone'nin kendini asması üzerine dayanamayarak intihar eder. Oğlunun intihar haberini alan Kreon'un eşi Euridyeke de intihar eder. Uğursuzluk silsilesi.. Herkesin ölümüyle biten bir son. Üzerine yazılmış incelemeler ve çözümlemeler kitaptan çok daha uzun olsa da kadim bilgiler satır aralarından zihnimizin duvarlarına çarpıyor. Kısacası bir solukta okuduğum bu üçlemeyi herkese öneriyorum. İyi okumlar...
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
76 syf.
7/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Düşüncesizce ve sağduyudan uzak hareket edip, tanrısal yasalara karşı gelen ve hatta kendi beşeri yasalarını tanrılarınkinin üzerinde görenlerin, onların öfkesinden kaçamadığı, misliyle cezalandırıldığı ve yaşarken bir ölü haline geldiğini, Thebai Kralı Kreon üzerinden simülasyona tabi tutan Sophokles’in, diğer tragedyalardan farklı olarak oyununda hiç bir tanrısal karaktere doğrudan yer vermediği, onun yerine atadan gelme bahtsız, Oidipus’un iki kızı Antigone ve İsmene üzerinden tüm etiğini ve estetiğini yansıttığı tragedya. Daha özetleyici olacağı için oyunun son sözünü alıntılamak gerekir; “kibirle söylenen büyük laflar, ağır bedeller ödeterek yaşlılıkta öğretirler sağduyuyu.“.
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
165 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Aynı savaşta birbirini öldüren iki erkek kardeşten biri kralın taraftarı, diğeri ise asidir. Kral yandaşının gömülmesine izin verir fakat asi olanın gömülmesini tamamen yasaklar hatta gömmeye uğraşanlara da ölüm cezası vereceğine duyurmasına rağmen Antigone, abisinin naaşını öyle bırakmak istemez. Gömmek için bir plan yapar. Planına nerdeyse tüm mitolojik tanrılar karışır. Yunan mitolojisini kısaca özetleyen bir hikaye. Yatırım tavsiyesidir.
Antigone
AntigoneSophokles · Karbon Kitaplar · 20194,685 okunma
165 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
“Dirilerden çok ölülerin hoşuma gitmek isterim çünkü onların yanında sonsuza kadar kalacağım.” Yunan tragedyasının (insanların yaşamlarında başlarına gelen çok kötü olayları, talihsizlikleri ve olumsuzlukları ve felaketleri; heyecan, acı ve korku duyguları ile birlikte sahne üstünde seyirciye anlatmayı hedefleyen bir edebiyat ve tiyatro türüdür)
Antigone
AntigoneSophokles · Karbon Kitaplar · 20194,685 okunma
Reklam
76 syf.
10/10 puan verdi
·
36 günde okudu
üçleme içerisinde en çok sevdiğim kitaptı. belki her şeyin sonunda olduğumuzu bildiğimden her satırdaki söz sanki son vuruş gibiydi. çok etkileyiciydi. antigone'nin karakterini ve yapmaya çalıştıklarını da çok sevdim. eğer psikolojiye ilgiliyseniz bu üçlemeyi öneriyorum.
Antigone
AntigoneSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20224,685 okunma
Resim