Pek çok fütürist bu yüzyıl insanına "saf insan olarak, insan insana yanlız yaşayan son insanlık nesli" diyor.
Çünkü gidişat açıkça gösteriyor ki bundan sonra yola kendi başımıza devam etmemiz hem zor, hem imkânsız.
Bundan sonra yanımızda insan kardeşlerin yanı sıra, bir de giderek akıllanan hatta duygusallaşan "makineler, şeyler" olacak.
Bize eşlik edecekler, bazen de önden gidecekler.
İnsanlarla şeyler (Yapay Zekâ/Artificial Intelligence-AI) 30-40 yıl içinde iç içe geçecek, bütünleşecek.
Makineler, şeyler insanlaşacak; insanların içine de bir sürü nano-makine, çip kaçacak. Oralarına buralarına gözle görülemeyecek küçüklükte çipler takılacak, sürülecek, gömülecek vb. İnsanlarla makineler bütünleşecekler, tekilleşecekler.
İşte bunu savunan ve bu konuda çalışanlar, bahsi geçen ve gelecekte mutlaka gerçekleşeceği uzgörülen duruma Singularity-Tekillik diyorlar.
İcatçısı da Ray Kurzweil. Hatta üniversitesini bile kurdu. İmkânı olan çocuğunu orada okutsun. Gezip gelmek bile müthiş etkiler, eminim. Yapılacak işler listesine almanızı öneririm. Ben bunları kendisinden dinleme şansına sahip olan kısmetli fütüristlerdenim.
Darısı başınıza...
Efendim Mr. Kurzweil diyorlar ki: "Ölüm bir hastalıktır, 2050'lere kadar falan biz bu işin üstesinden gelip, insana dair her bir hücreyi artık keşfetmiş olur ve yeniden yapabiliriz. Dolayısı ile de ölüm falan tarih olur!"
Nokta!
Olabilir mi?
Neden olmasın?
Şu ana kadar yapabildiklerimize bakınca, hiç de imkânsız görünmüyor!
Ha iyi olur, kötü olur, nasıl olur?
Onlar tabii ki tartışma konusu. Hatta dindar ve muhafazakâr kesimler tarafından da taşlanma sebebi...
Ama bilim ve teknik açısından bakılınca hiç de olamaz gibi gelmiyor!...
Tarihe dikkatinizi çeker, şunun şurasında kaç sene kaldığını hesaplayıp, ayağınızı denk almanızı, hızla