Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Türk diline tamamıyla uyduktan sonra, dilin Osmanlıca olmaktan çıkarak Türkçeleşmesine yardım edeceğine şüphe olmayan yazı değiştirme meselesi, daha 19’uncu asırda bahis konusu olmuştu. Fakat şeriatçılar bu en sâde, en açık dünya ve akıl meselesini de, din ve âhiret meselesi olarak almışlar, Türklerin yazı değiştirmekle dinden çıkacaklarını ileri sürmüşlerdir. Mustafa Kemal bu işi de başardı. Ankara’da bir komisyona yeni bir yazı alfabesi yapmak vazifesini verdi.(...)
Sayfa 114Kitabı okudu
bir gecede cahil kaldık yeenim
Zaman Gazetesi'nin 15 Eylül 1991 sayısında ,Muhammed Han Kayhani adlı bir köşe yazarı, bakın ne diyor: (Atatürk döneminde yapılan 1928 Yazı Devrimi ile-) "Kullanılmakta olan Kur'an alfabesi bir gece içinde değiştirilerek, bu toplum cehaletin karanlığına itildi. Müslümanların alfabesi değiştirildi, böylece Müslümanlar İslam'dan şiddetle uzaklaştırıldı, İslam alfabesi yasak olduğu halde, Müslüman Türk halkı İslam'dan ayrılmadı."
Sayfa 175 - payel yayınlarıKitabı okudu
Reklam
11.10.1996 günlü Cumhuriyet gazetesinden
"Dış Haberler Servisi- Bosna-Hersek devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in İslamiyeti yaymak amacını taşıyan "İslami Deklarasyon" kitapçığında Türkiye'deki reformlar ve Atatürk eleştiriliyor. Şapka Devrimi'ne de karşı çıkan İzzetbegoviç, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin getirilmesini eleştiriyor, bu devrimle Türkiye'nin barbarlığın kıyısına getirildiğini savunuyor."
Sayfa 118 - payel yayınlarıKitabı okudu
"Arap alfabesi bildiğiniz üzere Türklerin ilk alfabesi değildir. ... Demek ki Türk'ün Arap alfabelerini benimsemesi İslâmlıkla beraber olmuş bir şey; eğer Türk, alfabe değiştirmekle yozlaşıyorsa daha o zaman yozlaşmış gitmiş arkadaş."
Sayfa 116
TÜRKİYE’DE LAİKLİK
Bülent Daver’in de ifade ettiği gibi Atatürk inkılâbıyla birlikte Türkiye'de din ve vicdan hürriyeti konusunda yeni bir yaklaşım gelmiştir. Gerçekten de laiklik anlayışı, Türkiye'nin özel şartlarından doğmuştur. Batının laikliğe geçişinden ayrı bir farklılık gösterir. İslam dünyası açısından ele alınırsa, Hz. Muhammed'in devlet başkanlığından,
(...)Ulusal özlemlerle, evrensel devrimci birikimin yarattığı insandır Atatürk.(...) ( Mustafa Kemal’in Alfabesi, Kasım 1971 )
Reklam
(...) Çağdaş uygarlıkla, Atatürk, Batı’nın, ulusları sömürgeleştirmek için kullandığı “evrensel ve insancı” silahı, kendi ulusu adına Batı’dan alır.(...) ( Mustafa Kemal’in Alfabesi, Kasım 1971 )
185 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.