Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Pers öncesi dönemdeki kadın heykellerine baktığımızda, yapısı ve hatlarıyla Yunan delikanlılarına benzediklerini ve dişi cinsel organların hiç vurgulanmadığını görürüz; beşinci yüzyılın sonlarına dek çıplak kadın heykelciliğine pek rastlanmaz. Yunan lirizmi büsbütün değilse bile belirgin bir tercihle eşcinsel düzlemde yer alır ve ancak o zaman gerçekten tutkuludur.
Sayfa 112 - DostKitabı okudu
Coğrafya ile aynı karaktere sahip toplumlar
Kyros, persler tarafından, egemen bir halka yaraştığı gibi, kendilerini küçük ve dağlık ülkelerinden çıkarıp, düz, zengin ve verimli bir ülkeye yerleştirmesi için sıkıştırılır. Kral şunu söyler... "....Bunu yapabilirler ancak onlara artık egemen olmaya degil, egemenlik altında yaşamaya hazır olmaları gerektiğini hatırlattı. Çünkü yumuşak ülkelerden yumuşak erkekler gelir. Çünkü hem bereketli hem de savaşa yetenekli erkekler çıkarması, bir ve aynı ülkeye verilmemiştir."
Sayfa 124
Reklam
"Asya" dünyayı kapsamlı bir şekilde Avrupa ve Asya diye ikiye ayıran antik Greklerden aldığımız bir kavramdır. Grekler için bu asıl Asya temel olarak sadece Pers İmparatorluğu'ydu.
Sayfa 17 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Mesela Yahudiler
Antik dönemde Yahudiler, kuraklık olduğunda ya da Babil Kralı Nebukadnezar topraklarını işgal ettiğinde, bu felaketlerin kendi günahlarının bir cezası olduğuna inanırlardı. Babil' i fetheden Pers Kralı Kiros' un Yahudilerin topraklarına dönmesine izin vermesiyle Kudüs' ü yeniden inşa eden Yahudiler, Tanrı' nın pişmanlıkla dolu dualarını kabul ettiğini düşünüyordu. Eski Ahit bu dönemi aktarırken, kuraklığın Finipinler' deki volkanik bir patlamanın sonucu olabileceğini, Nebukadnezar' ın Babil' i ticari çıkarlarını korumak üzere işgal ettiğini, Kral Kiros' un Yahudileri korurken kendi siyasi çıkarlarını gözetebileceğini ihtimal dahilinde bile bulundurmuyordu; küresel ekolojisi, Babil ekonomisini ya da Pers siyasi sistemini anlamak için hiçbir çaba sarf edilmemişti.
Sayfa 182 - Pdf
Ön Asya' da soyca kimliği tespit edilmeyen eski tarih ilk çağ kavimler; Sümer, Elam, Hate ve Antik dönem tarihi kavimleri Aryan, Sami, Kafkas kültürlü olan; Jİurri, Luvi, Hitit, Frig, Ermeni, Likya, Mitanni, Med, İskit/Saka, Pers, Karduk/Kürd, Makedon/Grek, Part, Galat, Roma ve Gürcü halklarıdır. Güneyden oluşan veya bölgeye gelen Sami kabileler ise; Mısır, Asur, Akkad, Aramf, İbrani, Kenan/Fenike ve Ugarit medeniyetlerini Milattan Önce dört bin yıllardan bininci yılların sonlarına kadar belli bir ardıllık ile Ön Asya'nın çeşitli kısımlarında kurmuşlardır.
Bu fetih sözcüğü düşündürüyor...
Asur büyük bir krallık olmasına rağmen Babil tarafından fethedildi. Babil de büyük bir imparatorluk olmasına rağmen Persler tarafından fethedildi. Pers ve Yunan imparatorlukları da büyüktü, fakat Büyük İskender tarafından fethedildiler. Büyük İskender muazzam bir imparatorluk kurdu, fakat ölümünden sonra generalleri imparatorluğu parçaladılar. Antik dünyanın öyküsü böyle bir şeydir. (...)
Sayfa 175Kitabı okudu
Reklam
Antik Pers İmparatorluğu, en iyi biçimde bir mutlak ilahi monarşisi olarak anlaşılabilse de, pek çok açıdan önemli modern liberal demokrasilerle özdeşleştirdiğimiz değerlere rakiplerinden daha bir uyum sağlar. Pers İmparatorluğu köleliği yasakladı, kadınların mülk edinmesine izin verdi, fethedilen devletlere hatırı sayılır yerel otonomi bağışladı, eğitim ve ticarete öncelik verdi, dini özgürlüğe eşi benzeri görülmemiş seviyede olanak tanıdı. Temel insan hakları açısından, modern devletler için, Antik Yunan'dan çok daha isabetli bir öncüdür. Fakat bu iki uygarlık çok nadiren bu şekilde sunulur; bu biraz da Haçlıların mirasıdır. Bin yıl boyunca Amerikalılar ve diğer Batılılar, bazı Batılı medya tarafından dünyayı Hıristiyan Batı ile İslami Ortadoğu arasındaki ideolojik mücadelenin sahnesi olarak görmeye teşvik edilmiştir. Antik Yunanlar Hıristiyan değil Pagan, Persler de Müslüman değil Zerdüşt olmasına karşın, tarihçiler Pers-Yunan mücadelesine inceden inceye bu Haçlılar fikrini işlemiştir.
...bugünkü "Paradise"(cennet) sözcüğü Yunanca "paradeisos" üzerinden böyle bir parkın Persçe nitelemesi olan "paridaida"ya dayanmakta ve bugün bile "düzenlemelerin kendi çevresi ve kendinden sonraki dünya üzerinde bıraktığı etkiyi ilan etmektedir.
Sayfa 119 - Telos YayıncılıkKitabı okudu
Geri16
68 öğeden 61 ile 68 arasındakiler gösteriliyor.