Naparsan yap aşkınan yap.
*** Medeniyetimiz bir aşk medeniyetidir. Bunu dilimizde aşk ile ilgili kelimelerin çokluğundan anlayabiliriz: Aşk, sevgi, sevdâ, meveddet, muhabbet... Oysa Batı dillerinde aşk da, sevgi de, muhabbet de, sevdâ da bir tek kelime ile anlatılır: sevgi. İngilizcesi "love", Fransızcası "l'amour" kelimesidir.
Amour aime aimer amour!* Sevgi sevgiyi sevmeyi sever!
Reklam
aşk/sevgi (amour).
... Ego alanına ait imgesel bir fenomen olan aşkın, simgesel düzene, yani Öteki'nin alanına kaydedilmiş olan arzunun zıttı olduğu şüphe götürmez (S11, 189-91 [199-202]). Aşk bir metafordur (S8, 53),arzu ise bir metonimi; hatta aşkın arzuyu öldürdüğü bile söylenebilir, zira aşk sevgiliyle bir olma fantazisidir (S20, 46) ve bu fantazi arzunun doğmasına neden olan farkı ortadan kaldırır.
aşk/sevgi (amour).
... Aşk yanıltıcıdır; "Aynada yansıyan bir serap olarak, aşk özünde yanıltıcıdır" (S11, 268 [282]). Yanıltıcıdır çünkü insanın sahip olmadığı bir şeyi (yani fallusu) vermesini içerir; sevmek "sahip olmadığın bir şeyi vermektir" (S8, 147). Aşk, aşk nesnesinin sahip olduğu şeye değil, onda eksik olana, onu aşan bir hiçliğe yöneltilir. Nesne bu eksiklik alanına girdiği müddetçe değerlidir (bkz., S4, 156'daki örtü şeması).
aşk/sevgi (amour).
... Aşk söz konusu olduğunda imgesel bir mütekabiliyetten bahsedilebilir, çünkü "sevmek esas olarak sevilmeyi istemektir" (S11, 253 [267]). Aşk yanılsamasını "sevmek" ile "sevilmek" arasındaki bu mütekabiliyet meydana getirir; aşkı hiçbir karşılığı bulunmadığı, sadece saf etkinliğin yer aldığı dürtülerin düzeninden ayıran da tam olarak budur (S11, 200 [211]).
aşk/sevgi (amour).
... Simgesel düzende etkileri olmasına rağmen (bu etkilerden biri "simgeselin hakiki bir yitimi" ni yaratmaktır -S1, 142) aşk, Lacan tarafından bütünüyle imgesel bir fenomen olarak görülür. Aşk otoerotiktir ve temelde narsisistik bir yapıya sahiptir (S11, 186 [196]), çünkü "âşıkken insanın âşık olduğu şey insanın kendi egosudur, imgesel düzeyde yaratılan egodur" (S1, 142; bkz. NARSİSİZM).
Reklam
17 öğeden 11 ile 17 arasındakiler gösteriliyor.